Slow down your life-mindfulness(2)

IMG_1906.JPG

Vi vil i bloggen vår å ha samme innhold på bloggen fra mandag til fredag. Vi starter denne uken med med ett nytt «seminar». Denne uken vil «Slow down your life -mindfulness (2  være tilgjengelig fra mandag til fredag. 

Dette for at flere skal få mer tid til å sette seg inn i stoffet som presenteres. 

Slow down your life- mindfulness (2)

Stadig flere mennesker lever på forbikjøringssporet. Stress og rådløshet gjør dem anpustne, utilfredse og tomme. Kai Romhardt  innbyr deg til å slå inn på et liv i oppmerksomhet ved hjelp av praktiske øvelser, for å komme til ro, slappe av og få fred. ”Slow down your life-mindfulness” er kunsten å gå våken gjennom livet og finne et fornuftig og selvbestemt tempo med konsentrasjon og bevissthet.

If you want to live life free
take your time go slowly
do few things but do them well
heartfelt work goes purely.

If you want your dreams come true
take your time go slowly
Small beginning, greater end
simple work is holy.

Day by day –  stone by stone
build your secret slowly
day by day – you’ll grow true
you’ll know heaven’s glory.

Sangen til Franz av Assisi

 

Slow down your life- en øvelsesbok

Jeg vil nå på de følgende sider vise deg konkrete slowing-down-øvelser. I kapitel 1 lærer vi å kjenne fem nøkler til slowing down. Konsepter, som radikalt kan forandre vår tidserfaring i hverdagen. I kapitel 2 til 5 utforsker vi tilstanden til vår kropp, vårt sinn, våre aktiviteter og omverdenen vår. Hvert kapitel består av fem avsnitt, der jeg tilbyr konkrete ankringspunkter for slowing down, som for eksempel ”vår pust” (se oppstillingen nedenfor).

 Fem nøkler

·   Oppmerksomhet

·   Forandring

·   Ingen begynnelse/ingen slutt

·   Utvikling

·   Rytme

Vår kropp

 • Vår pust
 •  Våre skritt
 • Våre hender
 • Vår ernæring
 • Vår søvn

Vår sjel

 • Vår tenkning
 • Våre følelser
 • Vår kunnskap
 • Våre verdier
 • Vår åndelige næring

Våre aktiviteter

 • Vår motivasjon
 • Vårt tempo
 • Vår aktivitets-skvalitet
 • Våre vane-energier
 • Vår ro og god tid

 

Vår omverden

 • Vårt arbeid
 • Vårt privatliv
 • Våre røtter
 • Våre relasjoner
 • Våre gaver

 

Fem nøkler til slowing down

Den første nøkkelen: Oppmerksomhet 

Den andre nøkkelen: Forandring 

Den tredje nøkkelen: Ingen begynnelse/ingen slutt 

Den fjerde nøkkelen: Utvikling  

Den femte nøkkelen: Rytme 

Hvordan vi dypt i hjertet vårt reflekter over tiden, bestemmer vårt liv og gir det hurtighet og retning. Vi står med hele vår tilværelse i tiden. Og våre idéer om tid trenger igjennom hele vår tilværelse.

Hver epoke har tenkt annerledes om fenomenet tid. I hvert menneskelige felleskap dominerer bestemte idéer om tid. De er nøkkelen til forståelsen av realiteten av et samfunn eller gruppe.

Idéer om tid kan påvirke livet vårt positivt eller gjøre det mer komplisert. Tar vi idéen ”tid er penger”. Økonomisering gjør noe mulig og mye umulig. Hvilke dører åpner denne nøkkelen i livet vårt? Hvilke lukker den? Hvor bringer den oss hen?

På vår slowing-down-vei gjelder det å se kritisk på våre ledende idéer og befri oss fra destruktive idéer om tiden. Vi vil prøve ut nye nøkler til temaet tid og hurtighet, for å utvide vår forståelse av verden. Jeg presenterer nå fem sentrale nøkler til slowing down og viser deres påvirkning på vår tidsforståelse.

Den første nøkkelen er oppmerksomhet. Livet finner kun sted i nåværende øyeblikk og ikke i fremtid eller fortid.

 Denne nøkkelen åpner døren til et liv, der vi fullt ut erfarer ethvert øyeblikk. Vi er i kontakt med det, som akkurat skjer. Vi er til stede fullt og helt. Når vi drikker, da drikker vi. Når vi er sinte, føler vi sinne. Vi føler, hvordan årene våre svulmer opp og pulsen vår blir raskere. Vi føler ikke sinnet alene. Det gjelder å verdsette lykken i øyeblikket og ikke gå glipp av den.

Den andre nøkkelen er forandring. Alt forandrer seg stadig og overalt. Ingen ting blir som det er. Ingen situasjon gjentar seg.

Alt, som vi tenker, bygger eller sår, er ustadig. Vi er en forgjengelig form, som forvandler seg i veksel-virkningen med alle andre former. Forandring kan vi se i enhver sky, ethvert blad, hvert frø eller et lite barn. Og i alle våre tanker. Og oppleve forandring i hverdagen, betyr å erkjenne sårbarheten i alle ting og øker vår verdsettelse for alt som er. Allerede i morgen kan det være oppløst. Benytter vi nøkkelen til forandring, mister vi langsomt redselen for forandring. Forvandling er naturlig. Løv visner, kroppen vår blir eldre og legger huden i rynker. Dystre tanker går over. Forandring lærer oss å slippe løs. Å slippe løs lærer oss en glede som gjør oss uavhengig av ytre forandringer.

Den tredje nøkkelen er ingen begynnelse /ingen slutt. Begynnelse og slutt lar seg ikke fastlegge objektivt. Alt som eksisterer har sine forgjengere og etterfølgere. Ikke noe kan eksistere ut ifra seg selv. Ingen handling blir uten konsekvenser.

Ofte er vi fanget i vår forestilling om begynnelse og slutt. NÅ har det begynt. NÅ er det forbi. Men disse klare start- og sluttpunkter finnes ikke i naturen. I Sumobrytingen heter det, at resultatet av en kamp allerede er avgjort på slutten av hilsningsritualet. Valg blir vunnet eller tapt lenge før avstemningen. Begynnelse og slutt er språklige av-taler, som oppløses ved mer nøyaktig betraktning. Ethvert prosjekt som vi påbegynner har sin for-historie, og vil lenge etter sin avslutning virke videre. Ingen ting går tapt. Vår nervøsitet og vårt raseri også. Vi er arvtager av våre handlinger og mye som i dag blomstrer i livet vårt har tidligere generasjoner sådd.

Den fjerde nøkkelen er utvikling. Alle ting er prisgitt en individuell utviklingsprosess, som har en spesifikk egentid for ethvert objekt. ”Resultatet” av denne prosessen er modenhet.

Det menneskelige liv er utvikling. Langsomt modnes vi. Fra embryo til spedbarn og lite barn. Vi går på skolen og gjennomlever puberteten. På ethvert utviklingstrinn forandrer kroppen og sinnet seg. På ethvert utviklingstrinn må vi ta avskjed fra et omfangsrikt verdensbilde og vokse inn i noe nytt. Å være menneske vil si å være i utvikling. Bak hvert potensial som vi realiserer, venter det neste utviklingsskrittet på oss. Ut ifra dette synspunktet er vi aldri ferdige eller avsluttet. Vi kan dreie oss i ring over år eller tiår og i stadig raskere tempo. Det gjelder å identifisere utviklingsknuter og varsomt løse opp innenfor og utenfor oss selv.

Den femte nøkkelen er rytme. Vårt liv er omsluttet av mangfoldige indre og ytre rytmer. Når vi erkjenner og respekterer disse rytmene, blir vi båret av dem

Alt har sin takt og sin rytme: vårt hjerte, bølgene på stranden og pustingen vår. Takt og rytme er i naturen ikke noe stivnet. Vårt hjerte slår ikke som en maskin. Vår puls er underlagt mangfoldige svingninger, influert av våre følelser, tanker, av sykdom og fysisk aktivitet. Hvis vi mister følelsen for vår moderate rytme, havner vårt liv i ubalanse. Hvis vårt tempo i økt grad blir bestemt av ytre krefter, mister vi vår frihet.  Rytme spør etter innflytelseskreftene, som bestemmer takten på vårt liv. Virkningen av forskjellige krefter på vårt velbehag erfares direkte. Hvis vi beveger oss og utfolder oss i vår egen rytme, får livet vårt en ny kvalitet.

Disse fem nøklene til slowing down vil ledsage oss gjennom hele boken. Derfor vil jeg be deg om å stoppe opp et øyeblikk. Vær så vennlig  og les ennå en gang langsomt de kursiv trykkete definisjonene av de fem nøklene. Ta en kort pause etter hvert avsnitt. Hvilken rolle spiller denne nøkkelen i livet ditt i dag? Hvilke følelse utløser den? Vær så vennlig å se ovenfor.

Hvis vi inkluderer disse fem ledende idéer i livet vårt med respekt og kjærlig tillit, åpnes døren til slowing down seg og en omfattende oppdagelsesreise begynner. Vi ser ingen andre ting, men ser tingene annerledes. Vår forståelse av tid revolusjonerer seg.

Ved hjelp av de fem nøklene trenger vi igjennom dybdedimensjonen av tid og hastighet. I dette dype oppgjøret ligger de vesentlige forskjeller til tidsstyring. Tidsstyring besvarer noen viktige spørsmål som er viktige for oss: Hvordan vi strukturerer hverdagen vår, hvordan vi vinner ledig rom til uforstyrret arbeid, hvordan vi konsekvent kan forfølge våre mål og sette prioriteringer. Imidlertid bryter ikke tidsstyring med vår grunnleggende tidsforståelse. Den blir tett knyttet opp i en dogme, som betrakter tiden som ressurs, som det gjelder å utnytte eller til og med styre. Tiden og livet blir delt. Tiden blir underordnet oppnåelsen av mål.

Slowing down går en annen vei.  Den viser, at det ikke gjemmer seg en gal tidsplan bak anspenthet, anpustenhet og stress, men en begrenset forståelse av tid. Tidsstyring optimerer overflaten av våre tidsproblemer. Slowing down hjelper oss til å oppleve vår livstid annerledes, og dermed å forandre vår omgang med tid på ett dypere nivå. Naturligvis vil vi også fremdeles føre en terminkalender og treffe beslutninger om prioriteringer. Slowing down utelukker ikke tidsplanlegging, men integrerer den. Hvis vi derimot betrakter tradisjonell tidsstyring som nøkkelen til løsningen på våre tidsproblemer, er vi i fare for å oppnå mindre  frihet istedenfor mer i omgangen med tiden.

Neste uke fra og med mandag 13 til og med 18.juni starter vi med Den første nøkkelen er oppmerksomhet

 

Les mer om boken her

Slowdown_Forside_600_1311

_______

Copyright © 2009-2022 Simplify Your Life

Del på bloggen

Bookmark and Share

____

BØKER TIL SALGS

Du kan kjøpe bøkene direkte ved å sende en e-mail til Jan Vig  med bestillingen og de nødvendige kontaktdataPå den måten støtter du også opp om bloggen og det arbeidet som blir gjort. :-)

MERK: Du får 40% rabatt på ny ordinær pris på bøkene ved å kjøpe de direkte fra meg.

 Gi livet retningBoken I tre skritt til en selvbestemt fremtid av Jörg W. Knobloch. Last ned informasjon her. Ordinær pris: 200 NOK. Din pris: 120 NOK.

__________

Slow down your lifeBoken av Kai Romhardt.  Last ned informasjon her. Ordinær pris: 150 NOK. Din pris 90 NOK.

Simplify your lifeSimplify Your Life. Denne boken har solgt i mer enn 2 millioner eksemplarer. Last ned informasjon her. Ordinær pris: 268 NOK. Din pris 160 NOK.

________

Balance your lifeBalance Your life – Kunsten å¨lede seg selv. Last ned informasjon her. Ordinær pris: 200 NOK. Din pris: 120 NOK.

Når du har det travelt, gå langsomtNår du har det travelt, gå langsomt – Mer tid i en raskere verden. Last ned informasjon her. Ordinær pris: 200 NOK. Din pris: 120 NOK.

______

SimplifyGuidenSimplifyGuiden – 30 minutter for din Work-Life-Balance. Last ned informasjon her. Ordinær pris: 90 NOK. Din pris 50 NOK

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: