Skritt for skritt til mer kreativitet

————–

Bumerangen står for kreativitet. Dens vinger samarbeider  slik som våre hjernehalvdeler bør gjøre det. I ethvert menneske  ligger en funke kreativitet. Få den helt enkelt til å brenne. 

  1. Sysselsett dine hender.
Når du reflekterer, føl bumerangen i hendene. La den vandre fra venstre til høyre. Begge hender bør dreie den, bevege den … Slik arbeider begge hjernehalvdelene samtidig. Så enkelt er det.

►2. Gjør noe tull.
Du husker: Det mest tullete som finnes, er å kaste vekk noe, slik at det bare kommer tilbake. Kast bumerangen – nå straks. Øv med en stor bumerang på engen. Vekk barnet i deg. Barn er kreative.

  3. Skriv opp.
Ethvert kreativt menneske har sin personlige måte å notere ideer på. I ord, i skisser, i hjernen. Hvis du ikke har noen øvelse: Bær alltid med deg et tynt hefte og en penn. Skriv ned,
og skriv også ned tullete ting. Tjue prosent av det er alltid bra.

►4. Vær nysgjerrig.
Ukjent område er alltid hjemstedet til kreativiteten. Ta en dag for deg et tema, likegyldig hvilket. Saml informasjon og tenk på alt (når du jogger, i bilen, i pauser, etter arbeidet)du kan finne ut om temaet. Hva samler du sammen? Hva finner du i hjernen din? Har du det gøy?
 

 ►5. Tenk nytt.
Nytenker er etterspurt – det leser man ofte. Bare: Hvordan tenker man nytt? Idet du tenker i motsatt retning av andre. Øvelser når du venter: Les ord baklengs. Liv og tåke? Hva sier det meg? Hotell og letto (italiensk: seng) … Likegyldig, om det er dumt eller filosofisk.
 

 

►6. Lek steinaldertid. T
Ledere betaler store summer for overlevelsesseminarer. Billigere: Ta en varm dyne eller sovepose og legg deg en natt alene i hagen, parken, skogen. Uten lys, uten mat (og uten sigaretter). Hva hører du? Hva tenker du? Hva er du redd for?
 

►7. Se på diashow.
Sett deg ned foran et ark. Lukk øynene! Forestill deg en situasjon. Eksempel: Du sitter i en låve. Hva ser du? Ta deg tid, fokuser bildene skarpe. Hva hører du? Lukter? Føler? Hva slags vær er det ute? Skriv opp! Ved behov: Lukk øynene igjen,”se etter”.  

►8. Slipp løs.
Denne øvelsen vil gjøre vondt. Ta aquarellpapir, modeleringsmasse, stift og papir – den kreativitetsformen som du foretrekker. Mal, lag keramikk, komponer, skriv dikt: Resultatet kaster du vekk. Og nok engang. Kast vekk. Og nok en gang. Ser du? Du er uutømmelig.  

►9. Dyrk forbilder
De største geniene apte etter forbilder. Regisøren Billy Wilder spurte seg selv: How would Lubitsch do it? Ta for deg et problem, reflekter: Hvordan ville X ha gjort dette? Du kan være sikker på: Ideene som dukker opp er dine!

►10. Skisser tankebaner.
Å skrive ned innholdsfortegnelse – misliker du også det? Mye bedre: Mind-mapping. Skriv ned et begrep på et stykke papir. Rundt dette, det som faller deg inn. Så går du videre: Skriv ned stikkord, som du kommer på, tilordn de du allerede har. Et kart av dine tanker.    

 11. Sammenfatt.
Du vil komme med et forslag på jobben, skissere et problem, fremstille et saksforhold? Skriv det ned som vanlig – og forkort det ned til en side. Går noe viktig tapt? Formuler det ennå knappere. En side. Utvilsomt er det vanskelig …   

►12. Gjøre feil.
Skriv 20 minutter lang ned alle muligheter til å gjøre feil i prosjektet ditt. Dum øvelse? For det første: Du vil være uhyre kreativ. For det andre: Bedre, enn virkelig å gjøre feilene. Skjønt: Ekte feil er uhyre lærerike. Ingen vits: Vær stolt av feilene dine.  

►13. Bevegelse.
I følge fitness guruen dr. Ulrich Strunz Hvis du løper langsomt, avslappet, smilende, da løper du ikke etter problemløsningene. De kommer av seg selv. Fordi kreativitets-hormonet ACTH flyter rundt i kroppen din.   

 ►14. Vær lat.
Hvis du legger deg i hengekøya og åpner døren til dagdrømmeriet, aktiviserer du automatisk din høyre hjernehalvdel. Ved anledning går du i zoologisk hage, og iakttar et dovendyr. Av forbilder kan man lære …

bum150

Fra boken «Bumerang prinsippet – mer tid til lykke» av Lothar J. Seiwert

Copyright © 2009 SIMPLIFY

Del på bloggen

Bookmark and Share
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: