NLP i hverdagen – øvelser for problemer og uønskede følelser(del A)

 Kra10_250

Hvis du har vanskeligheter i øvelsen med å forestille deg ting i tankene, så kan du bruke et NLP-triks. Følg instruksjonene til øvelsene og bare lat som om det funger. I NLP kalles dette av ”as-if-framming”.

Hvis du ikke bryr deg om virkeligheten, men later som om alt allerede er slik du ønsker, kan det skje  at realitetene bekrefter  oppfatningen din av seg selv. Tro kan flytte fjell.

Her presenterer vi deg for noen øvelser som kan hjelpe deg bedre til å håndtere dine hverdagslige problemer. I de fleste av disse øvelsene trenger du evnen til  å produsere bilder i ditt indre. Du har allerede øvd på dette tidligere. Tren denne ferdigheten igjen og igjen. Selv om du kanskje i begynnelsen føler at du ikke klarer det, skal du ikke gi opp, fordi denne praksiseringen gjør deg til en mester!

Våre interne bilder og ideer er forbundet med følelser

Kanskje har du erfart følgende: Du har sett et forferdelig bilde i avisa som ikke vil forsvinne fra tankene dine. Igjen og igjen tenker du på det. I tankene forsterker vi ofte den dårlige effekten, idet vi legger vekt på de detaljene som er mest forferdelige. Våre interne bilder, lyder eller følelser kan vi forandre og utforme. F.eks. et mentalt bilde kan være større eller mindre, lysere eller mørkere i farge eller sort/hvitt. Egenskapene til våre interne bilder, lyder og følelser kalles i NLP submodalities. Idet du bruker submodalities av de interne bildene og forestillingene dine,  kan du forandre dine opplevelser og dine følelser. Dette gir deg muligheten til målrettet å påvirke dine følelser.  Hvorfor ikke prøve en av følgende oppgaver:
 

Slik endrer du ubehagelige bilder i hodet ditt

Ubehagelige opplevelser festner seg ofte i tankene våre som bilder. Igjen og igjen ser vi det som skjedde som en film i oss. Men slike bilder kan du endre i tankene dine, slik at  den negative kraften fra bildet blir fjernet.
 

Gjør ubehagelige bilder mindre

  1. Lukk øynene og forestill deg bevisst det ubehagelige bildet. Samtidig vil negative følelser oppstå i deg. Gjør deg bevisst disse følelsene og tillat dem et øyeblikk, selv om det er ubehagelig.
  2. Forestill deg deretter et lite svart og hvitt fjernsyn som står til venstre nede ved føttene dine.
  3. Nå tar du det ubehagelige bildet og skyver det til fjernsynet, slik at du kan se bildet på skjermen på fjernsynsapparatet, lite og i  svart/hvitt. Hvis du ønsker det kan du også skyve fjernsynet langt bort fra deg slik at du kan knapt ser det. Hvordan endrer følelsen seg som du forbinder med erfaringen? Deretter åpner du øynene og beskjeftiger deg med noe annet.
  4. Gjenta trinnene en til tre ganger til du merker at forandringene fra det opprinnelige bildet til bildet på fjernsynet skjer automatisk, og du også føler deg vel når du tenker på de ubehagelig opplevelsene fra tidligere.

Brenn ubehagelige bilder

  1. Lukk øynene igjen og hent frem det negative bildet i tankene. Føl bevisst følelsene  du forbinder med bildet.
  2. Tenn i tankene dine en fyrstikk og hold den bort til det ubehagelige bildet. Se hvor sakte det starter å brenne i et hjørne, hvordan flammen langsomt  spiser seg igjennom hele bildet, slik at bildet blir ødelagt mer og mer av flammen og det til slutt kun er litt svart aske tilbake.
  3. Tenk deg en vind som blåser igjennom forestillingen din og bærer bort den svarte asken av bildet ditt, og lar deg være tilbake uten den ubehagelige opplevelsen. Deretter åpner du øynene dine og beskjeftiger deg kort med noe annet.

Gjør ubehagelige bilder mørke 

  1. Lukk øynene igjen. Se på nytt på det ubehagelige bildet. Vær oppmerksom på dine følelser, selv om det gjør vondt.
  2. Forestill deg hvordan bildet blir mørkere og mørkere som om du sakte skrur ned lysstyrken til knappen på fjernsynet – så lenge at du ikke gjenkjenner bildet.
  3. Gjenta denne øvelsen inntil det ubehagelige bildet mister sin intensitet og virkning. Da gjør det ikke vondt lenger.

Bøker og CD’er om NLP

Alder, Harry & Heather Beryl, NLP in 21 Days, A complete Introduction and Training Program To Neuro-Linguistic Programming
Andreas, Steve, Praxiskurs NLP
Bandler, Richard, Get the Life You Want: The Secrets to Quick and Lasting Life Change with Neuro-Linguistic Programming
Baviare, Steve,  Teach yourself  NLP
Dilts, Robert, Professionelles Coaching mit NL
Knight, Sue, NLP at Work, Neuro Linguistic Programming, The Difference that Makes a Difference in Business
Lerøy,Eva Løkeland, Du bestemmer!

O’conner, Joseph, Coaching with NLP
O’Connor, Joseph, Seymour, John, Training with NLP(Neuro-Limguistic Programming, Skills for Managers, Trainers and Communicators
Ready, Romilla, Neuro-linguistic Programming for Dummies
Ready, Romilla, Neuro-linguistic Programming (NLP) Workbook for Dummies
Robbins, Anthoney, The Edge: The Power to Change Your Life Now
Robbins, Anthony, Lessons in mastery
Robbins, Anthony, Live with Passion! : Stategies for Creating a Compelling Future
Sawinski, Egon, NLP im Alltag
Stubsjøen, Sigurd, Tenk deg til suksess
Swarz, Aljoscha A., Praxisbuch NLP: Denk dich nach vorn! 
Torbergsen, Turid, Coaching
Åldstedt ,Trine,  Alt sitter i hodet
 

Del på bloggen

Bookmark and Share

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: