Praktiske tips for å nå målene dine – Handlingsplaner

 IMG_3735

Når du først har funnet  dine mål og har formulert disse omhyggelig, går det kun om å realisere dem. Det er jo klart at mål ikke uten videre lar seg realisere av seg selv. Fremfor alt trenger du for å realisere store mål en konkret plan.

Handlingsplaner gjør målene håndterbare  

En handlingsplan krever at du tenker systematisk på hvordan du skal nå målet ditt og planlegger konkrete skritt på veien dit. En handlingsplan inneholder hvert steg på veien til målet ditt. På denne måten blir målet ditt oversiktlig, da et mål består av mange små enkeltskritt, som hvert enkelt som regel kan nås uten problem. På bakgrunn av dine handlingsplaner ser du nøyaktig hva du fremdeles konkret må gjøre for å nå målet ditt og kan samtidig konkret avlese hva du allerede har klart på veien mot målet.

Hvordan du utvikler din handlingsplan 

Det er ganske enkelt å utvikle en handlingsplan. Vi viser det her i følgende eksempel:

«Jeg drar senest  i 2012 seks måneder på en reise i Asia.»

1.     skritt: Finn først de nødvendige skrittene på veien mot målet

Først gjelder det å bryte ned målet ditt i de forskjellige skrittene som må gjøres for at du skal nå målet ditt. Det er et mål å bryte ned den enkelte trinnene som må gjøres slik at du kan nå målet. Still deg selv disse spørsmålene:

Hva hindrer meg fra å nå mitt mål for i morgen?

I vårt eksempel ser dette slik ut:

Hva hindrer meg fra å dra i morgen et halvt år til Asia?

 • Jeg har ikke tid til et halvt års permisjon
 • Jeg har ikke nok penger
 • Jeg trives ikke alene
 • Jeg har dårlige språkkunnskaper
 • Jeg har ikke bestilt en flybillett til Asia
  etc.

2. skritt: Formulere delmål 

Du har gjennom det første skrittet nå Her er tips om ting du må løse. Ut ifra dette formulerer du delmål.

Eksempel:

Hvilke delmål må jeg nå for i morgen å dra et halvt år til Asia?

 • Jeg har et halvt års permisjon
 • Jeg har nok penger til et halvt år i Asia 
 • Jeg kan fly.
 • Jeg kan dra alene uten å spørre andre
   etc.

Dermed har du delt inn dine store mål i små delmål. Dermed har du mye mer konkrete ideer hvordan du skal komme nærmre hovedmålet ditt.

3. skritt: Del delmålene dine inn i  i ytterligere delmål 

Deretter spør du deg selv på nytt for hvert punkt i planen din:
1. Hva hindrer meg fra å nå mine delmål i morgen?
2. Hva må jeg gjøre for å dette delmålet i morgen?

På denne måten lager du deg en trestrukturert handlingsplan. For å nå ditt hovedmål, må du deretter ut ifra de de ytre grenene på treet – altså de minste av skrittene – nærme deg ditt hovedmål.

Et eksempel:

 • Et halvt år å reise rundt i Asia 
 • Jeg har nok ferie.
 • Jeg forhandlet med sjefen min og få et halvt års ulønnet permisjon.
 • Jeg har nok penger
 • Jeg har solgt mine aksjer
 • Jeg har pantsatt huset mitt
 • Jeg kan reise alene
 • Jeg fant en person som selv hadde reist rundt i Asia
 • Jeg deltok på et seminar om å reise rundt i verden
 • Jeg har valgt en rute
 • Jeg gjorde noen undersøkelser om tilbydere av flyreiser
 • Jeg har vurdert bekymringene mine
 • Jeg har vært i kontakt på internett med flere som har reist verden rundt
 • Jeg har laget en kontrakt
 • Jeg har bestilt en flyreise

4. skritt: Finn delmål som du kan gjøre i morgen

Søk så lenge etter delmål til du kun har  delmål til overs som du kan gjøre noe med i morgen. Du har dermed en konkret sjekkliste der du kan bearbeide hver og en av delmålene.

5. skritt: Begynn å realisere delmålene 

Når du er ferdig med å skrive handlingsplanen din, identifisere du ditt første skritt med en liten stjerne. Når du har oppnådd disse innledende skrittene, kan du bare krysse av delmålet og gjøre de neste skrittene.
Det er nyttig alltid å markere de neste trinnene og skrive ned når du utfører disse skrittene. Å kjenne de neste skrittene, er svært viktig for å holde kontakt med målene dine og å kontinuerlig arbeide for å nå målene dine.

Din Handlingsplan som en konstant følgesvenn

Din handlingsplan vil guide deg hele tiden på vei mot hovedmålet ditt. Du kan endre det, skrive det opp på nytt eller omskrive det. Det er veldig motiverende å se på papir hvordan du nærmer deg målet ditt skritt for skritt.

Generelt oppstår de få problemer når du lager din handlingsplan hvis du gjør som du tidligere har lest. Her finner du noen nyttige tips og tillegg til hvordan du kan arbeide effektivt med handlingsplaner.

Hvis du ikke finner en løsning  på et problem i din handlingsplan

Det vil alltid være tilfeller der du ikke har noen løsning på et problem eller der du ikke engang vet hvor du skal begynne å lete. I dette tilfellet har du flere alternativer som må planlegges i tillegg:

Spør andre om hjelp
 
Du kan helt enkelt be andre om hjelp. Inviter dine venner og bekjente og foreta i fellesskap en idédugnad(brainstorming). Du blir eventuelt overrasket over alt hva vennene dine vet og hvor mange løsninger som eksisterer for problemet ditt.

Vær selv oppfinnsom

Du kan også gå på biblioteket eller søke på Internett etter informasjon om problemet. Også på de gule sidene finner du eksperter på nesten alle områder. Finn andre mennesker som styrer mot et lignende mål som deg selv og hjelp hverandre. Søk over alt etter mulige løsninger på ditt problem.

Hvis du ikke vet hvilken løsning du skal velge for et problem

Kanskje har du for mange løsninger på et problem og vet ikke hvilken løsning du bør velge. Også i dette tilfellet finnes det flere muligheter:
1. Velg den løsningen som magefølelsen din sier.
2. Du kan også søke etter en systematisk metode for beslutningsprosessen for å velge et alternativ.

Det er ofte flere svar på et problem 

For å lage handlingsplanen din, spør deg selv stadig vekk hva som hindrer deg i å nå målet ditt i morgen. Når du har funnet et svar er det ikke nødvendigvis det eneste svaret. Kanskje finnes det helt andre muligheter til å tilnærme deg målet ditt på.

Her er et eksempel: Du sier du ikke kan dra i morgen til Asia, fordi du ikke har nok penger ennå. Men hvem sier at du nødvendigvis må ha den summen med penger for å dra til Asia. Kansje kan du reise mye billigere? Leie ut huset? Arbeide i løpet av turen. Mulighetene for å finne løsninger er nesten ubegrenset. Du må bare være litt åpen og oppfinnsom.

Spør andre mennesker og finn nye og enklere løsninger 

Du kan også gå målrettet igjennom hele planen din sammen med andre mennesker. Andre mennesker har ulike synspunkter, ideer og det viktigst, de vet ofte ting som du ikke vet om. Spør derfor andre folk etter  alternative løsninger og spør om det er mulig å i deres øyne at enkelte delskritt på veien til målet som kan nås enda enklere.

Det viktigste: Start bare  

Med planlegging er det av og til så som så med. Det kan skje med oss, at vi glemmer for bare planleggingen og glemmer å starte. Vi skriver mest detaljerte planer, men de blir ikke realisert. Derfor bør du starte med en gang med realiseringen. Selv om planen ennå ikke er perfekt, starter du dine første skritt på handlingsplanen din og realiserer de straks.

Begynn idet du tar for deg et delmål og lover deg selv en belønning når det er nådd.

Utsiktene til å ha oppnådd det ønskede målet en eller annen gang rekker ikke for mange mennesker for å motivere seg over lengre tid. Den store belønningen er for langt frem i tid. Men hvis du gir deg selv en liten belønning for hvert delskritt du gjør, vil du  gjøre ubehagelige oppgaver med mer glede og enkelthet. Skriv altså opp ved hver av delskrittene hva du vil gi deg selv i belønning. Belønninger er en nyttig måte å motivere seg selv til å gjøre noe som kan være litt vanskelig.

Justere planene til virkeligheten

En ting er veldig viktig: Ikke vær redd for å endre planen din eller forkaste den.  Planlegging er egentlig bare et forsøk på å forutse realiteten av struktureringen av ens egne handlinger og for å gjøre store prosjekter håndterbare og realisere dem. Vår nåværende plan er kun basert på fakta som vi kjenner i dag. Når du får nye opplysninger eller hvis du endrer prioriteringer, må du også endre planen. Tenk alltid på at en plan kun er  et middel til å nå et mål. Hold aldri på en plan kun for planlggingens skyld.

Relatert lesning:

Allen, David: Getting things done
Blair, Gary Ryan: What Are Your Goals: Powerful Questions to Discover What You Want Out of Life
Bryant, Theodore: Self-Discipline in 10 Days: How to Go from Thinking to Doing
Burn, Gillian: Personal Development AllInOne For Dummies
Davidson, Jeff: The Complete Idiot’s Guide to Getting Things Done
Koch, Richard: 80/20 Way
McWilliams, John-Roger: Do It!: A Guide to Living Your Dreams
Mumford, Jeni: Life Coaching for Dummies
O’Connell, Fergus: How to Get More Done: Seven Days to Achieving More
Sher, Barbara: Wishcraft
Sher, Barbara: Live the life you love
Tracy, Brian: Goals
Tracy, Brian: Thinking Big

Del på bloggen

Bookmark and Share

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: