„Hvor mange mennesker ville ha ønsket seg når de ligger for døden, at de hadde tilbrakt mer tid på kontoret?“
Stephen R. Covey
Gjør denne setningen deg ettertenksom? Har du kanskje akkurat forbannet de mange overtidstimene du hadde sist uke, slik at du oppfatter dette spørsmålet dobbelt meningsløst? Tror du, at Stephen Covey, den amerikanske selvledelsesguruen, med dette spørsmålet har tillatt seg en dårlig spøk? Prøv for deg selv hvor sannferdig denne bitre sannheten som ligger i dette spørsmålet er for deg selv. Drei i tilfelle roret om. Tilbring tid med mennesker som er viktige for deg – dine barn, dine foreldre eller partneren din. Dette fordi tapte anledninger ikke kan tas tilbake.
Med dagen i dag begynner resten av livet ditt. Det ligger i din hånd og fortsette som før eller virkelig å slå inn på en ny kurs. Slå selv inn på din utvalgte vei, for å oppnå målene som du selv har bestemt.
Hvor mye tid har du fremdeles?
Dessverre har vi et samfunn der det er trendy å ikke ha tid. For mange er det nesten et statussymbol og ikke ha ledig tid til familie, venner, hobbyer eller avspenning, og arbeide til sent på kveld. Jo mindre tid en har, desto viktigere synes den å være.
Ta en tommestokk og brekk den bak det fjerde leddet (82 cm). Legg tommelen på tallet som tilsvarer din nåværende alder.
Hva vil du fylle resten av |
I dag begynner den første dagen i
|
Som Peter Rosegger sa: » Tid har man aldri, hvis man ikke tar seg tid.» Det er et spørsmål om prioritet, hva vi bruker vår tid til. Tid ikke er noe privileg, men en av de få eiendelene som er rettmessig fordelt blant oss mennesker. Tid er ikke penger, som mange sier. Tid er mye mer verdt enn penger. Tid er selve livet.
Hvordan omgås du tiden din?
Suksess og tilfredshet, likegyldig om yrkesmessig eller privat, er i siste instans avhengig av hva vi bruker tiden vår til. Har du allerede en gang reflektert over hvor mye tid du har til rådighet for yrkesmessige og private ting? Følgende lille modellregning ønsker å få deg til å reflektere litt, og innbyr deg mer bevisst til å omgås tiden din i fremtiden:
Min personlige tidskapital
Din arbeidskapital til du er 60 år __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Din fritidskapital til du er 60 år Slå sammen begge verdiene, dermed får du din personlige tidskapital til du er 60 år
Þ Hva betyr tid for deg? Þ Hvordan omgås du tiden din? Þ Hvor mye tid har du ennå? Þ Har du nok tid til deg selv? Beslutt for deg selv, hvilke tidsrelasjoner du vil velge for livet ditt! |
Beslutt for deg selv, hvilke tidsrelasjoner du vil velge for livet ditt!
Tidsbalanse istedenfor tidspress
„Dette har jeg ikke tid til i øyeblikket, men hvis jeg først …, så …“ Stryk straks denne pseudounnskyldningen fra ordforrådet ditt. Den er ikke mer enn en livsløgn, for i virkeligheten har vi alle den tiden som finnes. Den som ikke har tid til noe, finner andre ting helt enkelt viktigere.
Work-life balance-modellen: Fire livsområder
Vårt liv er inndelt i fire grunnlegende områder, som alle stiller sine krav til oss.
Þ Kropp og helse,
Þ Hensikt og verdier.
Bare et balansert forhold, der alle områdene får reflektert oppmerksomhet, fører på lang sikt til suksess og lykke i livet.

Livsbalanse
I vår kulturkrets blir ofte spørsmålet om hensikt forsømt, mens prestasjonen derimot blir fremhevet. Vi glemmer altfor ofte, at livsområdene står i gjensidig avhengighet av hverandre. Den som kronisk fremhever et område, må nødvendigvis forsømme de andre som er like viktige. Nå begynner kampen. Ved å fremheve engasjementet i yrket, blir sosiale kontakter og ofte til og med helsen skadelidende. Mangler i tillegg også en orientering mht. hensikten, streber en eller annen gang selvmotivering og prestasjon nødtvungen mot null (”burn-out syndromet“).
En balansert work-life-balance tar hensyn til områdene arbeid, kropp, familie og hensikt. Forsøm ikke noen av disse fire områdene.

Din nye tidsalder for planlegging
Start allerede i dag med en ny måte å planlegge på. Planlegg aktivitetene dine på lik linje. Det vil ikke si, at du skal investere like mye tid for hvert livsområde. Det er helt klart, at de fleste mennesker mellom 25 og 60 år legger fokuset på prestasjon og økonomi – for å sikre livsgrunnlaget, for å arbeide mot å sikre
sin egen finansielle frihet, for å realisere seg selv. Gi dine sportslige aktiviteter, selskapelighet, kulturelle behov og din personlighetsutvikling like stor oppmerksomhet som yrket ditt.

Sunn livsbalanse
Gi deg selv startskuddet til en sunn livsbalanse. Imidlertid lar ikke balanse-modellen seg løse regnemessig, idet du gir hver av de fire områdene 25 % av tiden din. Selv om et slikt forhold synes interessant for mange mennesker. Det går mye mer om kvaliteten, som du vinner ut ifra tiden du investerer. En lykkelig time med partneren din og barna, en konsert som begeistrer eller en wellness uke kan balansere mange timers hardt arbeid.
Forestill deg, at du ikke har noen finansielle, utdannelsesmessige, relasjonsmessige eller andre hindringer. Hva ville du gjøre med livet ditt på hvert enkelt livsområde?
Øvelse: Personlig livsbalanse Vi forutsetter, at summen av alle fire livsområder er 100 prosent. Reflekter over din nåværende livssituasjon, dvs. betrakt ikke ønskene, men din virkelige situasjon: |
Þ Hvor mange prosent av din aktive tid, energi og prioritet tilegner du hvert av disse områdene?
Þ Hvilke mennesker er viktige for deg for hvert livsområde? Skriv ned navnene.
Þ Hvilke tre hovedmål har du på det nåværende tidspunkt for hvert livsområde?
Fra boken «30 minutter for din Work-Life-Balance » av Lothar J. Seiwert
Copyright © 2009 SIMPLIFY
Del på bloggen
Filed under: Livsbalanse, Lykke og livsglede, Suksess, Tid til å leve, Yrke og karriere | Tagged: 60 år, arbeid, arbeide, avspenning, dag, familie, hensikt, hobbyer, kveld, liv, mennesker, område, prestasjon, spørsmål, Suksess, Tid til å leve, yrket |
Legg igjen en kommentar