Forenkling – vårt grunnbehov for enkelthet

 

89 copy

Flere og flere av oss har fjernet oss fra det som er viktig i livet, og vi vil tilbake til det som for oss er vesentlig li livet. Vi  vet at det fins bedre måter og bruke oss selv og naturens ressurser på . Og flere og flere handler i samsvar med sin indre overbevisning og leter etter nye måter å forenkle og balansere hverdagen på.

Merkelig nok, har alle praktiske og komplisert aktiviteter, oppfinnelser, og krav i ditt liv, utspring fra det fundamentale behovet for enkelhet. Dvs. dette ønsket om å henge omkring og ikke gjør noe. Alle ønsker  vi å tjene litt mer penger, slik at vi  kan skaffe oss et finansielt polstret sikkerhetsnett, som tillater oss å ha et behagelig liv med lek og avslapping i fremtiden. Vi bygger oss et flott hus med hage, slik at vi etter byggeinnsatsen kan sette oss i sofaen eller ute i hagestolen og føle oss tilfredse og ikke gjøre noe. Den avanserte oppvaskmaskinen ble oppfunnet, for at vi skulle slippe den ubehaglige jobben med å vaske opp, og isteden gjøre noe mer behagelig, nemlig å slappe av. Opprettelsen av bygningsetaten kom etter ønsket om på forhånd å klarlegge, eller helt å unngå krangel, slik at vi kunne tilbringe feider og debatter med naboene på en mer meningsfull og avslappet måte. Pensjon, eiendomskjøp, husholdningsapparater, byråkrati, og mange andre ting i vår kompliserte verden ble skapt for at vi skulle ha et enklere og lykkeligere liv.

Imidlertid har vi i mange tilfeller mistet den god hensikt av syne.

Drømmen om en hyggelig finansiell hodepute i alderdommen er blitt en ubehagelig fordelingskamp mellom generasjonene og inntektgruppene. Å eie et egen hjem blir en heltidsjobb for oss. Og når det gjelder temaet offentlige myndigheter som i mange tilfeller har utviklet seg til å bli en makt mot innbyggerne som de skal tjene, har vi sannsynlig alle våre egne erfaringer.

Ut ifra streben etter forenkling er det altså blitt en historie om løpende kompleksitet. Bloggen Slow Down Your Life forsøker gjennom artikler om  forenkling, nedsettelse av tempoet og balanse  å snu dynamikken, slå en spalte inn i hvert livsområde med effekten: Det går også enkelt. Men denne omvendelsen er ingen vei tilbake ”til de gode gamle dager”. Veien til enkelthet, nedsettelse av tempoet og balanse avdekker enkeltheten som ligger foran deg og i deg. Å forenkle, sette tempoet ned og balansere er ingen motetrend og kan ikke kjøpes ferdig. Den er resultatet av en spennende og individuell vei for den enkelte som ikke er til å ta feil av.  Hensikten er enkelthet som reflekterer summn av et liv med mening.

Denne enkelheten, nedsettelse av tempoet og balansen, er ikke mulig å forestille seg uten tidligere kompleksitet. Veien til forenkling bruker livserfaringen din og de feilene du har gjort. Forenkling , nedsettelse og balansering er ikke noe du kan kjøpe ferdig. Forenkling, nedsettelse av tempoet og balansering er resultatet av en spennende vei, og en vei det ikke er mulig å ta feil av. Forenkling , nedsettelse av tempoetog balansering er juvelen på slutten av en reise – skjønt dette betyr ikke, at reisen er slutt.

Reisen forløper dermed fra det ytre til det indre.

Veien til forenkling, nedsettettele og balanse begynner på skrivebordet ditt, i huset ditt og i organiseringen av tiden din. Det fortsetter med dine sosiale relasjoner, fra din livspartner til dine foreldre, dine egne barn, venner, og kollegaer. Veien fører til kroppen din, til din fysiske og mentale helse. Og den ender opp i dine tanker og følelser, i midten av livet ditt og i din personlighet.

Du begynner å lete etter mening og begynner å konsentrere deg om det som er viktigst for deg  i livet. Du  finner ut hva som er livskvalitet og lykke for deg personlig. I og med at du forenkler, setter tempoet ned og balanserer i livet begynner du også å bli mer bevisst på å tenke og handle økologisk.

Les mer om:

Hvorfor slå ned på tempoet i livet ditt?

Tidsbevissthet i en akslererende verden

Hva betyr det å forenkle, sette tempoet ned og balansere livet ditt?

Hva er felles for de som velger å sette ned tempoet, forenkle og balansere livet sitt?

Hva oppnår du ved å sette tempoet ned, forenkle og balansere livet ditt?

Veien til forenkling, nedsettelse av tempoet og balanse i livet ditt

Tilbake til Slow Down

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: