Du kan verken forlenge livet
eller utvide det, bare fordype det.
Gorch Fock
Vi vil i bloggen vår å ha samme innhold på bloggen fra mandag til fredag. Denne uken vil «Gi livet retning (24-26)» være tilgjengelig fra mandag til fredag.
Dette for at flere skal få mer tid til å sette seg inn i stoffet som presenteres.
Nedenfor ser du innholdsfortegnelsen fra boken
Forord (7)
Livet i hamsterhjulet (9)
Syv spørsmål til din selvvurdering (15)
PRO formelen (29)
Anstrengelser uten fremskritt: Hamsterhjulet (31)
Hva motiverer deg? (36)
Drevet eller et kall (40)
Ingen angst for nye livsfaser (47)
Oppdag sjansen i krisen ( 51)
Første skritt: Oppdage potensialet (57)
Trekk deg regelmessig tilbake: Drømmedagen (62)
Historien før din historie (68)
Bøker, mennesker, kinofilmer (85)
Livskvalitet gjennom å tilgi (91)
Alt som ligger latent i deg (94)
Lær deg selv å kjenne (103)
Leve ”verdi-fullt” (111)
Annet skritt: Gi retning (119)
Kraften av et indre ideal (122)
Finne balanse (128)
Er å tenke ønsker ønsketenkning? (130)
Å leve med mål(-foto) (136)
Din private grunnlov: Mission Statement (145)
Finn opp livet ditt på nytt (153)
Om hensikten, å reflektere over hensikten (156)
Tredje skritt: Være offensiv (165)
Hvordan det blir mål av dine ønsker (170)
Hva gode mål består av (174)
Fra det som haster til det viktige (183)
Vanens makt (198)
Din masterplan (206)
Styre ukeplanleggingen gjennom prioriteter (212)
Utforme dagen effektivt (215)
Nyte sinnsroen (221)
Bli en livskunstner (225)
Den som ikke kan nyte, blir uspiselig (229)
Feire livet (233)
Kjærlighetens fem språk (237)
Belønn deg selv (244)
Stimulering på veien (247)
Din kontrakt med deg selv (251)
Etterord (257)
Takk (258)
Oversikt: Workshoper (260)
Stikkordsregister (262)
Første skritt: Oppdage potensialet (57)
Trekk deg regelmessig tilbake: Drømmedagen (62)
Historien før din historie (68)
Bøker, mennesker, kinofilmer (85)
Livskvalitet gjennom å tilgi (91)
Alt som ligger latent i deg (94)
Lær deg selv å kjenne (103)
Leve ”verdi-fullt” (111)
Du kan verken forlenge livet
eller utvide det, bare fordype det.
Gorch Fock
Første skritt: Oppdage potensialet (3)
Trekke seg regelmessig tilbake: Drømmedagen (2)
I kapittelet »være offensiv« vil vi gi deg noen hjelpemidler til dette temaet. Her en konklusjon: Hastighetsfella unnslipper du som regel bare hvis du reserverer en hensiktmessig porsjon av fri tid og planleggingstid. Dette sparer til og med tid, og sikrer kvalitet i arbeids- og privatlivet. En drømmedag er ikke ferie (skjønt det mange ganger kan føles slik), men en tid som du tar deg regelmessig for å reflektere over liv, arbeid og karriere.
Mye taler for slike regelmessige frie tider, det være seg »stille timer« på kontoret, det være seg klosterdager i nærheten, et par dager på en ensom hytte på fjellet eller på et flott hotell. En av våre seminardeltakere, en forretningsmann besøker regelmessig en flott kafé med blikk over gamlebyen i sin hjemby og har der en avtale med seg selv. Denne månedlige formiddagen på hans stamplass beskriver han som sin viktigste arbeidstid.
Reflekter nøye over hvor du ønsker å tilbringe denne tiden. Egnet er steder som ikke distraherer deg, som tilbyr ro til refleksjoner og som inspirerer deg. Til syvende og sist handler det i disse timene om grunnleggende orientering av livet ditt. Bli i hvert fall ikke hjemme! Din telefon, din post, ditt skittentøy, din familie – kanskje til og med din seng – vil med kraft holde deg vekk fra den nødvendige konsentrasjonen. Gå heller ikke i kjelleren. Inspirerende steder ligger hos de fleste mennesker oppe: En hytte på fjellet, restauranten i et fjernsynstårn. Følelsen av å ha overblikk, overføres på utsikten til eget liv. Du ser ut over neste dag, de neste ukene. Drømmedagen er dagen der du inntar et ørneperspektiv, betrakter livet ditt ovenifra.
Hvordan du utvikler en slik dag er mye avhengig av stilen din. Det finnes ikke noen regler, bare resultatet teller: At du på slutten av dagen vet hvor dine livsmål ligger. Og hvordan du bringer ditt liv på den kursen som du ønsker. Vi gir deg nedenfor et eksempel på hvordan en av våre drømmedager kan se ut. De enkelte elementene som er nevnt her blir forklart i neste avsnitt.
7.30 Fottur til hytta på Glittertind
8.00 Vinne distanse, notere det som ikke er gjort
8.30 Betrakte eget potensial
9.30 Iakttakelse/visualisering av mine livsmål og mine mission statements Beskrivelse/bearbeiding av sentrale visjoner
10.30 Bearbeiding av workshoper fra boken Gi livet retning
11.30 For hver livsrolle (avdelingsleder, ektemann, styreformann i tennisklubben etc.)
– Sammenlign fjerne mål og nåværende engasjement;
– Fastlegg etappemål for de neste månedene
14.00 Middag på den neste fjellhytten, deretter fottur tilbake.
Det har vist seg nyttig å pakke drømmedagen inn i et gjentagende ritual. Hvis du har funnet et inspirerende sted bør du alltid la drømmedagen løpe etter samme skjema. Den ene opplever denne dagen i en kafé, drikker en cappuccino til å begynne med og tillater seg som avslutning en napoleonskake. En annen føler seg best i omgang med mange mennesker og tilbringer tiden fra klokken 10 til 15 i en fast food kjede. Andre åpner tiden til refleksjon på et rolig sted med å lese inspirerende avsnitt fra en bok og avslutter drømmedagen med en bønn. Alt tjener kun et formål, å rette livet ditt igjen etter kompasset ditt, og ikke leve forbi tingene som virkelig er viktige for deg.
Stephen Covey beskriver i en bok skogsarbeidere som flittig sager uten avbrytelser for å få arbeidet raskest mulig ferdig. Imidlertid blir de overgått av dem som regelmessig tar seg tid til å slipe sagene.
Vi anbefaler deg å bruke minst to ganger hvert år på en fri tid, for å »slipe sagen«. Kartet i denne boka egner seg fortreffelig som en rød tråd til slike orienteringsdager.
Første skritt: Oppdage potensialet (2)
Trekke seg regelmessig tilbake: Drømmedagen (1)
»Dette må jeg først i all ro reflektere over« – en ofte benyttet setning og en god idé, frem for alt når det gjelder viktige ting i livet ditt. Å reflektere, finne svar og treffe gode beslutninger kan ikke føre til bærekraftige resultater, hvis man bare gjør dette ut ifra hverdagens stress. Den som vil utforme sitt liv trenger alltid i det minste litt fri.
Akkurat derfor har det utviklet seg en ny og meget hensiktsmessig trend. Såkalte drømmedager i alle variasjoner. Klassisk kaller mange dette for sine klosterdager. Ordet kloster kommer jo fra latin og betyr »avsondret fra verdens liv og røre«.
Uttalige ledere tar seg regelmessig tid til å trekke seg tilbake, for å stige ned fra hverdagens hamsterhjul.
Det handler om å reflektere: Vil jeg overhodet gjøre det som jeg nå gjør? Lever jeg i balanse med meg selv, med nøkkelområdene i livet mitt (partnerskap, familie, økonomi, helse …)? Er mitt engasjement overhodet fornuftig eller er dette å bli drevet, ren foretaksomhet, styrt utenifra av andres ønsker og forventninger?
Du har følgende muligheter til å unnslippe hamsterhjulet:
- Enten venter du til hamsterhjulet bryter sammen av slitasje eller uhell (for eksempel hjerteinfarkt).
- Eller: Du stiger av!
Naturligvis finnes det også ansvarsløse former for avstigning, og det finnes også en hvis fare for å skade seg. Men tenk på ansvarsløsheten og konsekvensene, hvis hamsterhjulet stadig blir drevet videre med egne skritt.
I en undersøkelse bekrefter ledere at de fleste av de mest kreative idéene ikke kom i løpet av den planlagte arbeidstiden (på kontoret), men på lengre bilturer, i badekaret, på toalettet, ved et konsertbesøk, i badstuen … Tilsynelatende er tiden i bedriften så full av ting som blir formidlet straks, og som må bli gjort, slik at det nesten ikke blir tid til kreativt arbeid.
Prof. Dr. Birbaumer, hjerneforsker på universitetet i Tübingen bekrefter dette: »I våre undersøkelser vedrørende dynamikken til den menneskelige hjernen ved produktive intellektuelle aktiviteter kunne vi så og si bekrefte empirisk at sannsynligheten for nye overraskende erkjennelser og innsikt er størst når den menneskelige hjernen blir latt i ro; muligst avsondret fra den endeløse strøm av tiltrekninger som binder oppmerksomheten. Vår nåværende verdenstilstand tilbyr det motsatte bilde, dens vesentlige karaktertrekk synes å være å presse på med overflødig informasjon.«
Akkurat disse påtrengende overflødige informasjonene er det som du må motsette deg. Uendelig mye strømmer på deg, hvisker eller brøler at det er spesielt viktig! Så ringer telefonen, kunngjøring av en TV- spesialsending, endeløse møter med en mengde »viktige« folk.
Reflekter over dette: Mye haster, men er derfor ikke ubetinget virkelig viktig.
Første skritt: Oppdage potensialet (1)
Et genialt kjennetegn på hele skapelsen er det såkalte pæretre-prinsippet. Over hele verden kjenner du straks igjen hvert blad på dens struktur – men ethvert pæretre er enestående i denne verdenen. Det samme gjelder for deg: Du er enestående! Vi gir deg etterhvert et instrument i hånden til bedre å forstå deg selv og andre, og ut ifra dette utforme livet ditt. Du vil merke: Til tross for »kartet« lar det oss ha uendelige muligheter, i alle sammenhenger til å passe til din geniale eneståenhet.
Ulikheten i vår væremåte, vår begavelse og vårt potensial har på samme tid mye å gjøre med våre muligheter, med det vi kan gjøre og ikke gjøre. Min femårige nevø forbauset meg etter en kreftbetinget beinamputasjon med den nøkterne bemerkningen, nå kunne han vel ikke mer bli fotballproff hos Bayern München. Gutten så seg nå etter et nytt kall.
Hva er mitt potensial? Hva kan jeg? Hva driver meg? Hva fasinerer meg? Hva lønner det seg å leve for? Aktuelle vitenskaplige resultater viser noen faktorer som synes å tilhøre meg fast, ja til og med være medfødte. Andre har å gjøre med min oppdragelse, omgivelsene som jeg vokste opp i, min livshistorie. Andre igjen vokser og former seg gjennom et langt liv, og er selv underlagt forandring.
I dette kapitelet vil vi vie oss dette skattekammeret. Hva er ditt potensial? Du vil kunne konstatere: Det er fasinerende å kunne finne ut mer om seg selv. Du forstår plutselig hvorfor det ene eller andre er viktig for deg og tilhører deg. På samme tid vokser bevisstheten for forskjellene og dermed eneståenheten til mennesket. Vårt potensial er imidlertid ikke et fatalistisk element som kun lar en vei være åpen for oss. Det er på samme tid et fundament som vi kan bygge videre på. Jo mer oppmerksomme vi arbeider med undersøkelsen av vårt fundament, desto mer solid er vårt utgangspunkt for fremtiden. Hva du gjør ut av dette fundamentet blir overlatt til deg selv. Du vil se: Etter at du har blitt kjent med fundamentet, oppdager du flere påbyggingsmuligheter enn du hadde forventet.
Jeg må erkjenne: Det ligger et godt stykke arbeid foran deg. Vi har forberedt tallrike workshoper for deg for å komme på sporet av ditt potensial. Alt er så enkelt som mulig, men utformet så differensiert som nødvendig. Du er en kompleks personlighet, du har en rik biografi og en rekke talenter! Dette lar seg ikke utforske med et par banale sjekklister. Helst ville vi nå klappet deg vennlig på skulderen og sagt: Ha mot! Innlat deg på denne prosessen fordi den fremstiller nøkkelen til en selvbestemt fremtid. Vi kjenner mange mennesker, som har gjort disse skrittene og har oppnådd en livsdybde og en nærhet til livet, som de tidligere bare har kunnet drømme om.
Du har betenkeligheter imot denne prosessen fordi ditt potensial dog er dynamisk og i tillegg fremdeles videreutvikler seg? Nøyaktig derfor er det viktig å ta seg regelmessig (for eksempel årlig) tid til å reflektere over sitt eget liv. Denne refleksjonen hjelper deg til, i stadig mindre grad å bli kasteball for ytre omstendigheter, og til å reflektere ansvarsbevisst over livet ditt, utforme det, bygget på ditt potensial, dine talenter og interesser!
Vis er den som
hver dag
finner en grunn
til å gjøre akkurat den dagen
til en spesiell dag.
Leo Buscaglia

_______
Copyright © 2009-2023 Simplify Your Life
Del på bloggen
____
BØKER TIL SALGS
Du kan kjøpe bøkene direkte ved å sende en e-mail til Jan Vig med bestillingen og de nødvendige kontaktdata. På den måten støtter du også opp om bloggen og det arbeidet som blir gjort.
MERK: Du får 40% rabatt på ny ordinær pris på bøkene ved å kjøpe de direkte fra meg.
__________
________
______
|
Filed under: Øvelser, Bekymring, Bevisst til stede, Forenkling, Forenkling av deg selv, Hensikten, Livsbalanse, Lykke og livsglede, Motivasjon, Personlighetsutvikling, Stress, Suksess, Tester, Tid til å leve, Vaner, Visjoner og mål | Tagged: arbeid, balanse, enkelthet, Forenkling, Hensikten, komminikasjon, Livsbalanse, livsglede, lykke, mål, Mindfulness, Motivasjon, natur, nestkjærlighet, oppmerksomhet, personlig utvikling, samfunnet, samvittighet, slow down, Stress, styrker, test, Vaner, Workshop |
Legg igjen en kommentar