Vi vil i bloggen vår å ha samme innhold på bloggen fra mandag til fredag. Vi starter denne uken med med ett nytt «seminar». Denne uken vil «Slow down your life -mindfulness (21)» være tilgjengelig fra mandag til fredag.
Dette for at flere skal få mer tid til å sette seg inn i stoffet som presenteres.
Slow down your life- mindfulness (21)
Stadig flere mennesker lever på forbikjøringssporet. Stress og rådløshet gjør dem anpustne, utilfredse og tomme. Kai Romhardt innbyr deg til å slå inn på et liv i oppmerksomhet ved hjelp av praktiske øvelser, for å komme til ro, slappe av og få fred. ”Slow down your life-mindfulness” er kunsten å gå våken gjennom livet og finne et fornuftig og selvbestemt tempo med konsentrasjon og bevissthet.
If you want to live life free
take your time go slowly
do few things but do them well
heartfelt work goes purely.
If you want your dreams come true
take your time go slowly
Small beginning, greater end
simple work is holy.
Day by day – stone by stone
build your secret slowly
day by day – you’ll grow true
you’ll know heaven’s glory.
Sangen til Franz av Assisi
Slow down your life- en øvelsesbok
Jeg vil nå på de følgende sider vise deg konkrete slowing-down-øvelser. I kapitel 1 lærer vi å kjenne fem nøkler til slowing down. Konsepter, som radikalt kan forandre vår tidserfaring i hverdagen. I kapitel 2 til 5 utforsker vi tilstanden til vår kropp, vårt sinn, våre aktiviteter og omverdenen vår. Hvert kapitel består av fem avsnitt, der jeg tilbyr konkrete ankringspunkter for slowing down, som for eksempel ”vår pust” (se oppstillingen nedenfor).
Fem nøkler· Oppmerksomhet · Forandring · Ingen begynnelse/ingen slutt · Utvikling · Rytme |
|||
Vår kropp
|
Vår sjel
|
||
Våre aktiviteter
|
Vår omverden
|
||
Våre aktiviteter
- Vår motivasjon
- Vårt tempo
- Vår aktivitetskvalitet
- Våre vaneenergier
- Vår ro og god tid
Slow down your activities
Vår motivasjon
Arbeidstilfredsstillelse og motivasjon har etter nyere studier av Wendelin Küpers forsker i ledelse nådd et historisk lavmål i tyskspråklige land. Stadig flere mennesker stiller spørsmål om hensikten (Wunderer, Kürpers: ”Demotivering – motivering.) Hvordan prestasjonspotensial blokkerer og blir reaktivert”, Luchterhand, Neuwied 2003.) De spør seg selv, hvorfor de gjør det som de daglig gjør. ”hvorfor arbeider jeg så lenge? Hvorfor har jeg ikke noe privatliv mer?”
Spørsmålet etter vår motivasjon er meget personlig. Vår dypeste motivasjon bærer vi i hjertet vårt, derfor kan som oftest bare overfladiske virkninger bli oppnådd gjennom eksterne motivasjonsanstrengelser. Problematisk er, at vi ofte ikke er oss bevisst på våre dypeste ønsker og dog på samme tid styres av denne mektige kraften.
Thich Nhat Hahn skriver:
Ethvert menneske ønsker å være lykkelig, og i oss er en sterk energi levende, som driver oss til det som vi mener gjør oss lykkelige. Men akkurat det kan være grunnen til våre lidelser. Vi trenger innsikten, at samfunnsmessig stilling, hevnfølelser, velstand, berømmelse eller eiendom svært ofte kan være hindringer til vår lykke. Vi må utvikle ønsket om å leve uavhengig av disse behovene, slik at vi kan nyte livets undre som i øyeblikket er til rådighet – den blå himmelen, trærne, våre barn. (Tatt fra Thich Nhat Hahn: ” Hjertet fra Buddhas lære”. Herder, Freiburg i.br.7Basel/Wien 1999.
Dette utsagnet er radikalt. Det sier, at vi kommer ikke til ro så lenge vi ikke ser dypt inn i hjertet vårt og lærer å betrakte vår dypeste motivasjon og innerste drivkrefter. Lærer vi dette, kan vi berolige og forvandle energiene. Så lenge vi ser vekk, vil uoppfylte savn jage og plage oss.
For å kunne erkjenne vår innerste motivasjon, trenger vi ro og konsentrasjon. Vi kan bare ane våre drivkrefter, når vi kjører i høyeste hastighet. Vi må stoppe opp og vente til støvet har lagt seg. Pass på de små stemmene og kommentarene i hodet ditt som lover deg noe eller forulemper deg. Lytt til alt med tålmodighet og bli bedre kjent med dine pådrivere.
Det er ytterst befriende – men også ubehagelig –å se i øynene våre dypeste savn. En radikal form er her Vipassana- eller innsiktsmeditasjon. Her lærer vi helt eksakt å betrakte kroppen vår. I vesten er denne formen for selvgranskning spesielt kjent gjennom meditasjonslæreren Goenka. I hans ti dagers retreats tilbringer deltakerne henholdsvis åtte til ti timer per dag i sittemeditasjoner. Kroppen blir i det ytre stilt rolig og de indre drivkreftene begynner å stige frem i det indre. I India og USA blir denne metoden i økt grad tilbudt til innsatte i fengsler som ønsker og må forstå dypere sin indre motivasjon. Med suksess: Tilbakefallskvoten til de som mediterer ligger tydelig under gjennomsnittet.
Kommer vi til ro, treffer vi våre fortrengte ønsker. Vårt savn etter rikdom, sosial anerkjennelse eller berømmelse. Vårt krav etter makt, sanselige fornøyelser eller etter storartet sex. Samtidig ser vi, at oppfyllelsen av våre ønsker stadig vekk fører til nye ønsker og til økt utilfredshet. Det har enhver av oss opplevd hundrevis av ganger i livet vårt. I Buddhismen heter dette bildet Samsara, det uoppfyltes hjul som driver oss gjennom våre begjær og ikke lar oss komme til ro.
Slowing down forsøker forsiktig å bremse denne rotasjonen av hjulet. Stopper vi finner vi i våre hjerter alternative motivasjoner – motivasjoner som ikke river oss i stykker og ødelegger oss, men som kan gi ro og fred. Denne dypeste motivasjonen som vi kan finne er kjærligheten. Det er ikke den romantiske kjærligheten til slagere og sentimentale sanger, som plutselig treffer hjertet vårt, men en kjærlighet som må øves og praktiseres. Den bygger på erfaringen av å være i dyp enhet med alle ting. Den opphever grensen mellom meg og deg. Om denne altomfattende kjærlighet rapporterer mystik-ere gjennom alle tider. De har gått langt og har øvet lenge for å erfare den. Og de har utviklet forskjellige metoder, slik at andre kan berøre denne kjærlig-heten og kan dyrke den dypeste motivasjonen av deres handlinger.
At kjærlighet må øves var en forbausende konklusjon for meg. Hjertekvaliteter som medfølelse, kjærlig godhet, sanselikevekt og evnen til å glede seg over andres lykke oppstår ikke over natten. Men kan bli dyrket gjennom kontemplasjon, opplesninger eller meditasjon. Idet vi slutter indre fred bereder vi grunnen for ytre fred. Og når vi slutter indre og ytre fred, slukkes forlangende etter mye som fremdeles driver oss i dag. Vår motivasjon bestemmer i hvilken retning vårt liv utvikler seg.
Stoppesteder
! … når noen vil motivere deg
! … før du tar imot en ny stilling eller starter et nytt prosjekt
! … når du om kvelden ser i speilet og ser tilbake på dagen.
1. Vær så vennlig å lukk øynene og konsentrer deg om hjertet ditt. Pust rolig inn og ut. Ønsk hjertet ditt glede, god helse og fred. Hva har dette hjertet allerede opplevd? Forbli noen minutter med hele din oppmerksomhet i hjerteregionen din. Send nå glede, sunnhet og fred til menneskene som er nærmest deg. Visualiser deres ansikter. Forbli igjen med oppmerksomheten din for noen minutter i hjerteregionen. Med tiden kan du også utvide kretsen av adressater for dine ønsker til mennesker som utløser nøytrale følelser i deg eller som du har vanskeligheter med.
2.Trekk deg tilbake for noen dager for å tie. Mange klostre tilbyr stillhet og taushet. Ta deg tid til å komme i berøring med dine dypeste motivasjoner. Hva motiverer deg mest for tiden? Hva driver deg virkelig? For å oppnå en drøm, hva ville du ”gi totalt” for å nå den? Hva ville du ofre for den?
Neste uke fra og med mandag 24 september til og med 28.oktober starter vi med Slow Down Your activities-vårt tempo
_______
Les mer om boken her
Copyright © 2009-2022 Simplify Your Life
Del på bloggen
____
BØKER TIL SALGS
Du kan kjøpe bøkene direkte ved å sende en e-mail til Jan Vig med bestillingen og de nødvendige kontaktdata. På den måten støtter du også opp om bloggen og det arbeidet som blir gjort.
MERK: Du får 40% rabatt på ny ordinær pris på bøkene ved å kjøpe de direkte fra meg.
__________
________
______
|
Filed under: Øvelser, Bevisst til stede, Flow, Hensikten, Livsbalanse, Lykke og livsglede, Mindfulness, Motivasjon, Oppmerksomhet og tilstedeværelse, Personlighetsutvikling, Slow down your life, Tid til å leve, Tid til ettertanke, Vaner | Tagged: arbeid, Forenkling, hensikt, individualitet, krav, kropp, liv, livsglede, lLivsbalanse, lykke, målet, meg selv, mennesker, Mindfulness, naturen, nestekjærlighet, oppmerksomhet, personlig utvikling, samfunnet, samvittighet, slow down your life, Stress, styrker, test |
Legg igjen en kommentar