Du kan verken forlenge livet
eller utvide det, bare fordype det.
Gorch Fock
Vi vil i bloggen vår å ha samme innhold på bloggen fra mandag til fredag. Denne uken vil «Gi livet retning (14-17)» være tilgjengelig fra mandag til fredag.
Dette for at flere skal få mer tid til å sette seg inn i stoffet som presenteres.
I tiden fremover vil vi ta for oss denne boken som innholder en rekke workshoper ved hjelp av tre skritt:
1.Å oppdage potensialet ditt (dine talenter, evner etc.)
2.Å gi retning (visjoner og mål)
3.Å være offensiv(det vil si handling)
Livet i hamsterhjulet (14-17)
Livet i hamsterhjulet……………………………………………………. 9
Syv spørsmål til din selvvurdering………………………………………. 15
PRO formelen……………………………………………………………….. 29
Anstrengelser uten fremskritt: Hamsterhjulet………………………….. 31
Hva motiverer deg?…………………………………………………………. 36
Drevet eller et kall …………………………………………………………. 40
Ingen angst for nye livsfaser………………………………………………. 47
Oppdag sjansen i krisen …………………………………………………… 51
Anstrengelser uten fremskritt: Hamsterhjulet (3)
Et liv i hamsterhjulet har ikke bare innvirkning på kroppen vår. Også kreativiteten lider enormt under usunt vedvarende stress. Har du i faser med permanent stress fått gode nye ideer? Mye kreativitet går tapt når vi bare gipser etter luft i hamsterhjulet og det eneste målet vårt er å få dagen i dag overstått.
Lever du eller blir du levd? Tilrettelegger du livet ditt eller blir du tilrettelagt? Er det overhodet mulig å leve i en sunn balanse av harmoni og spenning? Livet er jo hardt arbeid. Er sinnsro og pratet om en selvbestemt fremtid ikke bare en drøm, en populistisk lovnad fra selvutvalgte motivasjonspaver? Hva er prinsippene som gjelder for ethvert menneske? Her en advarsel: Vær forsiktig med modeller som kanskje fungerer hos Arnt Andersen eller Hanne Hansen, men ikke for deg. Ikke alt er helt enkelt overførbart. Spørsmålet dukker opp: Hvordan bygger jeg et sunt liv med mening, som passer til meg? Hvordan oppnår jeg å bestemme fremtiden min selv? Det er spørsmålene som du ikke kan besvare etter skjema F, men kun i pakt med din egen individuelle personlighet.
Vår tidsinndeling er bare den toppen som er synlig ·av vår indre bortgjemte verden
Sidene som følger bør bli en oppdagelsesreise for deg, som de allerede har blitt for mange av våre seminardeltakere, til »å bryte opp til sinnsro« og åpne veien for deg til en egen selvbestemt fremtid.
Anstrengelser uten fremskritt: Hamsterhjulet (2)
Kanskje kjenner du denne følelsen: Du løper og løper hele tiden. Hva har du overhodet fått gjort i dag? Ti ting hadde du planlagt, to ting har du klart. Stadig vekk telefoner, uuanmeldte besøkende, fakser med stempelet »haster«, møter som varer altfor lenge … Mølla klaprer, men resultatet er svært begrenset.
Anne, en »typisk« mor og husmor, kan synge en lignende sang: »Jeg har ikke tid. Om morgenen: stå opp, vekke barna, lage frokost, se til at alle forlater huset ordentlig og i tide. Deretter har jeg akkurat tre timer for i all ro å ordne huset. På formiddagen kommer barna. Fra halv ett til halv tre er restauranten Mamma åpen. Deretter husoppgaver; hver ettermiddag må en eller annen av barna bringes til sport eller musikkundervisningen. Min svigermor har fødselsdag, da må jeg forberede alt til lørdag og så hagen – aha hagen … Klokken ti om kvelden faller jeg utslitt i seng. Det blir nesten ikke tid til meg selv.«
En god rytme er den sunne formen, den rastløse frem og tilbake er den usunne som gjør deg syk. Normalt er stress bare en kortsiktig tilstand og skader derfor ikke. Farlig blir det hvis en kortsiktig stressfølelse blir til en vedvarende tilstand. Minst 15 prosent av de tyske lederne lider i følge en undersøkelse i Tyskland, av en tung helsemessig skadelig form av vedvarende stress og det å bli drevet. Hva er konsekvensene?
Tidsskriftet »Psykologi i dag« siterer i en artikkel vitenskaplige undersøkelser som bekrefter: Sterkt og kronisk stress svekker immunsystemet direkte. Dette fører umiddelbart til helsemessige forstyrrelser og influerer negativt på forløpet av aktuelle sykdommer. Psykoneuroimmunolog Ronald Glaser tar her hensyn til resultatet av over 85 undersøkelser. Den gode nyheten: Atferdsterapeutiske metoder fører til en tydelig forbedring til og med av immunitetsverdiene – ennå en god grunn til å lese igjennom denne boken.
Et liv i hamsterhjulet har ikke bare innvirkning på kroppen vår. Også kreativiteten lider enormt under usunt vedvarende stress. Har du i faser med permanent stress fått gode nye ideer? Mye kreativitet går tapt når vi bare gipser etter luft i hamsterhjulet og det eneste målet vårt er å få dagen i dag overstått.
Anstrengelser uten fremskritt: Hamsterhjulet (1)
Du kommer trøtt hjem, øyelokkene er tunge. Du sverger på at i dag skal du endelig gå tidlig til sengs for å sove. Men som et aktivt menneske stresser du raskt til kjøpesenteret, tar et par telefoner, gjør et par ting i husholdningen og forbereder deg deretter også på den viktige forretningsterminen til i morgen. Du setter deg ned, arbeider ennå en til to timer og setter deg »raskt« ned foran fjernsynet for å slappe litt av. Litt rekreasjon må du også ha! Og så går du alt for sent til sengs i forhold til det planlagte.
Neste morgen klinger vekkerklokken klokken 6.18 som er gjennomsnittet. Og opp til neste runde: vaske seg, en rask frokost, veien til arbeidet, avtaler …
Har du allerede iakttatt en liten hyggelig gnager i sitt hamsterhjul? Hvis ikke, ta deg tid. Det er fasinerende å se hvor mye energi man kan bruke uten å bevege seg fra stedet. Hamsterhjulet er blitt til et symbol for vår tid. Og vi har investert mye, for stadig å forbedre denne innretningen. Vi har smurt lagret slik at hjulet løper lettere; vi har tilpasset størrelsen på hjulet og avstanden til pedalene, slik at vi kan løpe hurtigere. Det som vi har mistet av syne er at alt dette fremdeles ikke betyr noe fremskritt. Fordi vi ikke kommer av flekken i et hamsterhjul!
PRO-formelen (1)
Gjennom testen som vi gjorde tidligere har vi avslørt vidt utbredte villfarelser. Resultatet virvler imidlertid også opp spørsmål. Hva gjør du med de erkjennelsene som er vunnet? Hvilke konsekvenser har dette for din fremtidige livs- og yrkesplanlegging? Disse spørsmålene dukker stadig opp på våre seminarer. Vi har iakttatt tre forskjellige typer av mennesker.
- Mennesker som ikke kjenner seg selv. Denne typen har aldri gjort seg dyptgripende tanker om sitt potensial. Begavelseneog talentene, som slumrer i han/henne, blir ofte gjemt. Mange ganger engasjerer denne typen seg nettopp i et område som ikke samsvarer med hans/hennes talenter, og blir derfor ulykkelig. Man kan ikke lage en falk ut av en nattegal. Hver og en av disse vidunderlige skapningene har sine fortrinn. I naturen erkjenner vi det fantastiske mangfold av arter, det differensierte potensialet for hver art. Også ethvert menneske har unike evner. Men mange mennesker har imidlertid ennå ikke erkjent dette, og skjeler misunnelig eller frustrert til andre, istedenfor å oppdage sitt eget potensial og utfolde det. Det finnes den inspirerende setningen: »suksess er det som følger, hvis vi følger oss selv« Den som ikke lever i samsvar med sitt eget potensial vil neppe oppleve suksess i en dypere hensikt.
- Mennesker som ikke vet hvor de vil med livet sitt. Denne typen er av forskjellige grunner usikker. Kanskje har han/hun aldri hatt et ettertraktet livsmåli sikte og lever bare i øyeblikket. Eller en livskrise (for eksempel krise midt i livet) skaker opp alt som hittil gjaldt som urokkelig. Spørsmålet om hvilke mål de har for livet sitt besvarer disse menneskene med å trekke på skuldrene.
- Mennesker som vet hvor de vil, men som ikke begir seg på veien. Denne typen er som regel frustrert. Vedkommen-de har tusenvis av unnskyldninger for hvorfor han/hun ikke lever slik han/hun angivelig anser som viktigst. De mangler energi og initiativ, men også evnen til å si neitil riktig tid. Disse menneskene lever til syvende og sist ikke i tråd med seg selv, fordi ønskeforestillinger og realitet er for langt fra hverandre.
Alle typene vil bli hjulpet ut av den lite misunnelsesverdige situasjonen gjennom den allerede presenterte PRO-formelen.
Den som reflekterer på nytt over livet sitt med PRO-formelen og handler offensivt i realiseringen, kan også leve i en selvbestemt fremtid. I neste kapitel beskjeftiger vi oss med høstingen og hvordan du kan nyte fruktene av ditt arbeid. Avslappethet er ingen utopi, men en sjanse. Og du er i øyeblikket på god vei dit.

Fra boken «Gi livet retning» av Jürgen Knobloch.
_______
Copyright © 2009-2021 Simplify Your Life
Del på bloggen
____
BØKER TIL SALGS
Du kan kjøpe bøkene direkte ved å sende en e-mail til Jan Vig med bestillingen og de nødvendige kontaktdata. På den måten støtter du også opp om bloggen og det arbeidet som blir gjort.
MERK: Du får 40% rabatt på ny ordinær pris på bøkene ved å kjøpe de direkte fra meg.
__________
________
______
|
Filed under: Øvelser, Bekymring, Bevisst til stede, Forenkling, Forenkling av deg selv, Hensikten, Livsbalanse, Lykke og livsglede, Motivasjon, Personlighetsutvikling, Stress, Suksess, Tester, Tid til å leve, Vaner, Visjoner og mål | Tagged: arbeid, balanse, enkelthet, Forenkling, Hensikten, komminikasjon, Livsbalanse, livsglede, lykke, mål, Mindfulness, Motivasjon, natur, nestkjærlighet, oppmerksomhet, personlig utvikling, samfunnet, samvittighet, slow down, Stress, styrker, test, Vaner, Workshop |
Legg igjen en kommentar