Vi vil i bloggen vår å ha samme innhold på bloggen fra mandag til fredag. Vi starter denne uken med med ett nytt «seminar». Denne uken vil «Slow down your life -mindfulness (31)» være tilgjengelig fra mandag til fredag.
Dette for at flere skal få mer tid til å sette seg inn i stoffet som presenteres.
Slow down your life- mindfulness (31)
Stadig flere mennesker lever på forbikjøringssporet. Stress og rådløshet gjør dem anpustne, utilfredse og tomme. Kai Romhardt innbyr deg til å slå inn på et liv i oppmerksomhet ved hjelp av praktiske øvelser, for å komme til ro, slappe av og få fred. ”Slow down your life-mindfulness” er kunsten å gå våken gjennom livet og finne et fornuftig og selvbestemt tempo med konsentrasjon og bevissthet.
If you want to live life free
take your time go slowly
do few things but do them well
heartfelt work goes purely.
If you want your dreams come true
take your time go slowly
Small beginning, greater end
simple work is holy.
Day by day – stone by stone
build your secret slowly
day by day – you’ll grow true
you’ll know heaven’s glory.
Sangen til Franz av Assisi
Slow down your life- en øvelsesbok
Jeg vil nå på de følgende sider vise deg konkrete slowing-down-øvelser. I kapitel 1 lærer vi å kjenne fem nøkler til slowing down. Konsepter, som radikalt kan forandre vår tidserfaring i hverdagen. I kapitel 2 til 5 utforsker vi tilstanden til vår kropp, vårt sinn, våre aktiviteter og omverdenen vår. Hvert kapitel består av fem avsnitt, der jeg tilbyr konkrete ankringspunkter for slowing down, som for eksempel ”vår pust” (se oppstillingen nedenfor).
Fem nøkler· Oppmerksomhet · Forandring · Ingen begynnelse/ingen slutt · Utvikling · Rytme |
|||
Vår kropp
|
Vår sjel
|
||
Våre aktiviteter
|
Vår omverden
|
||
Vår omverden
- Vårt arbeid
- Vårt privatliv
- Våre røtter
- Våre relasjoner
- Våre gaver
Slow down your environment
Våre gaver
Relasjonen til omverdenen vår blir preget av hva vi er beredt til å gi og er i stand til å gi. Sjenerøsitet utvider hjertet, gjerrighet gjør det trangere. Mange av oss ønsker ingenting heller enn å gjøre familien sin og venner lykkelige og arbeider lenge og hardt for det. De ønsker å ha noe å tilby. Et flott hus, en eksklusiv ferie, penger eller en tittel. Men er det slike gaver som vi trenger mest?
I buddhismen har man et vidt begrep av sjenerøsitet. Dana paramita eller fullkommenhet av å gi. Dana paramita spør etter om vi besitter evnen med våre talenter til å stifte glede, lykke og kjærlighet med det vi gir. På denne måten måles kvaliteten av en gave ikke etter dens materielle verdi, men i den positive virkningen på den som får gaven. Vi kan gi fred, ro eller tillit. Uten å gi ut et eneste øre. Det er en viktig erkjennelse for slowing down. Er vi ikke oppmerksomme, gir vi våre barn mye, men ikke det de trenger. Thich Nhat Hahn forteller følgende historie på en retreat som rettet seg mot forretningsfolk:
Jeg kjenner en gutt som av sin far ble spurt, hva han ønsket seg til fødselsdagen sin. Gutten nølte med svaret. Faren var velhavende og kunne oppfylle ethvert ønske som barnet hadde. Men han var nesten aldri hjemme, fordi han brukte hele tiden sin til å tjene penger. Gutten sa: ” Far, jeg ønsker meg deg!” Det var et klart budskap. Hvis du elsker noen, må du være fullt ut til stede for dette mennesket, gi ham av din tid her og nå. Gir du denne gaven, så får du – som motgave først og fremst – glede. Tatt fra Thich Nhat Hahn: ”Hjertet fra Buddhas lære” s. 196, Herder, Freiburg i. Br. 1999.
Å gi tid, kan absolutt være den mest verdifulle gaven. Denne tiden mangler stadig mer hos fedre og mødre.
Men selv når vi tar oss tid må det ikke for mottakeren bli fornemmet som gave. Vi kan fysisk være til stede, men i tankene fraværende. Kanskje er vi i det indre på sprang, lytter ikke riktig eller er distrahert. En typisk situasjon ved ubehagelige plikt-besøk. I disse situasjonene får ikke den som gis gaven det som han/hun trenger. Hva vi derimot alle trenger er bidrag, tilstedeværelse, forståelse og oppmerksomhet. Terapeuter vet, at bare tilstedeværelsen til et menneske som virkelig lytter, har en helbredende virkning. Energien som flyter som en gave innenfor relasjonen gir seg ut ifra varigheten på kontakten og intensiteten på tilstedeværelsen. Vi kan gi et menneske med full oppmerksomhet i et minutt mer glede enn å holde ut lenge på besøkssofaen. Et hektisk besøk kan forsterke ensomheten til et menneske. Vår mentale tilstand i tidspunktet med å gi er altså avgjørende.
Hvis vi gir noen en almisse ut ifra en følelse av hovmod, angst eller ergrelse, forgifter vi vår gave. Statlig sosialhjelp som ytes mistroisk eller med forakt, virker destruktiv. Enhver som ikke har bolig, som strekker ut hånden til oss, føler med hvilken mentale tilstand vi gir ham våre penger.
Jeg har møtt mange mennesker som endelig vil lære hvor dypt de kan gi. Noen av dem ga opp godt betalte posisjoner, forenklet livet sitt radikalt og vant på den måten tid til seg og andre.
Sjenerøsitet oppstår ofte i forbindelse med frivillig å slippe løs bestående materielle krav. Vi kan fortreffelig øve de i hverdagssituasjoner. En av mine foretrukne øvelser er å slippe foran. Slippe foran hjelper oss til å stoppe opp og gir samtalen en liten gave. Forsøk det. La andre fortrinnet. Det gjelder innstigningen på en buss, i en innkjøpskø, i skiheisen eller i en restaurant. Der stadig vekk mennesker presser på for å komme et eller annet sted, kan du trene kunsten med å la folk slippe forbi. Åpn døren for en eller annen som presser seg på deg bakfra eller som nesten står på hælene dine, la han/henne gå først. Forsøk å smil, også når det faller vanskelig og raseriet stiger opp i deg. Min erfaring med dette er vidunderlige. Plutselig begynner den som presser å smile. Krigen er forbi. Slowing down. Å slippe forbi innholder beredvilligheten, å gi opp noe, å ikke få det siste stykket smør i kjøpesenteret. Vi unngår den daglige småkrigen, om som regel ubetydelige detaljer.
Hvis vi har øvet oss i ”det små å slippe forbi”, kan vi trå inn på andre livsområder. Å gi opp en allerede erobret parkeringsplass, la en som ”presser” på motorveien slippe forbi, overlate ordet til en kollega som på et møte utålmodig vil ytre sin mening. Alle disse skrittene gjør oss i det indre frie. Og du kan stadig gå videre. La en kollega gå forbi på karrierestigen. Ikke strid rettslig om en rettmessig arv, men kom den siden som presser i møte. Gi fra deg en ting du har kjært. Rekken av eksempler kan fortsettes i det uendelige. På alle områder er det nyttig å beherske kunsten med å slippe forbi.
Dyrker vi det å slippe forbi og slippe løs, befrir vi oss fra pressende impulser. Vår jeg posisjon blir myket opp, og jo mer dette skjer, desto friere kan vi gi oss. Mange ganger kan vi føle, at gleden hos giveren og den som får er i ett.
Du burde gjøre deg bevisst, at din personlige slowing down er en stor gave til omverdenen din. Det som du dyrker i deg selv av fred, sindighet og glede stråler du ut over omgivelsene dine. Du øver ikke for deg selv, men for alle som omgir deg. Slowing down er aktivt fredsarbeid i hverdagen.
Stoppesteder
! … når du ønsker å komme foran en eller annen
! … når du ikke vil dele noe
! … når du ønsker å gi en eller annen en gave eller et bidrag
1. Gjør det til en vane å dele med andre ting som har blitt gitt deg.
2. Saml gaveidéer som ikke koster et øre, men som gir stor glede.
Neste uke fra og med mandag 2.januar 2023 til og med fredag 6 januar 2023 starter vi med Slow Down your life – Ingen slutt.
_______
Les mer om boken her
Copyright © 2009-2022 Simplify Your Life
Del på bloggen
____
BØKER TIL SALGS
Du kan kjøpe bøkene direkte ved å sende en e-mail til Jan Vig med bestillingen og de nødvendige kontaktdata. På den måten støtter du også opp om bloggen og det arbeidet som blir gjort.
MERK: Du får 40% rabatt på ny ordinær pris på bøkene ved å kjøpe de direkte fra meg.
__________
________
______
|
Filed under: Øvelser, Bevisst til stede, Flow, Hensikten, Livsbalanse, Lykke og livsglede, Mindfulness, Motivasjon, Oppmerksomhet og tilstedeværelse, Personlighetsutvikling, Slow down your life, Tid til å leve, Tid til ettertanke, Vaner | Tagged: arbeid, Forenkling, hensikt, individualitet, krav, kropp, liv, livsglede, lLivsbalanse, lykke, målet, meg selv, mennesker, Mindfulness, naturen, nestekjærlighet, oppmerksomhet, personlig utvikling, samfunnet, samvittighet, slow down your life, Stress, styrker, test |
Legg igjen en kommentar