NLP i hverdagen – grunnleggende forutsetninger

Krå2_250jpg 

En rekke holdninger og forutsetninger danner grunnlaget for NLP. De er basisen for alle metoder, prosesser og modeller i NLP. Nedenfor ser du en mindmap/tankekart med disse som på engelsk kalles Presuppositions.

NLPPREB

 Nedenfor tar vi for oss noen av disse:

Forutsetning nr. 1: «Kartet er ikke terrenget»

Vi lager oss en egen modell av verden: Vårt personlige kart.

I NLP går en ut ifra at hver person har forskjellige opplevelser i fortiden sin og dermed  rent tankemessig har konstruert  sitt eget individuelle kart over verden på grunnlag av disse erfaringene. Dette kartet er derfor basert på personlige holdninger og oppfatninger, og er på mange måter forenklet, eller på andre måter også forvrengt. Ethvert menneske ser verden annerledes, selv om de fleste av oss ser våre egne kart over verden som det eneste riktige.

 
Personlige kart blir ikke bedømt etter «riktig eller galt”

Forskjellige mennesker har helt enkelt forskjellige kart over verden og alle har sin berettigelse. Det finnes ingen feil veikart, og heller ingen riktig veikart. I NLP blir veikartet til våre samtalepartnere verdsatt på samme måte som vårt eget.

 
Men: Noen veikart kan være mer nyttige enn andre

I NLP blir personlige veikart adskilt på bakgrunn av et kriterie, nemmelig nytten. Hvis vi har et bestemt mål i tankene,kan et veikart være mer nyttig enn et annet. Bestemte overbevisninger kan hjelpe oss bedre i å nå et mål enn andre.
 

Vi kan sjekke veikartene våre og endre dem

En ytligere antagelse i NLP er at veikartet blir vurdert utifra nytteffekten, for eventuelt å  forbedre og tilpasse dem hvis nødvendig. Med andre ord antar NLP at vi kan endre våre holdninger og oppfatninger, hvis vi finner ut at de er til hinder eller skader oss.

Forutsetning Nr. 8: «Folk treffer alltid det best mulige valget som er tilgjengelig for dem»

NLP forutsetter at alle alltid gjør sitt beste. Med dette mener vi at atferden til hvert menneske er den beste opptreden i den aktuelle situasjonen. Hver av oss har sin egen historie. Vi har på bakgrunn av våre erfaringer og forbilder overtatt atferd og oppfatninger som vi tror er nyttige for å takle våre liv. Selv om disse atferdene rent objektivt ikke verken er nyttige eller skadelige, er de de eneste atferdene vi kan komme opp med i denne situasjonen.

Forutsetning nr. 6: ”Enhver atferd har en positiv intensjon»  

Ut ifra den grunnleggende forutsetning at vi alltid gjøre det beste for oss, følger også  den forutsetningen som ligger bak, at  vår atferd alltid har en positiv intensjon. Ifølge NLP går vi ut ifra på bakgrunn av vår erfaring, at det vi gjør er godt og riktig for oss.  Derfor baserer, for eksempel også en atferd som objektivt sett virker ødleggende for oss selv, på den personlige antagelsen at denne oppførselen er bra for oss.

Et eksempel: Du veier 20 kilo for mye og ønsker virkelig å gå ned i vekt. Så langt har du ikke klart dette. NLP går nå ut ifra, at det at du har feilet ligger en positiv hensikt. Mat tilfredsstiller f.eks. bestemte behov. Vi kan skjemme oss selv bort med mat. Kanskje fungerer fedme også som en beskyttende rustning.  Så kan du kan f.eks. ubevisst anta, at du på grunn av fedme ikke vil bli tilsnakket av  en kvinne eller en mann og dermed kan beskytte deg mot pinlige situasjoner eller skuffelser. Det gjelder å finne ut hvilke positive intensjoner som ligger bak vårt nåværende problem.

Forutsetning nr. 8: «Kropp, ånd og sjel er et system»  

I følger NLP påvirkes vår kropp, våre følelser gjensidig av våre tanker. Når du f.eks. endrer din kroppsholdning, endres også dine følelser og tanker seg. Dette fungerer også omvendt: Hvis vi endrer våre tanker, da endres automatisk vår kroppsholdning seg. Denne antakelsen kan videreføres: F.eks. er immunsystemet direkte avhengig av våre indre holdninger og de tankene som er et resultat av dette. Hvis du altså har glade tanker fungerer immunsystemet ditt bedre enn hvis du f.eks. tenker på triste ting. Kropp, ånd og sjel kan ikke skilles.

Forutsetning nr. 20: «Vi har allerede alle de ressursene som vi trenger» 

NLP forutsetter at hver person har løsningen på sine problemer hos seg selv. Ressurser kan være erfaringer, minner, kunnskap eller bilder som hjelper oss videre med et problem. Men ofte kan vi ikke benytte oss av dem fordi vi ikke har tilgang til disse ressursene. Ut ifra det faktum at det i ethvert menneske finnes alle de nødvendige elementene som det trenger for å løse sine problemer, dreier det seg  i NLP om å gjøre disse ressursene tilgjengelig.

Forutsetning nr. 19: «Hvis noe ikke fungerer, må du prøve noe annet»

I NLP går en ut ifra, at metoder og prosesser virker helt forskjellig fra menneske til menneske. Ingen metode brukes kun for sin egen skyld, men kun hvis den er vellykket. Hvis du oppdager at du får problemer med en metode eller en teknikk da gjelder det å være fleksibel og prøve en annen innfallsvinkel – og det så lenge til du har funnet den metoden som fungerer for deg.

Ut ifra denne forutsetningen kan følgende formel for suksess utledes:

1. Gjør målet ditt klart og ha det i sikte hvert sekund.

2. Sjekk konsekvent, om det du gjør fører deg nærmere målet eller ikke.  

3. Endr strategien din for å nå målet ditt så lenge, til du har klart å nå målet ditt, eller du kanskje har funnet et bedre mål.

Forutsetning nr.17: «Det er godt å ha mange forskjellige valg i en situasjon»

NLP er basert på følgende forutsetning: Jo flere valg du har i en situasjon, desto mer fleksibelt kan du reagere, og desto større er sjansen for at du vil oppnå det resultatet du ønsker. Den som i en situasjon kun har én eller to alternativer å velge imellom, står raskt på stedet hvil, og vet ikke mer hva han/hun skal gjøre hvis disse alternativene viser seg å være ubrukelige. Da blir målet ofte gitt opp. Det er mye bedre å ha så mange forskjellige muligheter som mulig, der du kan prøve å nå dine respektive mål. Bare da kan du reagere fleksibelt på ytre påvirkninger eller justere din strategi for å tilpasse deg omstendighetene.

Bøker og CD’er om NLP

Alder, Harry & Heather Beryl, NLP in 21 Days, A complete Introduction and Training Program To Neuro-Linguistic Programming
Andreas, Steve, Praxiskurs NLP
Bandler, Richard, Get the Life You Want: The Secrets to Quick and Lasting Life Change with Neuro-Linguistic Programming
Baviare, Steve,  Teach yourself  NLP
Dilts, Robert, Professionelles Coaching mit NL
Knight, Sue, NLP at Work, Neuro Linguistic Programming, The Difference that Makes a Difference in Business
Lerøy,Eva Løkeland, Du bestemmer!

O’conner, Joseph, Coaching with NLP
O’Connor, Joseph, Seymour, John, Training with NLP(Neuro-Limguistic Programming, Skills for Managers, Trainers and Communicators
Ready, Romilla, Neuro-linguistic Programming for Dummies
Ready, Romilla, Neuro-linguistic Programming (NLP) Workbook for Dummies
Robbins, Anthoney, The Edge: The Power to Change Your Life Now
Robbins, Anthony, Lessons in mastery
Robbins, Anthony, Live with Passion! : Stategies for Creating a Compelling Future
Sawinski, Egon, NLP im Alltag
Stubsjøen, Sigurd, Tenk deg til suksess
Swarz, Aljoscha A., Praxisbuch NLP: Denk dich nach vorn! 
Torbergsen, Turid, Coaching
Åldstedt ,Trine,  Alt sitter i hodet
 

Del på bloggen

Bookmark and Share

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: