»Et folk uten visjoner går til grunne.«
Livsvisdom 29,18
Vi vil i bloggen vår å ha samme innhold på bloggen fra mandag til fredag. Denne uken vil «Gi livet retning (81-83)» være tilgjengelig fra mandag til fredag.
Dette for at flere skal få mer tid til å sette seg inn i stoffet som presenteres.
I tiden fremover vil vi ta for oss denne boken som inneholder en rekke workshoper ved hjelp av tre skritt:
1.Å oppdage potensialet ditt (dine talenter, evner etc.)
2.Å gi retning(visjoner og mål)
3.Å være offensiv(det vil si handling)
Tredje skritt: Å være offensiv (165)
Hvordan det blir mål av dine ønsker(170)
Hva gode mål består av (174)
Fra det som haster til det viktige (183)
Vanens makt (198)
Din masterplan (206)
Styre ukeplanleggingen gjennom prioriteter (212)
Å utforme dagen effektivt (215)
Tredje skritt: Være offensiv (12)
Fra det som haster til det viktige (3)
Om viktige og pressende oppgaver (2)
Oppgaver som haster formidler følelsen av å straks måtte bli gjort, men er ikke automatisk viktig. De suggerer: Dette trenger straks min oppmerksomhet – nå! Viktige oppgaver kjenner du igjen på at de bringer deg nærmere målet ditt.
Et godt eksempel på hastesaker er telefonen. Hvis en mobiltelefon ringer på et tog, skvetter flere folk samtidig som cowboyer som raskt trekker colten. Også her synes det som om det handler om å overleve. Forbli du rolig når telefonen din ringer, eller rykker det også i deg? »Ja, her Olsen. Nei, beklager galt nummer. Gjør ikke noe, ha det.« Var det viktig? Nei, det haster bare …
Derimot bringer viktige oppgaver meg nærmere sentrale mål i mitt personlige og yrkesmessige liv. Er det viktig å bry seg om sport? I første omgang synes det ikke å være slik. Du klarer deg også fint uten. Imidlertid finnes det et flott ordtak. Den som ikke tar seg tid til sport, må reservere tid til sykdom.
Den amerikanske president Eisenhower pleide å inndele sine oppgaver i fire kvadranter:
- Oppgaver som er viktige og som haster(kvadrant 1).
- Oppgaver som er viktige (kvadrant 2).
- Oppgaver som haster (kvadrant 3).
- Oppgaver som verken er viktige eller som haster (kvadrant 4).
Vurder selv: Hvor mange prosent av din tid tilbringer du i hvilke kvadranter? Hvis du vil, kan du straks supplere din idealfordeling. Vi har på de neste sidene listet opp typiske aktiviteter for de tilsvarende kvadrantene for å gjøre det lettere for deg å innordne dem.
Jo mer du er i virksomhet i hastighetsområdet, desto høyere er adrenalinnivået. Dette er som oftest forbundet med stress, hektisk aktivitet, løsninger i siste minutt. Over kortere tid kan en holde ut noe slikt, men på lang tid holder ikke vi mennesker ut dette. Vi har også fremstilt hva som typisk skjer, når du til-bringer for mye tid i en av kvadrantene.
Å skjelne det viktige fra det som haster
Tredje skritt: Være offensiv (11)
Fra det som haster til det viktige (2)
Om viktige og pressende oppgaver (1)
Er det vanskelig å skjelne oppgaver som haster fra viktige? Ja det er vanskelig.
Imidlertid hvis du behersker denne forskjellen, vil det åpne seg en fullstendig, ny suveren omgang med tid. Forsøk:
Test: Viktig eller pressende?
1. Kontroll av bilen din forfaller hver 25 000 kilometer. Neste uke er det på tide i følge kilometertelleren. |
2. Du merker om kvelden, at du ennå ikke har lest avisen. ¨ haster ¨ viktig |
3. Du har begynt det nye året, men du har ikke gjort deg opp en mening om dine årsmål. ¨ haster ¨ viktig |
4. To ganger i året vil du gå til tannlegen for forundersøkelse. Det er høst, du har ikke noe smerter, men dette året har du ikke vært hos tannlegen. ¨ haster ¨ viktig |
(Løsning: 1. Viktig, haster ikke, fordi det ikke krever umiddelbar oppmerksomhet. Bilen din kan jo kjøre enda noen hundre kilometer uten inspeksjon.2. Haster, ikke viktig da innholdet i avisen ikke bringer deg nærmere målene dine.3. Viktig, eventuelt også pressende; mål som ikke er aktuelle bør ikke ha noen umiddelbar virkning. Men det vil haste, hvis din bank krever dine bedriftsmessige mål som grunnlag for å forlenge kassakreditten.4. Viktig, ikke pressende; som ved spørsmål 1.) |
Tredje skritt: Være offensiv (10)
Fra det som haster til det viktige (1)
Når man gjør seg tanker om alt hva man kan, skal og må gjøre, er resultatet ofte en lang liste. Det ville være flott å kunne gjøre alt dette, men et slikt antall planer er urealiserbare.
Forestill deg at du hadde en flaske med edel italiensk vin og to cognacglass. Hvordan bringer du innholdet av denne flasken fullstendig opp i de to glassene, uten å drikke noe, søle, la fordampe eller fryse ned?
Har du en løsning? Tenk på fysikkundervisningen din! Naturligvis – det fungerer ikke. Nøyaktig like lite klarer du selv, straks å gjøre alt arbeidet som er utsatt. De to glassene kunne symbolsk stå for formiddag og ettermiddag. Hva hindrer deg helt enkelt i å planlegge i tillegg aftenen og finne deg et tredje glass? Du vil bli forbauset: Som oftest i slike tilfeller dukker plutselig nok en full flaske opp som må bli bearbeidet.
En bekjent fortalte meg at han skriver ned alt det som han bør, må og kan gjøre.
Har han laget denne listen sitter han begeistret og samtidig nedtrykt foran den:
Hvor skal han starte?
Det å sette prioriteter er trylleordet!
Forestill deg at du står på balkongen din og betrakter tilfreds dagens inntekt, tre banksedler i en verdi av 500, 50 og 5 kroner. Plutselig blir du overrasket av en vindkule som blåser alle tre banksedlene vekk fra deg og blåser de med høy hastighet i retningen av avgrunnen. Hvilken seddel vil du først gripe etter? Et dumt spørsmål, naturligvis etter den mest verdifulle!
Stephen R. Covey snakker med henblikk på en optimal omgang med tid, om småsteinsprinsippet. Han beskriver tiden som en beholder som kan fylles med stein, sand og vann. Som første skritt blir de små steinene som prioritet lagt ned i beholderen. Disse er »må-bestanddelene« i et ansvarlig liv. Er steinene i beholderen, kan man fylle opp resten av plassen med mindre viktige ting, som grus, sand og vann.
Hadde du begynt med å fylle opp sand, ville kanskje beholderen din vært full før du kunne ha lagt de første små-steinene i den. Hvis du har spesielt mye å gjøre, bør du ikke uten videre sette i gang å arbeide. Reflekter over: Hva er de største, mest verdifulle og vanskeligste oppgavene? Det er for å bli i bildet, dine »småsteiner«.
En ukes-, måneds-, og årsplan med prioriteringer og tidsvinduer for det virkelig viktige, beskriver nøkkelen til en harmonisk tids- og livsbalanse. Har du det viktige ikke bare i hodet, men også nedskrevet, faller det deg vesentlig lettere å si nei til det som haster, men som er uviktig – og ja til de sakene som bringer deg nærmere livsmålene dine.
Hverdagens uransakelser bringer med seg at ett eller annet ellers raskt dukker opp – og så er terminkalenderen fylt opp med aktivitet for aktivitet helt av seg selv. Mens det som haster blir gjort på bekostning av det som er viktig.
_____
Fra boken «Gi livet retning» av Jürgen Knobloch.
_______
Copyright © 2009-2022 Simplify Your Life
Del på bloggen
____
BØKER TIL SALGS
Du kan kjøpe bøkene direkte ved å sende en e-mail til Jan Vig med bestillingen og de nødvendige kontaktdata. På den måten støtter du også opp om bloggen og det arbeidet som blir gjort.
MERK: Du får 40% rabatt på ny ordinær pris på bøkene ved å kjøpe de direkte fra meg.
__________
________
______
|
Filed under: Øvelser, Bekymring, Bevisst til stede, Forenkling, Forenkling av deg selv, Hensikten, Livsbalanse, Lykke og livsglede, Motivasjon, Personlighetsutvikling, Stress, Suksess, Tester, Tid til å leve, Vaner, Visjoner og mål | Tagged: arbeid, balanse, enkelthet, Forenkling, Hensikten, komminikasjon, Livsbalanse, livsglede, lykke, mål, Mindfulness, Motivasjon, natur, nestkjærlighet, oppmerksomhet, personlig utvikling, samfunnet, samvittighet, slow down, Stress, styrker, test, Vaner, Workshop |
Legg igjen en kommentar