Slow down your life-mindfulness(17)

IMG_1927

Vi vil i bloggen vår å ha samme innhold på bloggen fra mandag til fredag. Vi starter denne uken med med ett nytt «seminar». Denne uken vil «Slow down your life -mindfulness (17  være tilgjengelig fra mandag til fredag. 

Dette for at flere skal få mer tid til å sette seg inn i stoffet som presenteres. 

Slow down your life- mindfulness (17)

Stadig flere mennesker lever på forbikjøringssporet. Stress og rådløshet gjør dem anpustne, utilfredse og tomme. Kai Romhardt  innbyr deg til å slå inn på et liv i oppmerksomhet ved hjelp av praktiske øvelser, for å komme til ro, slappe av og få fred. ”Slow down your life-mindfulness” er kunsten å gå våken gjennom livet og finne et fornuftig og selvbestemt tempo med konsentrasjon og bevissthet.

If you want to live life free
take your time go slowly
do few things but do them well
heartfelt work goes purely.

If you want your dreams come true
take your time go slowly
Small beginning, greater end
simple work is holy.

Day by day –  stone by stone
build your secret slowly
day by day – you’ll grow true
you’ll know heaven’s glory.

Sangen til Franz av Assisi

 

Slow down your life- en øvelsesbok

Jeg vil nå på de følgende sider vise deg konkrete slowing-down-øvelser. I kapitel 1 lærer vi å kjenne fem nøkler til slowing down. Konsepter, som radikalt kan forandre vår tidserfaring i hverdagen. I kapitel 2 til 5 utforsker vi tilstanden til vår kropp, vårt sinn, våre aktiviteter og omverdenen vår. Hvert kapitel består av fem avsnitt, der jeg tilbyr konkrete ankringspunkter for slowing down, som for eksempel ”vår pust” (se oppstillingen nedenfor).

 Fem nøkler

·   Oppmerksomhet

·   Forandring

·   Ingen begynnelse/ingen slutt

·   Utvikling

·   Rytme

Vår kropp

  • Vår pust
  •  Våre skritt
  • Våre hender
  • Vår ernæring
  • Vår søvn

Vår sjel

  • Vår tenkning
  • Våre følelser
  • Vår kunnskap
  • Våre verdier
  • Vår åndelige næring

Våre aktiviteter

  • Vår motivasjon
  • Vårt tempo
  • Vår aktivitets-skvalitet
  • Våre vane-energier
  • Vår ro og god tid

 

Vår omverden

  • Vårt arbeid
  • Vårt privatliv
  • Våre røtter
  • Våre relasjoner
  • Våre gaver

 

Slow down your mind

Vår tenkning

Våre følelser

Vår kunnskap

Våre verdier

Vår åndelige næring

Slow down your mind

Vår kunnskap

I løpet av de siste ti år beskjeftiger jeg meg som forsker, rådgiver og trener med kunnskap, og jeg har kunnet iaktta, hvordan min kunnskap om kunnskap flere ganger forandret seg. Kunnskap er ikke noe statisk, den er levende. Kunnskap er ikke å sette likhetstegn med informasjon. Kunnskap er lagret og tilgjengelig over erfaringen i kroppene våre. Den danner grunnlaget for vår kommu-nikasjon med andre. I vår måte å ”vite” gjenspeiler vår livshistorie seg. Kunnskap er mye samtidig: Sosialt statussymbol, indre veiviser, markedspoten-sial, identitetsstifter, kommunikasjonsinnhold og informasjonsfilter.

Kunnskap er ikke trivielt, men kan gi livet vårt omfattende orientering. Kunnskap er på en måte et skjelett av sinnet, som har dannet seg ut ifra erfaring og mangeartede læringsprosesser. Vår aktuelle kunnskap bestemmes hovedsaklig hvilke data og informasjoner vi selekterer ut ifra omverdenen og hvordan vi interpreterer disse. Vår kunnskap bestemmer hvordan vi ser verdenen og hvordan verdenen reagerer på oss.

Mengden av vitenskaplige og teknologiske er-kjennelser eksploderer som aldri før. Økningen i informasjonstilbudene og den raske skiftningen av aktuell kunnskap kan sette oss under press. Hvor mye må vi vite for å kunne holde tritt? Det eksisterer ingen klare standarder mer for hva vi må vite. Samtidig øker kravene til våre ferdigheter på arbeidsmarkedet. Kunnskap blir stadig vekk mer vurdert i hvor raskt den kan bli ”produsert”. Når er den ferdig til å brukes og markedsførbar. Om privat eller yrkesmessig. Forskningsprosjekter og studie-planer ligner stadig mer på marstabeller.

I turbulente tider vakler vår kunnskap og taper stabilitet. Det høye tempoet i ytre forandringer fører til, at vår indre orienteringskunnskap ikke passer lengre til omverdenen vår. Da kan verdensbildet vårt vakle. Vår kunnskap og vår identitet havner i en krise. Stadig flere mennesker har den ubehagelige følelsen av ikke lenger å klare tempoet som hersker, eller føler seg som bløffemakere eller halvstuderte. Craskurser av enhver art ligger i trenden.

Slowing down kan hjelpe oss med å bygge opp en avslappet relasjon til vår kunnskap. I min bok ”Kunnskap er mulig. 50 grunnleggende idéer til et klart hode” har jeg beskrevet, hvordan vi kan bevare vår personlige kunnskapsfrihet i et dynamisk kunn-skapssamfunn. Her er de viktigste erkjennelsene for slowing down:

  1. Se din kunnskap som en flytende strøm og ikke som en stiv blokk. Tenk tilbake på hvordan du har tilegnet deg den kunnskapen du besitter i dag. Som barn tenkte vi, solen kretser om jorden. I dag vet vi mer. Og i morgen vil vi kanskje vinne nye innsikter. Kunnskap er alltid kun noe foreløpig. En krykke. Lever vi med denne bevisstheten sparer vi oss en mengde strid, det å måtte ha rett og stress og blir åpen for erkjennelsene i omverdenen vår.
  2. ”Dø” ikke for en teori, ”sannheten” eller en idé. En teori kan være av en fasinerende skjønnhet og forklaringskraft. En bedømmelse av en annen person synes uten tvil å være storslagen. Trossetningene til et firma, en religion eller strømning synes som å være det eneste som korrekt gjenspeiler realiteten. Uttalige mennesker er døde i navnet til det siste sanne eller har drept i dennes navn. Hever vi vår kunnskap over alt annet blir det til en ideologi eller dogme. Holder vi derimot indre avstand til våre idéer, lar både store kriger og også mange småkriger i hverdagen seg unngå eller mildne. Sannhet er også sannheten til andre. Konflikter mellom stater, partnere, vitenskapsfolk og naboer mister sin skarphet, når vi ikke betrakter vår kunnskap som noe absolutt. Når det ikke går om absolutte målestokker, blir slowing down mulig.
  3. Bestem selv din læringsretning og ditt læringstempo. Skoler, universiteter, men også yrkesmessig videreutdannelse fastsetter lærings-temaer og læringshastigheter. Mange mennesker har lidd under læringsstress på sin utdannelsesvei. Hvem kjenner ikke følelsen av å måtte tilegne seg et stoff under tidspress, som overhodet ikke interess-erer han/henne? Slowing down forsøker å starte med de naturlige interessene, som den beste beskyttelsen mot stress. Vi bør vurdere om stadig vekk andre mennesker skal få lov til å bestemme, hva vi må lære til når (og kanskje hvordan). Hvis vi friere bestemmer vårt læringstempo og vår læringsretning, finner vi alternativer til den dominerende institualiseringen av kunnskapsfor-midling. Hvis vi stiller gleden ved å lære i forgrunnen, lar vi oss ikke så lett mer bli drevet av diplomer, avslutninger eller andre kunnskapstitler.
  4. Strebingen etter mestringen. Mesteren faller ikke ned fra himmelen. Talent trenger tid, gode lærere og kontinuerlig øvelse for å kunne utfolde seg og å modnes. Hvert yrke kjenner meste-ren i faget sitt. Mestring gir livet vårt tillit, ro, glede og dybde. Den er ikke utelukkende faglig kompetanse. I det mesteren innlater seg helt og fullt på en aktivitet forstår han også alle andre områder i livet dypere. Den som øver tålmodig i tiden med tema- og jobbhopping og ærlig tilstreber mestring, den vil sjelden stå tilbake med tomme hender. Ingen ting trenger samfunnet vårt mer enn mennesker, som utholdende bygger, fordyper sin kunnskap på verdifulle områder og gir den tilbake til samfunnet. Dyp erkjennelse kan ikke tvinges på deg i crash-kurser. Mestring følger ikke moten. Ta deg derfor tid til dine yndlingstemaer og forsøk og utvikle disse varsomt.
  5. Bekjenn deg til ikke å vite. Når vi må innrømme, at vi vet for lite om et tema, skaffer vi først forutsetningen for å stige inn i en dyp læringsprosess. Den som allerede mener å vite alt, lærer lite i tillegg. Hvis vi kultiverer begynnersinnet, lærer vi friskt og åpent å oppleve nye situasjoner. Vi må ikke forsvare noen form for kunnskap ovenfor andre. Vi betrakter situasjonen uten fordommer, dogmer, teorier eller en ” slik har det alltid vært”. Tømmer vi ikke stadig vekk på nytt vårt sinn, dør vår kunnskap. Isteden kan vi spørre oss selv: ”er det virkelig slik? Er jeg sikker?” Vår fornemmelse er ofte ikke så objektiv som vi gjerne vil den skal være. Mange stress situasjoner eller katastrofer inntreffer, fordi noen var for sikker. Hvis vi med et leende kunne bekjenne: ”Det vet jeg ikke”, er vi på den beste veien til slowing down.

Stoppesteder

! … når du er hundre prosent sikker

! … i omgang med eksperter

! … hvis du føler deg dum eller uviten

1. Skriv ned dine aktuelle kunnskapsmål. Helt pragmatisk. På hvilket område planlegger du for tiden å bygge opp kunnskap og hvordan går du frem? Bringer læringen på disse områdene glede? Har du gode lærere? Gir du deg selv god nok tid? Kan mestring utvikle seg under disse rammebetingelsene? Trekk en ærlig konklusjon ut ifra lærings-omgivelsene.

2. Skriv i stikkordsform i fem minutter ned alt hva du vet til temaet slowing down. Les alle idéene dine nøyaktig igjennom på nytt. Nå river du i stykker eller brenner arket med dine nedtegninger. Bruk dette bildet som symbol for å slippe fri kunnskapen din. Ta det med i hverdagen og husk det, når du eller andre er fanget i kunnskapen du har.

Neste uke fra og med mandag 26. september til og med 30.september starter vi med Slow Down your mind-Våre verdier

_______

Les mer om boken her

Slowdown_Forside_600_1311

Copyright © 2009-2022 Simplify Your Life

Del på bloggen

Bookmark and Share

____

BØKER TIL SALGS

Du kan kjøpe bøkene direkte ved å sende en e-mail til Jan Vig  med bestillingen og de nødvendige kontaktdataPå den måten støtter du også opp om bloggen og det arbeidet som blir gjort. :-)

MERK: Du får 40% rabatt på ny ordinær pris på bøkene ved å kjøpe de direkte fra meg.

 Gi livet retningBoken I tre skritt til en selvbestemt fremtid av Jörg W. Knobloch. Last ned informasjon her. Ordinær pris: 200 NOK. Din pris: 120 NOK.

__________

Slow down your lifeBoken av Kai Romhardt.  Last ned informasjon her. Ordinær pris: 150 NOK. Din pris 90 NOK.

Simplify your lifeSimplify Your Life. Denne boken har solgt i mer enn 2 millioner eksemplarer. Last ned informasjon her. Ordinær pris: 268 NOK. Din pris 160 NOK.

________

Balance your lifeBalance Your life – Kunsten å¨lede seg selv. Last ned informasjon her. Ordinær pris: 200 NOK. Din pris: 120 NOK.

Når du har det travelt, gå langsomtNår du har det travelt, gå langsomt – Mer tid i en raskere verden. Last ned informasjon her. Ordinær pris: 200 NOK. Din pris: 120 NOK.

______

SimplifyGuidenSimplifyGuiden – 30 minutter for din Work-Life-Balance. Last ned informasjon her. Ordinær pris: 90 NOK. Din pris 50 NOK

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: