Slow down your life-mindfulness(12)

IMG_1927

Vi vil i bloggen vår å ha samme innhold på bloggen fra mandag til fredag. Vi starter denne uken med med ett nytt «seminar». Denne uken vil «Slow down your life -mindfulness (12  være tilgjengelig fra mandag til fredag. 

Dette for at flere skal få mer tid til å sette seg inn i stoffet som presenteres. 

Slow down your life- mindfulness (12)

Stadig flere mennesker lever på forbikjøringssporet. Stress og rådløshet gjør dem anpustne, utilfredse og tomme. Kai Romhardt  innbyr deg til å slå inn på et liv i oppmerksomhet ved hjelp av praktiske øvelser, for å komme til ro, slappe av og få fred. ”Slow down your life-mindfulness” er kunsten å gå våken gjennom livet og finne et fornuftig og selvbestemt tempo med konsentrasjon og bevissthet.

If you want to live life free
take your time go slowly
do few things but do them well
heartfelt work goes purely.

If you want your dreams come true
take your time go slowly
Small beginning, greater end
simple work is holy.

Day by day –  stone by stone
build your secret slowly
day by day – you’ll grow true
you’ll know heaven’s glory.

Sangen til Franz av Assisi

 

Slow down your life- en øvelsesbok

Jeg vil nå på de følgende sider vise deg konkrete slowing-down-øvelser. I kapitel 1 lærer vi å kjenne fem nøkler til slowing down. Konsepter, som radikalt kan forandre vår tidserfaring i hverdagen. I kapitel 2 til 5 utforsker vi tilstanden til vår kropp, vårt sinn, våre aktiviteter og omverdenen vår. Hvert kapitel består av fem avsnitt, der jeg tilbyr konkrete ankringspunkter for slowing down, som for eksempel ”vår pust” (se oppstillingen nedenfor).

 Fem nøkler

·   Oppmerksomhet

·   Forandring

·   Ingen begynnelse/ingen slutt

·   Utvikling

·   Rytme

Vår kropp

  • Vår pust
  •  Våre skritt
  • Våre hender
  • Vår ernæring
  • Vår søvn

Vår sjel

  • Vår tenkning
  • Våre følelser
  • Vår kunnskap
  • Våre verdier
  • Vår åndelige næring

Våre aktiviteter

  • Vår motivasjon
  • Vårt tempo
  • Vår aktivitets-skvalitet
  • Våre vane-energier
  • Vår ro og god tid

 

Vår omverden

  • Vårt arbeid
  • Vårt privatliv
  • Våre røtter
  • Våre relasjoner
  • Våre gaver

 

Slow down your body

Vår raske kropp 

Vår pust

Våre skritt 

Våre hender

Vår ernæring 

Vår søvn

Slow down your body

Vår ernæring

Industrialiseringen av næringsmiddelproduksjonen, innovasjoner som mikrobølgeovnen, fastfood og dypfryste matvarer har forandret og akselerert våre spisevaner. Mat er i dag stadig mer blitt til en bisak. Vi spiser stående, ved fjernsynet og ved computer-en. For å motvirke spisekulturens forfall, har det til og med i mellomtiden dannet seg en internasjonal organisasjon, som betegnende nok bærer navnet ”slow food”.

I Kina gjelder næringen gjennom alle tider som medisin, som kan opprettholde vår indre likevekt. 70 prosent av vår chi etter fødselen – vår livsenergi – blir opptatt gjennom næring. For å fremme hvile og velbehag på dette området, trenger vi økt oppmerksomhet for hele vår ernæringsprosess. Fra produksjonen og utvelgelsen av næring, over tilberedelsen, til konkret spising og til fordøyelsen. Slowing down kan starte på hvert av disse trinnene.

Allerede på åkrene, i fjøsene og fabrikkene blir størstedelen av næringen, som blir tilbudt i matvareforretningene, kunstig akselerert. Det være seg gjennom kunstgjødsel, hormoner, genetisk manipulering eller pesticider. Det være seg gjennom målrettet tilføring av sukker, salt, fett eller andre stimuleringer av ganen. Det være seg gjennom raffinering eller koking på forhånd. Alle tiltak som tjener til å få næringen til å vokse fortere, tilberede den raskere eller å kunne spise den, kan fremme speed up i livet vårt.

Slowing down tar hensyn til naturlige rytmer og dermed årstiden. Lokal næring, som er biologisk dyrket, kan ernære oss i dybden. Kjenner vi produsenten av vår næring personlig eller besøker åkrene der næringen vokser, forbinder vi oss på nytt med næringsprosessen. Tomatene fra egen hage smaker best.  Vi kan også spørre oss, hvem vi vil hjelpe med konsumeringen vår. Gir vi pengene våre til handelsmilliardæren eller til små bønder i nabolaget. Hver krone, som vi gir ut, er en stemme for økonomireformene, som vi understøtter.

Det har vært skrevet hele biblioteker om næringsmidlenes innflytelse på helsa vår og vårt mentale velvære. I prinsipp vet vi, hva som er godt og mindre godt for oss. Vi kjenner næringsmidler, som akselererer oss. Sjokolade eller andre søtsaker, kaffe eller alkoholsorter som vodka eller rødt kjøtt er eksempler på dette. Også sterkt krydder, løk, hvitløk eller chili gjør kroppen vår ”het”. Benyttet i overflod eller ukontrollert, frembringer disse substansene en ubalanse og en spenning i oss, som vi kan betegne som fysisk speed-up-følelse. Vi kjenner sitringen i hendene eller søvnløshet etter for mye kaffe. Slowing down går bevisst om med disse substansene og iakttar, når og med hvilken hensikt vi bruker disse.

Forutsetningen for en helbredende forbindelse med maten vår er at vi overhodet er bevisst på at vi spiser. Vår mat kan bare virkelig ernære oss i dybden, hvis vi gjør spisingen til hovedsak i øyeblikket. I hverdagen er spisingen som oftest mer og mer blitt til en bisak. Vi spiser foran fjernsynet eller når vi leser aviser. Vi spiser stående og når vi går. Vi spiser, planlegger dagens gjøremål og forfølger samtidig interessante diskusjoner ved nabobordet.

En dyp forbindelse med spisingen begynner med verdsettelsen av maten og kokingen. Hvis vi kan forbinde måltidet med følelsen av takk-nemlighet, innholder maten en fullstendig annen kvalitet.

En av de dypeste erfaringene i min første meditasjonsretreat var spisingen i stillhet. I løpet av dagens tre måltider ble tyve minutter hver gang tilbrakt i stillhet. Vår øvelsesoppgave besto i å spise med oppmerksomhet. For ikke å bli overmannet av våre spisevaner, ble det anbefalt, etter hver bit å legge fra oss skjeen og tygge minst førti ganger. Vi skulle også nøyaktig smake og forfølge de forskjellige tilstandene i næringen i munnen vår. Før vi førte skjeen til munnen, stoppet vi opp for et sekund og fornemmet alt som lå på skjeen. Denne øvelsen gjorde meg bevisst på hvor hurtig jeg spiste i hverdagen, og hvor overfladisk min smaks-fornemmelse var blitt. Hvor lett spisingen etter den første interessante smaken blir til en mekanisk tømming av tallerkenen. Jeg husker mine besøk i gourmet-restauranter.  Hvor absurd hadde de ikke vært. Her lærte jeg dog, hvor lite jeg visste om den virkelige smaken av dunstede gulrøtter.

Gjør deg bevisst, hvor og i hvilken atmosfære du vanligvis inntar middagsmaten din. Våre middagspauser kan bli til en øy av ro på en utfordrende dag. Kanskje finner du en kollega, som i løpet av måltidet også vil komme til ro. Eller du går ofte og spiser alene. Søk et rolig sted. Er vi kreative, finner vi nesten overalt alternativer til travle restauranter, kantiner og hurtigmatsteder.

Spiser du hjemme, kan du gi spisingen en verdig ramme. Kanskje et lite ritual, der du bringer din takknemlighet til uttrykk. Nettopp for barn er slike ritualer en kilde til glede, og legger grunnsteinen for et virkelig nærende forhold til maten. Verdsett tilstedeværelsen til mennesker, som spiser sammen med deg. Det er en gave å kunne spise i ro og fred i felleskap.

Når vi spiser oppmerksomt, gjør vi kroppen vår en stor tjeneste. Når vi tygger næringen vår lenge og inntar den bevisst, trenger kroppen vår vesentlig mindre energi for fordøyelsen og signaliserer til oss, at den er mett. I speed-up-tilstanden spiser vi derimot for mye og fordøyer for dårlig. Ved siden av de skadelige kroppslige effektene koster dette en mengde penger.

Spiser vi oppmerksomt, blir våre måltider til et fast anker for slowing down. De blir til små meditasjoner. Hvis vi trår i dyp kontakt med spisingen vår, forstår vi også bedre sammenhengen mellom personlige og kollektive akselerasjoner. Vi ser, at i fast food finnes det ved siden av karbohydrater, fett og andre stoffer også idéer om verdenen, som for eksempel ”tid er penger”. Kjøper vi derimot produktene fra en biologisk produsent i nabolaget, støtter vi opp om idéen med vedvarenhet, den naturlige rytmen og den tålmodige modningen. Bare idéer som blir støttet av mange mennesker, kan manifestere seg. Ville idéen ”tid er penger” blitt avvist av flere mennesker, ville det ikke vært så mye fastfood.

Spisingen er ikke noe trivielt. Vi spiser og hva vi spiser kan bli til et levende uttrykk for våre personlige verdier.  Hvordan og hva vi spiser er akkurat like ansvarlig for livligheten i kroppen vår som livligheten på åkrer og plantasjer der næringen vår vokser. En banan er ikke lik en banan. Den har sin historie og den har etterlatt et spor på planeten vår. Dette sporet kan vi se tydelig når vi kultiverer slowing down ved matbordet.

Stoppesteder

! … når vi spiser foran fjernsynet

… ved fordøyelsesproblemer

! … før vi avtaler å spise

! … før vi griper noe i matvarekjedene

1.  Vær så vennlig å legg tre rosiner fremfor deg på bordet. Pust rolig inn og ut.  Ta deg seks minutter tid til å spise disse tre rosinene. Ta rolig den første rosinen fra bordet, betrakt den oppmerksomt og før den inn i munnen. Føl på rosinens form med tungen. Tygg minst hundre ganger. Hva smaker du? Iaktta hver reaksjon i kroppen din, spesielt slukerefleksen. Ta den andre rosinen og pass denne gangen på følelser og tanker.  Ta den tredje rosinen.  Forsøk å se alt som har bidratt til at du i dag kan spise denne rosinen. Solen, vindyrkerne, handelsorganisasjonen, deres penger og mye mer.

2. Be inn gode venner til et kveldsmåltid. Kveldens motto: ”oppmerksom spising”. Hver tar noe med seg.  Konsentrer deg fullt og helt om maten. Hvor kommer den fra? Hva innholder den? Hvordan smaker den? Tilbring en del av måltidet i stillhet og ta deg tid. Del erfaringene dine vedrørende den felles perioden uten prat. Kanskje snakker du også om dine spisevaner, anbefalnings-verdige produsenter eller vanskeligheter i om-gangen med næring. Forsøk å finne ut hvordan dere kan hjelpe hverandre gjensidig med opp-merksom spising og nære hverandre gjensidig.

3. Definer en fasteperiode på minst en uke, der du gir avkall på tre næringsmidler, som kan akslererer kroppen din. Kaffe, alkohol, løk, sukker eller rødt kjøtt er gode kandidater. Spør deg selv i løpet av fastingen, i hvilke situasjoner lengselen etter disse speed-up-produktene blir spesielt store. På denne måten blir sammenhengene mellom din mentale tilstand og din spiseatferd tydeligere.

Neste uke fra og med mandag 22. til og med 26.august starter vi med Slow Down your body-Vår søvn 

_______

Les mer om boken her

Slowdown_Forside_600_1311

Copyright © 2009-2022 Simplify Your Life

Del på bloggen

Bookmark and Share

____

BØKER TIL SALGS

Du kan kjøpe bøkene direkte ved å sende en e-mail til Jan Vig  med bestillingen og de nødvendige kontaktdataPå den måten støtter du også opp om bloggen og det arbeidet som blir gjort. :-)

MERK: Du får 40% rabatt på ny ordinær pris på bøkene ved å kjøpe de direkte fra meg.

 Gi livet retningBoken I tre skritt til en selvbestemt fremtid av Jörg W. Knobloch. Last ned informasjon her. Ordinær pris: 200 NOK. Din pris: 120 NOK.

__________

Slow down your lifeBoken av Kai Romhardt.  Last ned informasjon her. Ordinær pris: 150 NOK. Din pris 90 NOK.

Simplify your lifeSimplify Your Life. Denne boken har solgt i mer enn 2 millioner eksemplarer. Last ned informasjon her. Ordinær pris: 268 NOK. Din pris 160 NOK.

________

Balance your lifeBalance Your life – Kunsten å¨lede seg selv. Last ned informasjon her. Ordinær pris: 200 NOK. Din pris: 120 NOK.

Når du har det travelt, gå langsomtNår du har det travelt, gå langsomt – Mer tid i en raskere verden. Last ned informasjon her. Ordinær pris: 200 NOK. Din pris: 120 NOK.

______

SimplifyGuidenSimplifyGuiden – 30 minutter for din Work-Life-Balance. Last ned informasjon her. Ordinær pris: 90 NOK. Din pris 50 NOK

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: