NLP i hverdagen – øvelser for problemer og uønskede følelser(del B)

Kra14_250jpg

Slik endrer du  kritiske, indre stemmer hos deg selv

Vi har alle indre stemmer som kritiserer oss og noen ganger gjør livet vanskelig for oss. Ofte sier disse indre stemmene ting som:

 • Hva har du gjort det igjen!?
 • Du er virkelig en idiot!
 • Ikke engang det klarer du!

Ofte har vi også stemmene til andre mennesker konstant i tankene. Hvis sjefen din flere ganger om dagen sier til deg: «Du duger ikke.” Så tror du det en eller annen gang selv og hører denne stemmen, selv om sjefen din ikke er til stede. Når du har fått nok av disse stemmene, så bare prøv på nytt å endre stemmene i tankene dine:

 1. Gjør deg bevisst på dine indre stemmer som du vil endre.
 2. Forandr klangen på stemmen. Hvordan ville stemmen lyde hvis Mikke Mus ville snakke eller om du  isteden vil høre stemmen til tegneseriefiguren Skipper’n?
 3. Du kan helt enkelt gjøre stemmen raskere som om du spiller en CD eller en plate raskere. Hvordan høres da den kritiske stemmen ut?
 4. Forandr stemmen din slik at den blir tregere og mer forvrengt. Slik som på en CD-spiller der batteriene er tomme. Stemmen blir stadig dypere og langsommere for til slutt å  forstumme.
 5. Forandr rolig også retningen på stemmen din. La den en gang komme fra toppen, en gang nedenfra, kanskje bakfra eller på siden. Føl på om stemmen er svak og  «mindre effektiv»fra en bestemt retning. Du kan da la stemmen komme fra denne retningen, for etter hvert å redusere den.

Ved alle disse øvelsene vær oppmerksom på hvilke forandringer som foregår i din opplevelse av den kritiske stemmen når du endrer stemmen som foreslått. Velg deretter den metoden der du kan påvirke stemmen mest effektivt.

Håndtere problemer på en annen måte: Smil! 

Hvis du har et problem i livet ditt som følelsesmessig belaster deg, kan du utføre følgende øvelse:

 1. Forestill deg tankemessig en god venn/venninde av deg. Det bør være en person som er veldig positivt innstilt til deg og som også er veldig smart og veldig klok. Da de fleste av oss egentlig ikke kjenner slike mennesker i det virkelig liv kan du i fantasien ønske deg et slikt menneske. Kanskje tenker du på en kjent person som du tror har disse egenskapene.  F.eks.en kjendis, en forsker eller en filmstjerne. Velg en person som du tror  er snill, klok, og som er venneligsinnet mot deg.
 2. Forestill deg nå at du sitter sammen med denne vennen/venninden og beskrive for ham/henne problemet i detalj. Mens du nå forteller mer og mer om problemet ditt, starter din kloke venn/venninde å smile. Fra smilet blir det snart en vennlig latter, og det tar ikke lang tid før vennen/venninden din ikke kan holde opp med å le. Han/hun klasker seg på låret og tårene renne nedover kinnene.
 3. Hva utløser dette i deg? Kanskje kan du se på problemet fra et nytt perspektiv? Kanskje blir du smittet av latteren og ler i felleskap med din kloke og gode venn/venninde? Og når du neste gang blir konfrontert med problemet ditt, da bør du kanskje ha det vennlig smilet til vennen/venninden din i tankene dine.

Å endre følelser gjennom musikk

Hvis du ved en forestilling gjentatte ganger har ubehagelige følelser, kan du forsøke følgende øvelse. Forsiktig: Ikke start umiddelbart med ditt store livsproblem. Start heller med å øve på et litt lettere problem.

 1. Forestill deg den problematiske situasjonen som en film. Vær oppmerksom på dine følelser.
 2. Nå velge du en hvilken som helst filmmusikk som du kjenner og som slett ikke passer sammen med den ubehagelige følelsen i den vanskelige situasjonen. Kanskje benytter du deg av en musikk fra en tegneserie eller vill sirkusmusikk.
 3. Forestill deg på nytt den problematiske situasjonen som en film. Denne gangen støttes scenen fra begynnelse til slutt med filmmusikk. Gjenta gjerne dette trinnet flere ganger.
 4. Forestill deg til slutt enda en gang den problematiske situasjonen som en film, og undersøk om  dine ubehagelige følelser har forandret seg. Hos mange mennesker blir de vonde følelsene mye svakere, eller de forsvinner helt.  

Bøker og CD’er om NLP

Alder, Harry & Heather Beryl, NLP in 21 Days, A complete Introduction and Training Program To Neuro-Linguistic Programming
Andreas, Steve, Praxiskurs NLP
Bandler, Richard, Get the Life You Want: The Secrets to Quick and Lasting Life Change with Neuro-Linguistic Programming
Baviare, Steve,  Teach yourself  NLP
Dilts, Robert, Professionelles Coaching mit NL
Knight, Sue, NLP at Work, Neuro Linguistic Programming, The Difference that Makes a Difference in Business
Lerøy,Eva Løkeland, Du bestemmer!

O’conner, Joseph, Coaching with NLP
O’Connor, Joseph, Seymour, John, Training with NLP(Neuro-Limguistic Programming, Skills for Managers, Trainers and Communicators
Ready, Romilla, Neuro-linguistic Programming for Dummies
Ready, Romilla, Neuro-linguistic Programming (NLP) Workbook for Dummies
Robbins, Anthoney, The Edge: The Power to Change Your Life Now
Robbins, Anthony, Lessons in mastery
Robbins, Anthony, Live with Passion! : Stategies for Creating a Compelling Future
Sawinski, Egon, NLP im Alltag
Stubsjøen, Sigurd, Tenk deg til suksess
Swarz, Aljoscha A., Praxisbuch NLP: Denk dich nach vorn! 
Torbergsen, Turid, Coaching
Åldstedt ,Trine,  Alt sitter i hodet
 

Del på bloggen

Bookmark and Share

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: