Slow down your life-mindfulness(27)

IMG_1914

Vi vil i bloggen vår å ha samme innhold på bloggen fra mandag til fredag. Vi starter denne uken med med ett nytt «seminar». Denne uken vil «Slow down your life -mindfulness (27)»  være tilgjengelig fra mandag til fredag. 

Dette for at flere skal få mer tid til å sette seg inn i stoffet som presenteres. 

Slow down your life- mindfulness (27)

Stadig flere mennesker lever på forbikjøringssporet. Stress og rådløshet gjør dem anpustne, utilfredse og tomme. Kai Romhardt  innbyr deg til å slå inn på et liv i oppmerksomhet ved hjelp av praktiske øvelser, for å komme til ro, slappe av og få fred. ”Slow down your life-mindfulness” er kunsten å gå våken gjennom livet og finne et fornuftig og selvbestemt tempo med konsentrasjon og bevissthet.

If you want to live life free
take your time go slowly
do few things but do them well
heartfelt work goes purely.

If you want your dreams come true
take your time go slowly
Small beginning, greater end
simple work is holy.

Day by day –  stone by stone
build your secret slowly
day by day – you’ll grow true
you’ll know heaven’s glory.

Sangen til Franz av Assisi

 

Slow down your life- en øvelsesbok

Jeg vil nå på de følgende sider vise deg konkrete slowing-down-øvelser. I kapitel 1 lærer vi å kjenne fem nøkler til slowing down. Konsepter, som radikalt kan forandre vår tidserfaring i hverdagen. I kapitel 2 til 5 utforsker vi tilstanden til vår kropp, vårt sinn, våre aktiviteter og omverdenen vår. Hvert kapitel består av fem avsnitt, der jeg tilbyr konkrete ankringspunkter for slowing down, som for eksempel ”vår pust” (se oppstillingen nedenfor).

 Fem nøkler

·   Oppmerksomhet

·   Forandring

·   Ingen begynnelse/ingen slutt

·   Utvikling

·   Rytme

Vår kropp

  • Vår pust
  •  Våre skritt
  • Våre hender
  • Vår ernæring
  • Vår søvn

Vår sjel

  • Vår tenkning
  • Våre følelser
  • Vår kunnskap
  • Våre verdier
  • Vår åndelige næring

Våre aktiviteter

  • Vår motivasjon
  • Vårt tempo
  • Vår aktivitets-kvalitet
  • Våre vane-energier
  • Vår ro og god tid

 

Vår omverden

  • Vårt arbeid
  • Vårt privatliv
  • Våre røtter
  • Våre relasjoner
  • Våre gaver

 

Vår omverden

  • Vårt arbeid
  • Vårt privatliv
  • Våre røtter
  • Våre relasjoner
  • Våre gaver

Slow down your environment

Vårt arbeid

På nesten alle arbeidsområder har kontinuerlig presset økt i de siste årene. Større bedrifter har gjennom omfattende reorganiseringer fortettet og akselerert sine arbeidsprosesser. Staten er i ferd med å innby til konkurransekamp i sine etater og bygger ned personal. Og de som alltid har hatt mye å gjøre og av mange har vært nevnt som prestasjonseliten, har måttet venne seg til seksti- til åtti-timers-uker de siste årene.

Hovedpådriverne til denne utviklingen er de internasjonale finansmarkedene og investorenes gevinstforventninger. Konsulentfirmaene og investorer utvikler stadig vekk nye metoder for å gjøre bedrifter enda raskere, mer rentable og effisienter. Også denne eliten står ovenfor angsten. Følgende historie opplevde de jeg i et konsulentfirma som gjelder som en av hovedpådriverne til effisiens og akselerering i økonomien.

Det var på en trening for yngre juniorkonsulenter. Vi fikk i oppgave, å improvisere en sketsj under høyt tidspress, som konkluderte med våre erfaringer med de første fem konsulentukene.. En sketsj vil jeg aldri glemme. Fem unge konsulenter bygget ut ifra fem stoler en robåt. Knapt hadde de satt seg, før styrmannen begynte å presse de. ”Raskere!- Raskere! – Raskere!” skrek han, kontinuerlig i raskere tempo. Konsulentene rodde med full kraft. Så la de til og svermet ut. Publikumet ble målt og veiet på armer og bein. Så ble det telt. Hver tredje måtte gå – sagt opp! Plutselig kom et forskrekket rop fra styrmannen:” Vi er på galt sted! Tilbake til båten! Raskere! 180 grader! Vend! Og raskere! Raskere! Raskere!” Panikk lå i lufta. Det gikk om å overleve. Ikke bare for konsulentene i robåten.

 Om inne eller ute, disse skrikene om ”raskere! raskere! er pådrivere for flere og flere mennesker i arbeidet. Arbeidstempoet og kravene, samme om det gjelder teaterregissører, politikere, leger, entreprenører eller vitenskapsfolk er blitt dødelige. Angsten florerer. Den som ikke henger med, står utenfor. Og presset som lederne er utsatt for, blir gitt videre på alle nivåer. Delvis ned til nattvakten. Tidspressbølgene beveger seg langs verdikjeden. Ordet ”deadline” (siste frist) kjenner nesten alle i mellomtiden.

Hva kan vi gjøre, hvis vi under slike rammebetingelser ønsker å dyrke slowing down? For de av oss som står fullt og helt i karriereløpet og arbeider sine seksti til åtti timer i uken, lyder svaret: STOPP! I fullt løp kan ingen oppnå radikale forandringer. Presset fra omverdenen vår er for høyt. En STOPP! kan her være en sabbatical eller et friår. For stats- og kommuneansatte kan en permittering eller ubetalt ferie være en mulighet. Men STOPP!  kan også være en besluttsom oppsigelse uten en påfølgende jobb. Slik går vi inn i en fase med åpen nyorientering som vil bringe oss i berøring med alle engstelser som driver livet vårt. Uten jobb ser vi livet vårt i opplysende klarhet og nakenhet. Og vi har tid. Tid vi kan benytte, og tid som vi ikke bør benytte. Vi vinner rom igjen til de viktigste spørsmålene i livet vårt og vår familie. Og vi kan langsomt skaffe oss klarhet over hvordan og hva vi i fremtiden vil arbeide med. Hvordan vi kan forbinde våre evner og idealer med hverandre.

Vi kan også begynne med forandringen innen vårt arbeidsområde. Når vi øver inn slowing down, dyrker vi kvaliteten som hver organisasjon ønsker hos sine medarbeidere. Vi kultiverer konsentrasjon, oppmerksomhet, kreativitet og sindighet. Vi mestrer lettere stress situasjoner og kriser. Vi blir mer uavhengige og klarere i våre vurderinger. Vi forbedrer vår kommunikasjonsevne. Alt sammen kvaliteter som i meget stor grad bli lett etter i dag. Men personlig vil vårt ubehag på arbeidsplassen stige med økt bevissthet. En av mine venner arbeidet lenge i reklamebransjen. Han rapporterte om sine erfaringer med slowing down:

Min resept på suksess besto i hektiske situasjoner å gjøre alt ekstremt langsomt. Mens emosjonene i om-verdenen min stadig vekk kokte mer og mer og kollegaene mine stadig snakket raskere, bremset jeg bevisst ned alle aktivitetene til kroppen og sinnet mitt. Mine håndbevegelser ble langsommere, stemmen min dypere. Når jeg i slike møter tok et stykke papir fra bordet, gjorde jeg det i et ekstremt langsomt tempo. Dette hadde en subtil-beroligende virkning på omverdenen min. Stormen la seg. Så begynte jeg å snakke og man lyttet oppmerksom til meg. Det var vidunderlig ikke å bli revet med av den generelle uroen. Men det var fruktbart å måtte arbeide i en slik verden.

 

Slowing down gjør oss mer effektive og raskere. Samtidig føler vi stadig vekk mindre lyst til å bevege oss i akselererende omgivelser. Overfladisk profe-sjonalitet begynner å gjøre vondt. Vi ønsker oss autentisk kontakt. Vi ser klarere hvordan talentene våre blir instrumentalisert.  Vi stiller spørsmål om hensikten. Slowing down kan vekke lyst i oss og vekke anstrengelsen etter en annen form på arbeidet. Slowing down vil sannsynligvis på mellomlang og lang sikt lede oss til nye arbeids-områder, aktivitetsområder og kooperasjoner med andre partnere.

Men også på arbeidsplassen vår kan vi gjøre en mengde for å skape bedre omgivelser for slowing down. Her et par inspirasjoner:

  • Få hjelp av din PC. Besørg eller programmer en skjermbeskytter, som stadig vekk minner deg på slowing down.
  • Benytt telefonsamtaler til å stoppe opp. Legg ned gjenstander og pust bevisst. Gå først til telefonen etter at det har ringt to eller tre ganger. Smil til den som ringer før du svarer.
  • Gå med bevisste, våkne skritt til toalettet eller til nabokontoret.
  • Foreslå for deg selv og dine kollegaer et rom til å roe ned, der det ikke er lov til å snakke.
  • Velg i økt grad prosjekter etter prosjektlederes arbeidskultur.  Forsøk å skap et nettverk med mennesker som ønsker å gå mer sindig gjennom livet.
  • Si ikke straks ”ja” til viktige begivenheter, men sov på det en natt.
  • Start et initiativ i kretsen av kollegaer med spørsmålet: ”Hvordan kan vi sammen arbeide mer avslappet og med mindre stress?”
  • I stadig flere bedrifter eksisterer meditasjons grupper.  Spør etter om noe slikt finnes også hos deg.

Det kan være frustrerende når vi ikke finner noe resonans på våre slowing-down-impulser. På sikt trenger vi hjelp til å utvikle oss videre.  Søk en alliert og øv i felleskap! Utilfredsstillende eller stresset arbeid setter sitt stempel på hele livet vårt. Tillat ikke at arbeidsplassen din på sikt blir til et sted der du blir stresset, trøtt eller utmattet.

Stoppesteder

! … når du klokken 21 fremdeles er på kontoret

! … før du aksepterer en forfremmelse

! … når du drømmer om å si opp

1. Hvordan vil du beskrive tempoet i dine arbeidsomgivelser? Vær så vennlig å skriv opp, hvilke mennesker, prosjekter eller systemer som heller krever speed up og hvilke heller slow down.  Hvordan kan du sterkere forbinde deg med slow-down-siden?

2. Støtt opp ved hjelp av diskrete klebemerker, der du kan se ”slow down” eller en annet stopp-symbol i løpet av arbeidsdagens små pauser.  Utvalgte steder for slike klistremerker er mobil-telefonen, tidsplanleggeren, lommeboken, arm-båndsuret eller dørhåndtaket til kontoret ditt.

3. Be inn dine nærmeste venner.  Bruk kvelden til temaet: ”Hva kan jeg gjøre for å bringe avspenning og ro inn i arbeidsdagen min.

Neste uke fra og med mandag 22. april 2024 til og med 26.april 2024 starter vi med Slow Down your enviroment – Vårt privatliv. 

_______

Les mer om boken her

Slowdown_Forside_600_1311

Neste uke fra og med mandag 15. april til og med fredag 19 .april 2024 starter vi med Slow Down your enviroment – Vårt arbeid

Les mer om boken her

Slowdown_Forside_600_1311

____

Copyright © 2009-2024 Simplify Your Life

Del på bloggen

Bookmark and Share

____

BØKER TIL SALGS

Du kan kjøpe bøkene direkte ved å sende en e-mail til Jan Vig med bestillingen og de nødvendige kontaktdataPå den måten støtter du også opp om bloggen og det arbeidet som blir gjort.:-)

MERK: Du får 40% rabatt på ny ordinær pris på bøkene ved å kjøpe de direkte fra meg.

Gi livet retningBoken I tre skritt til en selvbestemt fremtid av Jörg W. Knobloch. Last ned informasjon her. Ordinær pris: 200 NOK. Din pris: 120 NOK.

__________

Slow down your lifeBoken av Kai Romhardt.  Last ned informasjon her. Ordinær pris: 150 NOK. Din pris 90 NOK.

Simplify your lifeSimplify Your Life. Denne boken har solgt i mer enn 2 millioner eksemplarer. Last ned informasjon her. Ordinær pris: 268 NOK. Din pris 160 NOK.

________

Balance your lifeBalance Your life – Kunsten å lede seg selv. Last ned informasjon her. Ordinær pris: 200 NOK. Din pris: 120 NOK.

Når du har det travelt, gå langsomtNår du har det travelt, gå langsomt – Mer tid i en raskere verden. Last ned informasjon her. Ordinær pris: 200 NOK. Din pris: 120 NOK.

______

SimplifyGuidenSimplifyGuiden – 30 minutter for din Work-Life-Balance. Last ned informasjon her. Ordinær pris: 90 NOK.

Legg igjen en kommentar