Trinn 5 Livspyramiden – Simplify dine relasjoner (27 – 29)

IMG_1095

Våre ideer for å forenkle livet (Simplify your life-tilsammen 33 ideer)presenteres.   

Vi vil i bloggen vår å ha samme innhold på bloggen fra mandag til fredag. Dette for at flere skal få mer tid til å sette seg inn i stoffet som presenteres. 

Denne uken vil «Simplify-idè 24: Hold opp å ergre deg (27-29)» være tilgjengelig fra mandag til fredag. 

Den trinnvise pyramidemodellen

Trinn 7: simplify – deg selv

Trinn 6: Simplify -ditt partnerskap

Trinn 5: Simplify – dine relasjoner

Trinn 4: Simplify – din helse

Trinn 3: Simplify – din tid

Trinn 2: Simplify – din personlige økonomi

Trinn 1: Simplify- dine ting

Trinn 5 i din livspyramide: Simplify-dine relasjoner

pyramide5a

  • Simplify-idè 20: Bruk nettverk for å gjøre slutt på isolasjon
  • Simplify-idè 21: Løs opp familiebåndene dine 
  • Simplify-idè 22: Planlegg din begravelse
  • Simplify idè  23: Svekk misunnelsesfølelsen
  • Simplify-idè 24: Hold opp med å ergre deg 

Simplify-idèer

Hver simplify-idè som vi introduserer til deg, baserer på et enkelt prinsipp: Mindre er mer. Du oppnår mer når du reverserer spiralen til det kompliserte. Det er derfor vi sier: Halve ting istedet for å fordoble dem, rydd vekk heller enn å stable opp en haug med skrap, avslapping i stedet for stress, sette tempoet ned istedenfor akselerasjon. Integrerer du disse prinsippene bevisst i ditt daglige liv vil du merke at du befinner deg i midten på din simplify-vei.

Lær å holde på, fordype og bevisst nyte relasjonene til andre mennesker med gjensidig å gi og motta.

Kjenner du den vidunderlige følelsen, når problemer forsvinner i luften, mens man snakker om dem med et annet menneske? Når du får hjelp som du ikke forventet? Eller når du gjør noe godt for en annen? Et liv uten slike sosiale relasjoner er fattig og komplisert. På den annen side, et liv med venner og bekjente er derimot rikt og enkelt. Mange av de til nå kjente simplify-metodene mangedobler sin virkning, når du angriper og prøver dem ut i felleskap. I dette kapitelet erfarer du hvordan du finner slike mennesker.

207a

Simplify-idè 24 Hold opp med å ergre deg (C)

223b

En av de største blokadene ved oppbyggingen av et levende sosialt nettverk av venner, bekjente, kollegaer, og slektninger er behovet for å dømme andre mennesker (og helst også forbedre dem samtidig). Det er ikke et problem for alle, men mange mennesker er tilbøyelige til en usunn kri- tisk holdning. For å leve et lykkeligere, enklere, og mer avslappet liv, bør du rydde opp i kassen din av meninger og fordommer.

Å dømme andre mennesker gjør deg syk

Les igjen setningen du skrev ned (om du ikke har skrevet noe, gjør det nå). Hvordan føler du deg når du leser det? Føler du deg lykkelig eller sint, trist eller engstelig?
Som regel forårsaker det å dømme ubehagelige følelser, som kan la seg sammenfatte i samlebegrepet stress.

225

Og dette stresset ble ene og alene brakt fram av dine tanker. For dette betaler du en høy pris, fordi kritisk bedømming kan gjøre deg ensom. Mens du tenker kritisk om en annen, svekker du evnen din til sosial kontakt. Selv en så harmløs tanke som: “For en fryktelig bukse han har!”, fører en flom av andre bedømminger med seg. “Han bryr seg ikke om seg selv. Han har en dårlig smak. Han går gradvis til grunne. Man bør holde seg langt vekk fra en slik en.” Dawson oppdaget også at mennesker med negativ overbevisning lytter målbart dårligere enn slike med objektive oppfatninger.

De hyppigste innvendingene mot å rydde opp i bedømmelseshjernen er at ”mennesker trenger verdier og retningslinjer”. Men vær ikke bekymret for det – mennesket forholder seg også riktig uten denne jungelen av tillærte fordømmelser. Stol på naturens dømmekraft, livets instinkt.
Psykologen Jon Kabat-Zinn har forsket på det: Folk som ikke dømmer treffer beslutninger med større klarhet enn de som dømmer. Folk som ikke dømmer lever etter enkle etiske prinsipper, er mer effektiv i handling og føler seg lykkeligere.

Simplify-idè 24 Hold opp med å ergre deg (B)

223b

En av de største blokadene ved oppbyggingen av et levende sosialt nettverk av venner, bekjente, kollegaer, og slektninger er behovet for å dømme andre mennesker (og helst også forbedre dem samtidig). Det er ikke et problem for alle, men mange mennesker er tilbøyelige til en usunn kri- tisk holdning. For å leve et lykkeligere, enklere, og mer avslappet liv, bør du rydde opp i kassen din av meninger og fordommer.

Befri deg fra å løse problemer for andre

Livet kan bli delt inn i tre områder:

1. Livet selv: I den forstand at det er tema for naturlige lover. Det fak- tum at solen står opp om morgenen, det faktum at du må dø en dag. Alt dette er klart utenfor din innflytelsessvære.

2. Livet til andre folk. Dette er området som du adresserte i skriveøvelsen med “burde setning”.

3. Ditt eget livSimplify-budskapet er: Konsentrér deg ene og alene om dette tredje området.
Det kan være en fryktelig last stadig å søke løsninger på problemer for andre mennesker. Slike idéer til løsninger belaster hjernen din og sjelen din. “Ikke noe vil lette livet ditt så meget som å begrense seg til de forhold som du selv kan endre,” skriver psykologen Jack Dawson.

Simplify-idè 24 Hold opp med å ergre deg (A)

223b

En av de største blokadene ved oppbyggingen av et levende sosialt nettverk av venner, bekjente, kollegaer, og slektninger er behovet for å dømme andre mennesker (og helst også forbedre dem samtidig). Det er ikke et problem for alle, men mange mennesker er tilbøyelige til en usunn kri- tisk holdning. For å leve et lykkeligere, enklere, og mer avslappet liv, bør du rydde opp i kassen din av meninger og fordommer.

Din mening og realiteten er forskjellig (A)

De amerikanske terapeutene Connie Cox og Cris Evatt har utarbeidet og prøvd ut en metode for behandling av overdreven ergrelse. Det starter med en øvelse:
Tenk på noen, hvis oppførsel, du blir sint på om og om igjen. Skriv en setning på et stykke papir som har den enkle strukturen:

Navn på personen _________________________

skal ____________________________________

Ikke gjør denne øvelse i hodet ditt, men skriv virkelig noe på arket. Jo mer konkret formuleringen av setningen er, desto bedre.

224

Bakgrunnen for denne øvelsen: Det som bringer uorden i hjernen vår, er mengden av negative meninger som vi har i hodet. Setningen du skrev ned, uttrykker en av disse overbevisningsfordommene. Den beskriver hvordan andre bør forholde seg: Peter burde lære å være mer flittig. John burde være mer punktlig. Susan burde slutte å røyke. I sin natur avviker meninger seg fra realiteten. Realiteten beskriver hvordan folk faktisk oppfører seg: Peter er doven. John er upresis. Susan røyker som en skorstein.

Ut ifra en mening vokser nye. I eksempelet fra late Peter kunne dette være : Peter vil stryke. Han vil bli kastet ut av skolen. Han får ikke en jobb. Han vil personlig gå mot avgrunnen. Han vil personlig gå mot avgrunnen. Han blir kriminell og rusgiftnarkoma. Denne tenkemåten kan nesten fortsettes i det uendelige. Det forsterker den negative orientering av hjernen, til det dominerer iaktagelsen og fordreier den.

________

Simplify your life

Fra boken: “Simplify Your Life” av W.T. Küstenmacher og L.J. Seiwert

_______

Copyright © 2009-2021 Simplify Your Life

Del på bloggen

Bookmark and Share

____

BØKER TIL SALGS

Du kan kjøpe bøkene direkte ved å sende en e-mail til Jan Vig  med bestillingen og de nødvendige kontaktdataPå den måten støtter du også opp om bloggen og det arbeidet som blir gjort. :-)

MERK: Du får 40% rabatt på ny ordinær pris på bøkene ved å kjøpe de direkte fra meg.

 Gi livet retningBoken I tre skritt til en selvbestemt fremtid av Jörg W. Knobloch. Last ned informasjon her. Ordinær pris: 200 NOK. Din pris: 120 NOK.

__________

Slow down your lifeBoken av Kai Romhardt.  Last ned informasjon her. Ordinær pris: 150 NOK. Din pris 90 NOK.

Simplify your lifeSimplify Your Life. Denne boken har solgt i mer enn 2 millioner eksemplarer. Last ned informasjon her. Ordinær pris: 268 NOK. Din pris 160 NOK.

________

Balance your lifeBalance Your life – Kunsten å¨lede seg selv. Last ned informasjon her. Ordinær pris: 200 NOK. Din pris: 120 NOK.

Når du har det travelt, gå langsomtNår du har det travelt, gå langsomt – Mer tid i en raskere verden. Last ned informasjon her. Ordinær pris: 200 NOK. Din pris: 120 NOK.

______

SimplifyGuidenSimplifyGuiden – 30 minutter for din Work-Life-Balance. Last ned informasjon her. Ordinær pris: 90 NOK. Din pris 50 NOK

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: