Du kan verken forlenge livet
eller utvide det, bare fordype det.
Gorch Fock
Vi vil i bloggen vår å ha samme innhold på bloggen fra mandag til fredag. Denne uken vil «Gi livet retning (7-8)» være tilgjengelig fra mandag til fredag.
Dette for at flere skal få mer tid til å sette seg inn i stoffet som presenteres.
I tiden fremover vil vi ta for oss denne boken som innholder en rekke workshoper ved hjelp av tre skritt:
1.Å oppdage potensialet ditt (dine talenter, evner etc.)
2.Å gi retning (visjoner og mål)
3.Å være offensiv(det vil si handling)
Livet i hamsterhjulet (7-8)
Livet i hamsterhjulet……………………………………………………. 9
Syv spørsmål til din selvvurdering………………………………………. 15
PRO formelen……………………………………………………………….. 29
Anstrengelser uten fremskritt: Hamsterhjulet………………………….. 31
Hva motiverer deg?…………………………………………………………. 36
Drevet eller et kall …………………………………………………………. 40
Ingen angst for nye livsfaser………………………………………………. 47
Oppdag sjansen i krisen …………………………………………………… 51
Du kan verken forlenge livet
eller utvide det, bare fordype det.
Gorch Fock
Syv spørsmål til din selvvurdering (3)
Feilslutning 2: »Mine aktuelle prosjekter er for viktige, til at jeg kan beskjeftige meg med livsplanlegging.«
Ditt viktigste prosjekt er livet ditt. Det er det eneste prosjektet der resultatet til sist er avgjørende for deg.
Har du allerede vært i en filmby? Fantastiske kulisser passeres og man har virkelig på følelsen av å være i en flott by. Men pass på hvis du tar deg tid til å stoppe og gå igjennom en av de flotte utsmykkete dørene. Man blir nøktern. Et billig stillas av planker holder en illusjon oppe. Bak fasaden treffer man på realiteten. Er også ditt tilsynelatende liv som en som har lykkes, kun en fasade der baksiden viser seg å være uten plan og mål?
Naturligvis går vi ut ifra at de fleste av våre aktiviteter er viktige. Men er man først kommet inn i hamsterhjulet, er det ofte vanskelig å se forskjellen: Er saken virkelig viktig eller bare tilsynelatende? Dreier hjulet seg for raskt blir det ikke tid mer til refleksjon.
Derfor reflekter over den betydningsfulle forskjellen mellom »viktig« og »haster«. Bringer dette meg nærmere målet mitt? Da er det viktig. Eller haster det bare? Da krever det min umiddelbare oppmerksomhet, uten å virkelig bringe meg videre. Det som vi betegner som viktig er som oftest kun pressende. Å gå en gang i året til tannlegen er viktig. Har du først tannpine, haster det. I løpet av mange tiår har vi gjort den som for mange er en forbausende iakttakelse: Sjelden er det viktige pressende, sjelden er det som haster viktig. I kapittelet »Være offensiv« går vi nærmere inn på dette.
For å kunne skjelne mellom virkelig og tilsynelatende livsviktige saker må vi regelmessig ta oss tid. Tid til å stoppe opp, stige av, se bak (våre egne) kulisser og vurdere: Hva er fundamentet å bygge et liv på – og hva er bare skinnet som bedrar?
Å komme til besinnelse er et gammelt ord som er oppdaget på nytt til denne tiden med refleksjon. Reflektere, om meningen jeg tillegger denne saken er virkelighet eller kun »Fata Morgana«. Mange har sluttet å se sammenhengen mellom i dag og i morgen ved betraktningen av egen livsutforming. Hva bringer meg virkelig videre og hva er bare blind aksjon? For å kunne bedømme hva som bringer meg videre må jeg naturligvis vite: Hvor vil jeg i det hele tatt? Svaret på dette spørsmålet kan ha avgjørende betydning for din mentale helse. Denne iakttakelsen har i hvert fall den engelske dikteren William Blake gjort: »Den som har ønsker, men ikke handler, klekker ut pest.«
Egen travelhet og det å drive omkring er en av de største fiendene til en bevisst livsplanlegging og -utforming! Kanskje kjenner du scenen fra filmen Titanic der en mann på det synkende skipet irritert stopper opp i flukten for å stille klokken sin som går galt. Det var korrekt og pliktbevisst, men til ingen nytte.
Ta deg altså regelmessig en fornuftig porsjon tid til å komme vekk fra hastighetsfella mht. dine mange viktige eller ikke så viktige prosjekter. Vi vil senere gå mer nøyaktig inn på denne lumske fella.
Syv spørsmål til din selvvurdering (2)
Feilslutning 1: »Livet kan ikke planlegges – alt skjer allikevel annerledes enn man tror.«
Planlegging er eksistensielt viktig. Bare slik merker du om du er kommet ut av kurs.
For litt tid siden hadde vi i bedriften vår en praktikant som midt i uken overrasket oss med utsagnet, at hun i dag måtte avslutte arbeidet sitt selv om hun først skulle dra på ferie i helgen. Det viste seg at mye måtte bli gjort av henne: Ferjeforbindelsen måtte klarlegges, et hull i luftmadrassen måtte tettes osv. Hun hadde en presis prosjektplan som tok hennes tid de neste to til tre dagene.
På mitt spørsmål om hun planla sitt liv på en like god måte, høstet jeg bare et uforståelig blikk tilbake: »Livet kan man ikke planlegge!«
Dette er et populært utsagn, men det står i dyp kontrast til det gamle ordtaket: Bare en dåre planlegger ikke! Den som planlegger hevder jo ikke at alt helt nøyaktig inntreffer som forventet. I virkelighetene skjer mye annerledes enn man tror. Til tross for det har planlegging stor betydning.
En definisjon av planlegging er »styringen av avvik«. Du trenger en plan ellers kan du heller ikke diskutere avvikene. Et eksempel klargjør dette: En reisende står forgjeves på perrongen og venter på toget. Endelig vender han seg rasende mot en jernbaneansatt: »Hvorfor har vi overhodet en togtabell når dette toget har 20 minutter forsinkelse?« Den jernbaneansatte svarer rolig: »Hvis vi ikke hadde noen togtabell hvordan ville vi da vite at dette toget kommer for sent?«
En feilvurdering av planlegging er at det her alltid dreier seg om minuttmessig, langsiktig fastsatt skriftlighet om fremtiden. Men det stemmer bare i enkelttilfeller. Det finnes mange forskjellige former og trinn i planleggingen. En detaljert form er nødvendig når det går om å strukturere dagen, eller når det er din oppgave å utforme en protokoll for den planlagte marslandingen i år 2015.
Jo mer langsiktige dine perspektiver er, desto grovere er naturligvis også planleggingen. Planen betyr fremfor alt i denne langsiktige konteksten »å gi livet retning«. Det er fascinerende å studere livet til berømte personer og personligheter med suksess. Nesten alle har et mål for øye som de vil oppnå: et yrke, en oppfinnelse, en oppgave, et byggverk …
Hva har du i syne? Hvor vil være om tre, fem, femten år eller på slutten av livet ditt? Forestill deg at du med 70 år ser tilbake på livet ditt. Hva skal ha preget livet ditt? Hva vil du ha oppnådd?
Føler du, hvilken stor innflytelse svaret på dette spørsmålet har på livet ditt? Det dreier her seg om kunsten å ha slutten i syne ifra begynnelsen. Denne kunsten er med på å avgjøre din livskvalitet. Det dreier seg om en fornuftig og fremtidsorientert handling. Blir dette til en livsstil, sparer det deg for veldig mye sorg og smerte.
Det må innrømmes, at det å gi eget liv retning ikke er lett. Men hvis du ikke gjør det selv, da overlater du denne oppgaven til svigermor, din leder, din partner, dine barn. Vil du det? Det er ditt liv. Vårt liv er noe kostbart som det ikke er mulig å forestille seg. Vi bør omgås det som om vi bare har et liv.
I vår konsulentvirksomhet har vi møtt hundrevis av mennesker, som hittil har vært leketøy for ønskene og forventningene til andre. En eller annen gang rekker det! F.eks. var det en kvinne på 75 år som i et seminar angret på at hun bare hadde gjort det som hennes mann og omgivelsene forventet av henne. Etter mannens død ville hun nå endelig oppdage livet sitt.
Hvis hun ble like gammel som sin mor, hadde hun ennå 15 verdifulle år som hun endelig selv kunne utforme. Hvilken klok beslutning! Men hvorfor vente til du er 75 år?
Skulle du for første gang stå foran denne utfordringen med å lage et utkast til en konkret plan for livet ditt, spør du helt sikkert deg selv: Hvordan angriper jeg noe slikt? På skolen og i familien blir man sjelden så konkret at man utformer et utkast for livet over lengre tid. Det er mulig at tanken på å bryte ut av det vante for å gjøre noe nytt med livet ditt, til og med gjør deg engstelig. Men det er et lønnsomt mål! Seneca oppsummerer det i en setning: »Den som ikke vet i hvilken retning han vil, for den er ingen vind den riktige.« For oss betyr det: Hvis vi først vet hvor vi vil hen med livet vårt da kan alle krefter og ressurser bli styrt i denne retningen.
Gi livet ditt retning! Bli til hovedaksjonær i ditt eget liv!

Fra boken «Gi livet retning» av Jürgen Knobloch.
_______
Copyright © 2009-2021 Simplify Your Life
Del på bloggen
____
BØKER TIL SALGS
Du kan kjøpe bøkene direkte ved å sende en e-mail til Jan Vig med bestillingen og de nødvendige kontaktdata. På den måten støtter du også opp om bloggen og det arbeidet som blir gjort.
MERK: Du får 40% rabatt på ny ordinær pris på bøkene ved å kjøpe de direkte fra meg.
__________
________
______
|
Filed under: Øvelser, Bekymring, Bevisst til stede, Forenkling, Forenkling av deg selv, Hensikten, Livsbalanse, Lykke og livsglede, Motivasjon, Personlighetsutvikling, Stress, Suksess, Tester, Tid til å leve, Vaner, Visjoner og mål | Tagged: arbeid, balanse, enkelthet, Forenkling, Hensikten, komminikasjon, Livsbalanse, livsglede, lykke, mål, Mindfulness, Motivasjon, natur, nestkjærlighet, oppmerksomhet, personlig utvikling, samfunnet, samvittighet, slow down, Stress, styrker, test, Vaner, Workshop |
Legg igjen en kommentar