Trinn 7 Livspyramiden – Simplify deg selv (29-31)

IMG_3565.JPG

Våre ideer for å forenkle livet (Simplify your life-tilsammen 33 ideer)presenteres.   

Vi vil i bloggen vår å ha samme innhold på bloggen fra mandag til fredag. Dette for at flere skal få mer tid til å sette seg inn i stoffet som presenteres. 

Denne uken vil «Simplify-idè 33: Forstå deg selv (29-31)» være tilgjengelig fra mandag til fredag. 

Den trinnvise pyramidemodellen

Trinn 7: simplify – deg selv

Trinn 6: Simplify -ditt partnerskap

Trinn 5: Simplify – dine relasjoner

Trinn 4: Simplify – din helse

Trinn 3: Simplify – din tid

Trinn 2: Simplify – din personlige økonomi

Trinn 1: Simplify- dine ting

Trinn 7 i din livspyramide: Simplify-deg selv

pyramide7a

  • Simplify-idè 30: Oppdag målet i livet ditt
  • Simplify-idè 31: Utvikl dine styrker
  • Simplify-idè 32: Lett din samvittighet
  • Simplify-idè 33: Forstå deg selv

Simplify-idèer

Hver simplify-idè som vi introduserer til deg, baserer på et enkelt prinsipp: Mindre er mer. Du oppnår mer når du reverserer spiralen til det kompliserte. Det er derfor vi sier: Halve ting istedet for å fordoble dem, rydd vekk heller enn å stable opp en haug med skrap, avslapping i stedet for stress, sette tempoet ned istedenfor akselerasjon. Integrerer du disse prinsippene bevisst i ditt daglige liv vil du merke at du befinner deg i midten på din simplify-vei.

Simplify-målet for trinn 7

Lær å forstå deg selv bedre og kom nærmere hensikten med livet ditt.

Tårnet på toppen av livspyramiden din er ditt “jeg”. Din personlighet, den som har vært bygd opp, og forandret, formet, og utviklet hvert år og hver dag av ditt liv. Hva du så i det indre av ditt ”jeg”, er det som går langt utenfor ditt individuelle ”jeg.” Det er din dypeste kjerne, der du er forbundet med alle andre mennesker og hele skapelsen på en enestående måte. Psykologer kaller det ”selvet”.

Det leverer energien til livet ditt. Denne kilde til energi (bare beskrevet med ligninger og symboler) forsyner ditt individuelle livsmål, som vi her har beskrevet som en krystall.

Simplify-idè 33 Forstå deg selv (D)

276b

Enneagrammet – Et svar på spørsmålet: Hvem er jeg?

Orientering ved hjelp av de ni mønstre

Den følgende teksten er en kort innledning til Enneagrammets ni mønstre. Ved første gjennomlesning vil du sikkert komme på noen folk som passer nøyaktig til beskrivelsen som gjengis. Ikke vær skuffet om du ikke selv straks gjenkjenner deg som en av typene. Ta deg tid, slik at det hele kan feste seg i sinnet ditt og les de ni beskrivelsene en gang til et par dager senere. For de fleste mennesker blir det mye klarere allerede etter annen gangs gjennomgang.

SEKS

SEKSERE er lojale, kooperative, pålitelige, og varmhjertige, men også meget forsiktige. De prøver å beskytte seg mot farer, ved å søke støtte hos autoriteter (selv om de likevel er kritiske til de). De har en fin sans for hirakier og vil alltid vite hvem som står over dem og under dem, hvorved de gjerne solidariserer seg med usikre personer og personer som er underlegne.

293

Deres svakhet er frykt. I diskusjoner spør de seg ofte: “Men finnes det ikke her en fare for at…?” De leter etter sikkerhet, og forsøker så langt det er råd, å forholde seg korrekt. Det er en av aha-effektene ved Enneagrammet at frykten ikke hovedsakelig er en funksjon av hjertet, men tilhører hodesentrumet. Frykten er et resultat ut ifra forventningen om mulige farer, som i ekstreme tilfeller kulminerer i et apokalyptisk verdenssyn som er full av sammensvergelsesteorier.

Gavene til en SEKSER er pålitelighet, tillit og fremfor alt mot. Hvis en SEKSER overvinner sin frykt og forsiktighet, blir han den modig- ste typen av alle. De største, uselviske helter i kriger og nødssituasjoner er vanligvis SEKSERE.

Deres livsmåer å stille til disposisjon ovenfor omverdenen talentene av årvåkenhet og forsiktighet: Jeg vil skape sikkerhet.

Symbollandet til en SEKSER er Tyskland. Flid, tapperhet og mot er SEKSERENs dyder. Mest sympatisk er tyskerne hvis de ikke stoler på staten eller andre sikkerhetssystemer, men forutseende åpner for selvstendig ansvar og oppmerksomhet.

En god fremstilling av de enorme SEKSER-ferdighetene er Kevin Costner i filmen Bodyguard. Hans trosbekjennelse er: “Føl deg aldri sikker.” Han har en usvikelig teft for farer og er forberedt på å ofre sitt liv for den han beskytter. Woody Allen spiller praktisk talt alltid en SEKSER i sine roller. Verket Zelig demonstrerer på en overbevisende måte, hvordan en SEKSER tilpasser seg praktisk talt ethvert politisk system og kan spille en skjult rolle.

Karikaturen til en SEKSER er den engstelige musegrå karaktér, som ser rundt seg, og som er kledd i grått eller beige, og som ikke tør å stirre andre i øynene over lengre tid. Han/hun har problemer med å slutte en påbegynt samtale. Det er en fornøyelse for ham å leve et dobbeltliv, og være en helt annen person, enn den man antar at han/hun er.

FEM

En FEMMER legger vekt på sitt privatliv og avsondrer seg fra forpliktelser og krav fra omverdenen. De samler kunnskap, analyserer og systematiserer, men atskiller seg dermed følelsesmessig fra situasjoner og mennesker.

292

Deres svakhet er gjerrighet. Ikke bare økonomisk, men også i forhold til kunnskap og seg selv. En FEMMER gir ugjerne fra seg sin tilstedeværelse, sin tid, sine følelser og sine skatter.

FEMMERENS gaver er visdomklarhetobjektivitet, og gjestfrihet.

Livsmålet til en FEMMER er å trenge igjennom hittil uutforskete områder: Jeg vil komme til bunns i tingene.

Deres symboland er England: På de britiske øyer, splendid isolation, samlet sjøfarere og arkeologer skatter fra resten av verdenen. Englands kronete arvinger klarte alltid samtidig å være umåtelig rike og sparsomme. Den nasjonale gjerrigheten ytrer seg i udyktigheten, å gi fra seg Nord Irland som de en gang erobret.

Den mest berømte litterære FEMMER er også en engelskmann: Den hardhjertige gjerrigproppen Ebenezer Scrooge fra Charles Dickens’ julefortellinger, som tjener som forbilde for Onkel Skrue, er også en FEMMER.

Karikaturen av en FEMMER er den bebrillede (og om han er mann, skjeggete) vitenskapsmannen, som gjemmer seg bort i sitt studierom med bøker og en PC. Kontakt med omverdenen har den sky FEMMEREN bare gjennom internett. Hvis de noensinne forlater sitt elfenbenstårn, da fortrinnsvis for å reise vekk, og feste de mange inntrykkene ved hjelp av fotografiapparatet.

FIRE

291

FIRE lar seg lede av sin lengsel. Deres livstema er individualitet – å være noe spesielt, å være annerledes. De har en usvikelig sans for alt som er vakkert, ekte, naturlig og utenom det vanlige, men de lider også av at mye av det er uoppnåelig for dem. De reagerer oversensibelt og er mottakelig for melankoli og depresjon.

Deres svakhet er misunnelse, som ikke kan la det vakre være hos andre. Skyggesiden av å være anderledes, er stadig å måtte sammenligne seg med andre.

FIRERENS gaver er kreativitet og kunsten i å oppdage det spesielle hos andre. Nyskapninger i vitenskap og kultur kan vi ofte takke FIRERE for, som ikke er redde for å være annerledes og ”tenke på tvers”.

Livsmålet til en FIRER er å gjenskape opprinneligheten: Jeg vil skape noe ekte.

Symbollandet er Frankrike – Vive la difference! Her yter man sterk motstand mot en støyende optimistisk amerikanisering av kulturen og kan kun forestille seg et felles Europa, der alle uten misunnelse anerkjenner den tendensielle elitære ulikheten til den ”grande nation”.

Det franske kjøkken er haute cuisine, som er “storartet” og overlegent alle andre. Filmen ”Døden i Venedig” beskriver den tragiske slutten til en forelsket kunstner som lever i fortiden, og som omfatter praktisk talt alle de typiske karakteristikker av en FIRER.

FIRER-karikaturen er den frankofile kunstneren, som utelukkende bærer svarte klær og et fiolett silkeskjerf. I hans/hennes mørklagte rom befinner det seg et omhyggelig arrangement av visne roser, en oppslått lyrikkbok, og hans/hennes egen dagbok.

_______

Simplify your life

Fra boken: “Simplify Your Life” av W.T. Küstenmacher og L.J. Seiwert

_______

Copyright © 2009-2021 Simplify Your Life

Del på bloggen

Bookmark and Share

____

BØKER TIL SALGS

Du kan kjøpe bøkene direkte ved å sende en e-mail til Jan Vig  med bestillingen og de nødvendige kontaktdataPå den måten støtter du også opp om bloggen og det arbeidet som blir gjort. :-)

MERK: Du får 40% rabatt på ny ordinær pris på bøkene ved å kjøpe de direkte fra meg.

 Gi livet retningBoken I tre skritt til en selvbestemt fremtid av Jörg W. Knobloch. Last ned informasjon her. Ordinær pris: 200 NOK. Din pris: 120 NOK.

__________

Slow down your lifeBoken av Kai Romhardt.  Last ned informasjon her. Ordinær pris: 150 NOK. Din pris 90 NOK.

Simplify your lifeSimplify Your Life. Denne boken har solgt i mer enn 2 millioner eksemplarer. Last ned informasjon her. Ordinær pris: 268 NOK. Din pris 160 NOK.

________

Balance your lifeBalance Your life – Kunsten å¨lede seg selv. Last ned informasjon her. Ordinær pris: 200 NOK. Din pris: 120 NOK.

Når du har det travelt, gå langsomtNår du har det travelt, gå langsomt – Mer tid i en raskere verden. Last ned informasjon her. Ordinær pris: 200 NOK. Din pris: 120 NOK.

______

SimplifyGuidenSimplifyGuiden – 30 minutter for din Work-Life-Balance. Last ned informasjon her. Ordinær pris: 90 NOK. Din pris 50 NOK

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: