Slow Down Your Life (30C)

Tidligere Tine prestegård

I løpet av tiden  juni 2015 og til begynnelsen av februar 2016 vil vi i bloggen vår

gå over til å ha samme innhold på bloggen fra mandag til fredag.

Dette for at flere skal få mer tid til å sette seg inn i stoffet som presenteres og praktisere øvelsene.

Slow down your life

Stadig flere mennesker lever på forbikjøringssporet. Stress og rådløshet gjør dem anpustne, utilfredse og tomme. Kai Romhardt  innbyr deg til å slå inn på et liv i oppmerksomhet ved hjelp av praktiske øvelser, for å komme til ro, slappe av og få fred. ”Slow down your life” er kunsten å gå våken gjennom livet og finne et fornuftig og selvbestemt tempo med konsentrasjon og bevissthet.

If you want to live life free
take your time go slowly
do few things but do them well
heartfelt work goes purely.

If you want your dreams come true
take your time go slowly
Small beginning, greater end
simple work is holy.

Day by day –  stone by stone
build your secret slowly
day by day – you’ll grow true
you’ll know heaven’s glory.

Sangen til Franz av Assisi

 

 

Slow down your life- en øvelsesbok

Jeg vil nå på de følgende sider vise deg konkrete slowing-down-øvelser. I kapitel 1 lærer vi å kjenne fem nøkler til slowing down. Konsepter, som radikalt kan forandre vår tidserfaring i hverdagen. I kapitel 2 til 5 utforsker vi tilstanden til vår kropp, vårt sinn, våre aktiviteter og omverdenen vår. Hvert kapitel består av fem avsnitt, der jeg tilbyr konkrete ankringspunkter for slowing down, som for eksempel ”vår pust” (se oppstillingen nedenfor).

 Fem nøkler

 • Oppmerksomhet
 • Forandring
 •  Ingen begynnelse/ingen slutt
 • Utvikling
 • Rytme

Vår kropp

 • Vår pust
 •  Våre skritt
 • Våre hender
 • Vår ernæring
 • Vår søvn

Vår sjel

 • Vår tenkning
 • Våre følelser
 • Vår kunnskap
 • Våre verdier
 • Vår åndelige næring

 Våre aktiviteter

 • Vår motivasjon
 • Vårt tempo
 • Vår aktivitets-kvalitet
 • Våre vane-energier
 • Vår ro og god tid

 

Vår omverden

 • Vår raske omverden
 • Vårt arbeid
 • Vårt privatliv
 • Våre røtter
 • Våre relasjoner
 • Våre gaver

 

Vår omverden

 • Vår raske omverden
 • Vårt arbeid
 • Vårt privatliv
 • Våre røtter
 • Våre relasjoner
 • Våre gaver

Slow down your environment

Våre relasjoner

Forståelse, intimitet, berøring, medfølelse, kjærlighet og vennskap er det dypeste menneskelige behov. De manifesterer seg i relasjonene til omverdenen vår.

Livet vårt er summen av våre relasjoner. Ikke noe eksisterer utenfor relasjonen. Vi er relasjon. Slowing down hjelper oss til dypere å forstå vesenet av våre relasjoner. Vi er ikke isolerte subjekter som betrakter atskilte objekter av seg selv og vurderer de. Vi står i dyp vekselvirkning til objektene som vi fornemmer. Og vi er i enhver relasjon personlig involvert. Det eksisterer ingen objektive objekter av vår fornemmelse.

La oss ta et eksempel: Vi har ofte i fortiden vært i konflikt med naboen vår og finner ham derfor aggressiv. Vi (subjekt) tildeler naboen (objekt) egenskapen ”aggressiv”. Denne tildelingen er util-børlig, fordi naboen er ikke aggressiv, men han er i relasjonen til oss aggressiv. Vi er del av aggresjonen, som viser seg i vår relasjon, selv om vi gjerne ønsker å gjøre naboen ansvarlig alene. Dette fordi i en relasjon til andre mennesker kan det være, at vår nabo overhodet ikke tenderer til aggresjon.

Gjør vi andre mennesker til objekter som det gjelder å bedømme, fratar vi oss sjansen til å lære av de mangeartede relasjonene i livet vårt og forstå de dypere. Slowing down hjelper til med oppbygningen og fordypningen av våre relasjoner.

 Våre relasjoner er mangeartede. Vi står i relasjon til:

 • Mennesker, dyr, planter og mineraler.
 • Idéer, følelser, fornemmelser, sanseformasjoner og kroppslige tilstander.
 • Temaer som penger, sex, suksess og berømmelse.
 • Elementer som vann, jord, ild, luft og rom.
 • Lærere, organisasjoner og bedrifter
 • .Våre venner og kollegaer.
 • Vår familie og våre barn.
 • Fortid, nåtid, fremtid og mye mer.

Et nett av relasjoner utformer i hvert øyeblikk livet vårt på nytt. Hvorfor betoner jeg disse sammen-hengene så mye? Fordi slowing down alltid kun kan finne sted i relasjon til noe. Årsakene til vår uro er lagret i våre relasjoner til omverdenen og manifesterer seg stadig vekk på nytt. Denne vekselvirkningen gjelder det trinnvis å forstå bedre. Her hjelper følgende utsagn til relasjoner oss:

Falske iaktagelser produserer misforståelser og stress i våre relasjoner.  Så snart vi i det indre sier: ” Han er slik eller det er slikt!”, begynner en relasjon å stivne. Har førsteinntrykket eller en vurdering først festnet seg, begynner det å prege og forvrenge vår fornemmelse. En begivenhet som ligger langt tilbake i tid, kan over lang tid prege meningene om hverandre til alle aktører og overskygge alt annet. Pass på førsteinntrykket. Ikke fordi det vil være spesielt eksakt, men fordi det langsiktig kan prege fornemmelsen og også ofte bli bekreftet gjennom tilsvarende atferd fra din side.

Jo klarere og mer fullstendig vi fornemmer omverdenen vår, desto tidligere vil vi oppleve harmoni og gjensidige svingninger i våre relasjoner. I vekselspillet i parrelasjonen kan dette spesielt erfares. Den kjente parterapeuten Michael Lukas Moeller utrykker dette gjensidige spillet som følger: ”Vi er to ansikter i en relasjon og ser det ikke.” Han anbefaler par å føre regelmessige to-veis – samtaler, der de lærer å uttrykke sine fornemmelser og følelser. To-veis-samtaler er slowing down for to. Par lærer bedre å forstå sitt ubeviste sammenspill og ikke alene å lete etter feilen hos den ene eller andre siden av relasjonen. Hver samtale blir til en ny begynnelse, der det som er stivnet igjen kan bli brakt til å flyte.

Spenninger ødelegger en relasjon.  Avslappethet åpner den. Det er ingen tilfeldighet, at spenninger og ryggproblemer er blitt til en folkesykdom. Spenninger er utrykk for et kontakt-tap til oss selv og omverdenen vår. Vi tetter til: Psykisk som fysisk. Hele vårt vesen går inn i en delvis subtil, delvis åpenbar forsvarsholdning.

I spenningen innkapsles hendelser og relasjoner som ikke blir forstått. Kroppsterapeuter snakker om et angstpanser. Avslapping er prosessen som på nytt forbinder oss med omverdenen vår. Her blir samlet energi frigitt. Avslapping  må derfor ikke alltid være behagelig: Dyp avslapping berører dype relasjoner – og de gjør oss ofte redde. Dyp slowing down hjelper oss mild med å berøre og skritt for skritt bearbeide disse uløste relasjonene.  Våre relasjoner blir mer avbalansert. I Tajii heter det: Den som er fullstendig avslappet, hos de finner ikke nesehornet noe sted der den kan angripe. Kampen slutter der og da.

Våre relasjoner til oss selv gjenspeiler seg igjen i alle våre ytre relasjoner. I forståelsen av oss selv ligger nøkkelen til forandringen av alle våre relasjoner. Er vi tålmodig med oss selv setter vi som regel også omverdenen vår under press. Vårt indre viser seg alltid i det ytre. Istedenfor å endre omverden, kan vi endre innstillingen vår til omverdenen. Vi tvinger ikke endringer gjennom ytre kamp, men gir isteden opp vår indre kamp. Dette virker inn på våre omgivelser. Omgivelsene blir fredeligere. Derfor innrømmer slowing down vårt inneliv så mye plass. Når vi selv kan tilgi oss, er vi også i stand til en vanskelig, ytre forsoning. Alt det som vi i omverdenen vår fordømmer, viser tilbake til oss selv. Benytter vi dette speilet, kan vi daglig lære videre. Søker vi skylden ikke først og fremst hos andre, tas brodden av mange konflikter.

Det er hjelpsomt å formulere et inspirerende ideal for kvaliteten på våre relasjoner, selv om vi i hverdagen stadig vekk forfeiler dette idealet. Vi er øvende på veien. Jeg ønsker i livet mitt relasjoner som er preget av respekt, som ikke beror på avhengighet og der begge sider streber etter gjensidig forståelse. Jeg ønsker meg relasjoner der alle oppmerksomt omgås sine tanker, ord og handlinger. En omverden som fremmer dyrkningen og fordypelsen av slike relasjoner er en stor lykke for slowing down.

Stoppesteder

!… før jeg kaster noe skjødesløst vekk

… når jeg tenker eller sier: ”Med dette har jeg ikke noe å gjøre!”

… når du alene føler deg skyldig

 

1. Forsøk å bygg opp en positiv relasjon til tannbørsten din. Å fornemme den nøyaktig ved enhver kontakt. Vær god mot den. Benytt møtet med din tannbørste som errindring til en oppmerksom omgang med andre gjenstander i hverdagen din.

 

2. Forsøk å se en gammel venn med nye øyne;

som om du vil lære å se ham eller henne på nytt. Still ham eller henne spørsmål som: ”Hva er virkelig viktig i livet ditt?” – ”Hvem eller hva inspirerer deg?” – Hva er viktig for deg i venn-skapet vårt?” – ”Hva drømmer du om?” – ”Hva gjør deg redd?” Forsøk ikke å komme inn i gammelt farvann, men opplev din relasjon våken og åpen.

 

Neste uke fra og med mandag 18. januar til og med fredag 22.januar 2016 starter vi med Slow Down your enviroment – Våre gaver

 

Les mer om boken her

Slowdown_Forside_600_1311

 

 

 

 

 

 

 

 

_______

Copyright © 2009-2016 Simplify Your Life

Del på bloggen

Bookmark and Share

____

BØKER TIL SALGS

Du kan kjøpe bøkene direkte ved å sende en e-mail til Jan Vig  med bestillingen og de nødvendige kontaktdataPå den måten støtter du også opp om bloggen og det arbeidet som blir gjort MERK: Du får 40% rabatt på ny ordinær pris på bøkene ved å kjøpe de direkte fra meg

simpl150

Simplify Your Life. Denne boken har solgt i mer enn 2 millioner eksemplarer. Last ned informasjon her. Ordinær pris: 268 NOK. Din pris 160 NOK.

__________

bal150 Balance Your life – Kunsten å¨lede seg selvLast ned informasjon her. Ordinær pris: 200 NOK. Din pris: 120 NOK

____________

nar150 Når du har det travelt, gå langsomt – Mer tid i en raskere verdenLast ned informasjon her. Ordinær pris: 200 NOK. Din pris: 120 NOK.

__

30min150 SimplifyGuiden – 30 minutter for din Work-Life-BalanceLast ned informasjon her. Ordinær pris: 90 NOK. Din pris 50 NOK

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: