Gi livet retning (89-91)

165trans copy

»Et folk uten visjoner går til grunne.«

Livsvisdom  29,18

 

Vi vil i bloggen vår å ha samme innhold på bloggen fra mandag til fredag. Denne uken vil «Gi livet retning (89-91)»  være tilgjengelig fra  mandag til fredag. 

Dette for at flere skal få mer tid til å sette seg inn i stoffet som presenteres. 

I tiden fremover vil vi ta for oss denne boken som inneholder en rekke workshoper ved hjelp av tre skritt:

1.Å oppdage potensialet ditt (dine talenter, evner etc.)

2.Å gi retning (visjoner og mål)

3.Å være offensiv(det vil si handling)

Tredje skritt: Å være offensiv (165)

Hvordan det blir mål av dine ønsker(170)
Hva gode mål består av (174)
Fra det som haster til det viktige (183)
Vanens makt (198)
Din masterplan (206)
Styre ukeplanleggingen gjennom prioriteter (212)
Å utforme dagen effektivt (215)

Tredje skritt: Være offensiv (20)

Vanens makt (3) 

Hvorfor vanemål er så viktig (2)

Workshop 20: Vanemål

Finn vanene dine og oppdag de geniale virkningene på de vanemål som du med omhu har satt.

  1. Hvilke livsområder kommer til kort hos deg?
    ________________________________________________
    ________________________________________________
  1. Hvor produserer du regelmessig mest kaos / størst skader? 
    ________________________________________________
    ________________________________________________
  2. Hva kan du regelmessig gjøre for å erstatte denne atferden med noe positivt?
    ________________________________________________
    ________________________________________________
  3. Saml helt enkelt idéer: Hva kan du gjøre, for å oppnå mer livs-, arbeids- og relasjonskvalitet? (formuler løsningsidéene som mål.
    ________________________________________________
    ________________________________________________

Overprøv kritisk: Er målene som er beskrevet ovenfor virkelige mål eller heller ønsker, hensiktserklæringer? Hvordan kan de lyde formulert som mål?

Tredje skritt: Være offensiv (19)

Vanens makt (2) 

Hvorfor vanemål er så viktig (1)

Hva er etter din mening den hyppigste fella ved innøvingen av nye vaner? Riktig – tilbakefall til gamle vaner. Vi mennesker er vanedyr, den ene mer, den andre mindre. Er du bevisst på, at du ved å ta på deg dine sko setter den samme foten først i tilsvarende sko? Kanskje er det med støvlene alltid den høyre, ved joggeskoene alltid den venstre foten. Legg merke til: Ditt morgenritual skjer nesten automatisk. Våkne opp, strekke seg, sette klokken fem minutter videre, stå opp, gå på badet, så til kaffemaskinen. Og med den trøsterike varme koppen i hånden begynner du din tur gjennom barnerommet: »Stå opp!«

Kanskje er dine vaner annerledes, men du har et ritual for å overleve om morgenen, ved begynnelsen på arbeidsdagen din og ferien din.

Vaner er ikke i seg selv gode eller dårlige. Det er viktig å prøve: Handler det for deg om gode eller dårlige vaner? Du kan venne deg til å spise for langsomt eller raskt. Du kan venne deg til å planlegge dagen din eller utvikle stress om formiddagen fordi du etter en bortkastet morgen ønsker å avslutte dagen din med suksess.

199trans copy

Slike gamle vaner er meget seige, og de eneste strategiene for å bli kvitt dårlige vaner er å erstatte dem med nye. Regel: Hvis du praktiserer etter hverandre i 15 dager, er du på god vei til å utvikle en ny vane.

På min drømmedag reflekterer jeg hver dag hvilken ny vane jeg ønsker å øve inn, så og si min »vane-års-treningsplan«. Et par eksempler: For å ha mer tid til barna reflekterer jeg over å gi hver av mine tre barn i begynnelsen av måneden en tilgodelapp for en to- til tretimers aktivitet alene med far. Tenkt og gjennomført: De får lov i rammene av et begrenset budsjett en gang i måneden å søke ut, hva de vil gjøre alene med far. En av mine sønner tok meg for første gang i mitt liv på en stor trampoline, den neste ville spise gresk, den tredje ville helt enkelt slentre gemyttlig gjennom et parfymeri. En gang i måneden synes ikke for mye, men jo flere barn du har, desto mer utfordrende blir denne planen! Så snart den »månedlige tilgodelappen med far« ble påbegynt ble denne til et krav. Barna har hjulpet meg til å gjøre dette til en ny vane, som ingen ønsker å savne noe mer. Du vil bli forbauset hva jeg i de siste årene har gjort sammen med barna mine, som jeg ellers aldri hadde gjort. Selve aktivitetene med barna mine gjorde meg forskrekkelig bevisst på, hvor selektivt jeg fører livet mitt. Jeg frykter at en eller annen gang kommer et dykkerkurs. For noen år siden ville dette være et skrekk senario, nå derimot en ny verden som kan åpne seg: Roen under vannet, fargene …

Du lever i et partnerskap? Det å kurtisere en partner etter at en fast relasjon er etablert, reduseres dramatisk. Til tross for det er dette viktig, som en bankkonto: Alt som gjør den andre godt er en innbetaling, alt annet sannsynligvis en utbetaling. Hvor stor er din relasjonskonto?

Gjør det til en vane å gjøre en »innbetaling« på relasjonskontoen til mennesker som er viktige for deg.  Dette kan være en liten hilsen eller en gave til hver medarbeider til dennes fødselsdag, eller på den dagen han/hun startet i firmaet. Men også regelmessige medarbeidersamtaler to- til tre-ganger per år. Jeg har gjort det til en vane å innvitere min kone til en rikholdig frokost på et flott hotell i begynnelsen av hver måned. Hun setter stor pris på dette.

En utfordring for meg er vanen med hver uke å gi henne en liten gave, en oppmerksomhet: En gang blomster, et ukeblad, en konfekteske, en ny CD. Du spør deg kanskje, hvorfor jeg gjør det? Det stiller meg hver uke ovenfor utfordringen hvordan jeg denne uken kan gi henne en liten glede. Det tvinger meg til å sette meg i hennes sted. Som oftest er det ikke bare gaven. Jeg lytter bedre. Jeg iakttar mer. Denne lille øvelsen er en stor seier for meg og min relasjon.

Tredje skritt: Være offensiv (18)

Vanens makt (1) 

Når vi har lært å skille mellom det som haster fra det som er viktig, så burde vi ta hensyn til en annen hjelp for divergering:

Det finnes aksjonsmål og vanemål.

Aksjonsmål innholder en bestemt engangsaktivitet, vanemål skjer regelmessig. For å holde orden på arbeidsrommet ditt bør du en gang lage en grunnleggende ordning. Det finnes kollegaer som hjelper stressede ledere for 20.000NOK per dag til å rydde opp kontoret deres. Er dette systemet forankret, kan du for eksempel sette opp et vanemål med å holde dette i orden.  Du får ikke lov til å forlate kontoret på fredag før denne tilstanden igjen er på plass, enda bedre: Hver kveld.

Mål er en viktig hjelp for alle livsområder. Mange av oss er yrkesmessig mestere i målsettinger, men forsømmer imidlertid dette på andre livsområder. Du trenger mål for personlig videreutvikling, for dine relasjoner, familien, sporten … Senere vil vi foreslå en liten modell for deg som trekker inn dette punktet.

Kan man overhodet sette konkrete mål for livsområder som ennå ligger langt inn i fremtiden? Jo mer langsiktig målet er satt, desto mer nødvendig er det med regelmessige oppdateringer og oppgraderinger. Langsiktige mål må regelmessig bli omarbeidet, pleiet og tilpasset.

______

Gi150


Fra boken «Gi livet retning» av Jürgen Knobloch.

_______

Copyright © 2009-2022 Simplify Your Life

Del på bloggen

Bookmark and Share

____

BØKER TIL SALGS

Du kan kjøpe bøkene direkte ved å sende en e-mail til Jan Vig  med bestillingen og de nødvendige kontaktdataPå den måten støtter du også opp om bloggen og det arbeidet som blir gjort. :-)

MERK: Du får 40% rabatt på ny ordinær pris på bøkene ved å kjøpe de direkte fra meg.

 Gi livet retningBoken I tre skritt til en selvbestemt fremtid av Jörg W. Knobloch. Last ned informasjon her. Ordinær pris: 200 NOK. Din pris: 120 NOK.

__________

Slow down your lifeBoken av Kai Romhardt.  Last ned informasjon her. Ordinær pris: 150 NOK. Din pris 90 NOK.

Simplify your lifeSimplify Your Life. Denne boken har solgt i mer enn 2 millioner eksemplarer. Last ned informasjon her. Ordinær pris: 268 NOK. Din pris 160 NOK.

________

Balance your lifeBalance Your life – Kunsten å¨lede seg selv. Last ned informasjon her. Ordinær pris: 200 NOK. Din pris: 120 NOK.

Når du har det travelt, gå langsomtNår du har det travelt, gå langsomt – Mer tid i en raskere verden. Last ned informasjon her. Ordinær pris: 200 NOK. Din pris: 120 NOK.

______

SimplifyGuidenSimplifyGuiden – 30 minutter for din Work-Life-Balance. Last ned informasjon her. Ordinær pris: 90 NOK. Din pris 50 NOK

Legg igjen en kommentar