Test: Med hvilken hjerne tenker du?

____

Hvis du gjerne vil vite hvilken hjernehalvdel som dominerer hos deg, svar på følgende spørsmål. Kommer en halvdel til kort, burde du i fremtiden trekke den sterkere inn og trene den. 

1. Hvilke av de følgende beskrivelser passer best på deg?

¨a Jeg står stadig under press; hos meg må tingene løpe smidig og bli utført riktig. Jeg blir raskere nervøs enn andre folk.

¨ b Jeg er avslappet og mange ganger heller likeglad. Man kan ikke bekjempe livet, derfor må man ta skjebnen slik den kommer.

2. Er du ofte deprimert?

¨a Ja.

¨b Nei.

3. Tenk på din yndlingsmusikk, hva spiller en stor rolle for deg?

¨a Takten?

¨b Melodien?

4.Du ønsker å tilegne deg nye kunnskaper; hvordan går du helst frem for å samle fakta?

¨a Lese bøker og samle underlag til dette temaet.

¨b ”Praktisk tilegnelse”, for eksempel med håndverksmessig arbeid, workshop, utprøving i et laboratorium, utdannelse etc.

5.Forestill deg at du nok engang sitter på skolepulten. Hvilket fag ville du heller belegge?

¨a Kunst.

¨b Matematikk.

6. Ved hvilken av disse spillene har du mest gøy?

¨a Ordspill.

¨b Mølle.

7. Hvilke av de følgende atferder passer best på deg?

¨a Jeg er en spontan kjøper; hvis jeg vil

noe, kjøper jeg det straks, selv om det mange ganger går ut over hva jeg kan unne meg finansielt.

¨b Jeg er en reflektert kjøper; jeg veier frem og tilbake, før jeg kjøper noe. Mange ganger venter jeg så lenge, at det jeg egentlig vil kjøpe er utsolgt. Ofte overtaler jeg meg selv til ikke å kjøpe ting som jeg først ville kjøpe.

8. Føler du deg i gramatikk ofte usikker?

¨a Ja.

¨b Nei.

9. Når du lærer noe nytt,hvordan går denne prosessen normalt for seg?

¨a Jeg roter meg igjennom alt mulig, til det plutselig går opp et lys for meg og jeg har løsningen. Plutselig forstår jeg alt, som om det går opp et lys eller en dør åpner seg.

¨b Jeg arbeider skritt for skritt og tar for meg kun et aspekt om gangen. En eller annen gang begynner jeg da å se sammen -hengene og kan gjøre ferdig bildet som et pusslespill.

10. Hvilke tankemessige oppgaver kan du løse raskere?

¨a En kryssordsoppgave.

¨b Et pusslespill.

11. Har du ofte en forutanelse?

¨a Ja.

¨b Nei.

12. Hvis du bare kan gjøre det ene eller det andre, ville du da heller …

¨a lese en bok?

¨b se på en film?

13.Har du ofte vanskeligheter med å sammenfatte dine følelser og meninger i ord, slik at man kan forstå deg?

¨a Ja.

¨b Nei.

14. Du må parkere en bil korrekt i en sving. Det lykkes du med …

¨a normalt ved første forsøk?

¨ b som oftest først etter andre eller tredje forsøk?

15. Du vil dra på en tur ut på landet, og en person beskriver for deg veien til målet ditt. Foretrekker du, at han/henne viser deg …

¨a retningen, veinummer, forgreninger og punkter å merke seg?

¨b veien på et kart?

16. Ved bruk av klær foretrekker du  …

¨a stoffer med mye vekt eller struktur – som lær, viltlær, ull, lin, silke, kord?

¨b relativt enkle og heller lette stoffer som bomull?

17. Husker du godt ansikter?

¨a Ja.

¨b Nei.

18. Husker du godt navn?

¨a Ja.

¨b Nei.

19. Hvilken av de følgende påstander er du mer enig i?

¨a Det finnes mange ting som vitenskapsfolk aldri vil kunne forklare.

¨b Bak alt finnes det en naturlov. Derfor vil vitenskapen en eller annen gang, også kunne oppklare ting, som i dag synes som et mysterium.

20. Er du over gjennomsnitt sportslig?

¨a Ja.

¨b Nei.

Testresultat

I testresultatet står V for den venstre hemisfæren og H for den høyre hjernehalvdelen. Kontroller svarene dine etter tabellen nedenfor. Tell sammen dine V- og H-svar, og skriv ned begge verdiene i V- og H-ruten nedenfor:
 
 
12

3

4

5

6

7

8

9

10

(a)V(a)H

(a)V

(a)V

(a)H

(a)V

(a)H

(a)H

(a)H

(a)V

(b)H(b)V

(b)H

(b)H

(b)V

(b)H

(b)V

(b)V

(b)V

(b)H

1112

13

14

15

16

17

18

19

20

(a)H(a)V

(a)H

(a)H

(a)V

(a)H

(a)H

(a)V

(a)H

(a)H

(b)V(b)H

(b)V

(b)V

(b)H

(b)V

(b)V

(b)H

(b)V

(b)V

Poengtallet   V¨    H ¨

Hvis testen din viser 13 eller mer V- eller H-svar, dominerer sannsynligvis den venstre eller høyre hjernehalvdelen. Les mer om ”venstre” eller ”høyre” hjernen, for å erfare mer om din personlighet.

Hvis du har mellom 8 og 12 svar i begge kategoriene, befinner du deg temmelig i likevekt. Les da om ”gjensidig”-hjerne.

Den ”venstre” hjernen

Ferdighetene til den venstre hjerne-halvdelen er de som blir favorisert i den vestlige sivilisasjonen: Den venstre hjernen er analytisk, rasjonell og praktisk. Et menneske som blir dominert av den venstre hjernehalvdelen, liker ikke mystiske sammenslutninger med kosmos, ingen romantiske drømmer – han/hun vil fakta.

Og de skriver han/hun også organisert ned i sin tidsplanlegger. Da den venstre hjernehalvdelen er ansvarlig for språket, kan venstrehjerneorienterte mennesker spesielt godt føre samtaler og også ofte skrive fremragende. De fleste teknokrater – vitenskapsfolk, matematikere, computer-spesialister er ”venstrehjerne-orientert”. Likeledes advokater. De benytter den logiske måten å tenke på, ved hjelp av byggestener av forskjellige informasjoner og sette dette sammen til en helhet. Fordi de er så gode til å kombinere logikk og språk, virker mennesker (ofte menn) av denne kategorien ofte brilliant og åndsrike. Imidlertid kan også de bli drevet til å løpe fanatisk etter en sak. Og være temmelig pedantiske. Dominerer denne hjernesiden deg, da stimuler i fremtiden litt mer din høyre hjerne. Veiledning til mer kreativitet finner du på side 182.

Den ”høyre” hjernen

IMG_0425

Ethvert barn er kreativ – til det kommer på skolen.

Mennesker som blir dominert av den høyre hjernehalvdelen, er snarere emosjonell og intuitiv. De inntar en helhetlig holdning til livet: De oppfatter tingene som sammen-hengende og liker ikke å fordybe seg i detaljer. De fornemmer saker som ”figurer”. Instinktet influerer på deres iaktagelser. Man gjenkjenner de på sporet av gule post-it-lapper, som strekker seg, over PC, skrive-bord, vesker, bøker, kjøkkenutstyr, gjennom livet deres. Tid og livet planlegger de sjeld-en med penn, som oftest gjennom følelse. Kreativitet og romforestillingsevne er hjem-me i den høyre hjernehalvdelen. Nesten alle kunstnere er ”høyreorienterte” mennesker.

Men også vitenskapen – på sitt høyeste kreativitetsnivå – er ofte et fenomen av den høyre hemisfæren. Folk, som hovedsakelig arbeider med den høyre hjernehalvdelen, råder som oftest over en god følelse for musikk.   ”Høyrehjerne-orienterte” personer lar seg lettere hypnotisere. De er atletiske ”venstre-hjerneorienterte” medmennesker overlegne. De husker lett ansikter, men knapt navn. Navn blir lagret i den venstre hemisfæren, i språksentrummet.

Mennesker i denne kategorien er som gode ”sydlendinger”: De tenderer til å lene seg tilbake og hengi seg til munterhet.

Imidlertid kan passivitet også slå om i isolasjon og depresjon. Dominerer din høyre hjerne, da hjelper regler deg med å få orden i kaoset ditt, og de finner du i dette kapitelet – og i resten av boken.

Bumerang-typen eller  den ”tosidige” hjernen

IMG_0442

Orden og lekelidenskap og intuisjon – venstre og høyre hjernehalvdel er som jord og vann:
kreativ, når de virker sammen.

Mennesker som arbeider samtidig med begge hjernehalvdelene, har egentlig trukket det store loddet. Det er som oftest folk som man gjerne har rundt seg, fordi de verken er ”venstrehjerneorienterte” eller har den overfladiske munterheten til mange ”høyrehjerneorienterte”. De tosidige er den fødte bumerang-typen. De vet, hvordan de forener emosjoner med intellekt, logikk, med følelse, de lagrer ansikter med navn, og de vet hvordan man vender kaos til orden. Ut av dette kommer kreativitet. I politikk, ledelse, kunst og vitenskap. Einstein for eksempel, gjorde et høyrehjerneorientert utsagn, da han forklarte, at de fleste av hans viktigste 

oppdagelser dukket opp for ham i form av bilder. Først etter denne inspirasjonen koblet han inn sin venstre hjernehalvdel og beskrev sin idé språklig og matematisk.

Selv om du foreløpig ikke er noen tosidig hjernetype, kan du trene og øke ferdighetene og kompetansen til dine hjernehalvdeler.

Hvis du vil vite det mer nøyaktig …

En utførlig bestemmelse av hjerne-dominansen tilbyr ”Herrmann Brain Dominance Instruments (HBDI)” fra USA. Den består av en spørreundersøkelse med 120 spørsmål, der testresultatet viser, i hvilken målestokk en person foretrekker, benytter eller unngår bestemte tenkemåter. Det vil si den fremstiller en analyse av tenkemåten.

bum150

Se boken «Bumerang Prinsippet – Mer tid til lykke» av Lothar J. Seiwert.

Copyright © 2009 SIMPLIFY

Del på bloggen

Bookmark and Share
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: